Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την Καρολίνα Μοράτσε τον «θηλυκό Μπάτζιο» που αργότερα έγινε προπονήτρια, την γαλλίδα Έλενα Κόστα και την Ντιακρέ που έδειξαν τον δρόμο στην Ντίνγκλι.

Παρ’ όλη την πρόοδο που έχει πετύχει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, χρειάστηκε με κάποιο τρόπο να φτάσουμε έως το 2023 για να δούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πρώτη γυναίκα να ηγηθεί μιας επαγγελματικής αγγλικής ομάδας ανδρών.

«Είμαι η πρώτη και είναι υπέροχο, αλλά δεν θέλω να είμαι η πρώτη και η μόνη», είπε η Χάνα Ντίνγκλι μετά την ανακοίνωση του της συμφωνίας της με την Φόρεστ Γκριν Ρόβερς (4η κατηγορία) να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία.

Η Χάνα Ντίνγκλι έγινε η πρώτη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο η οποία ηγήθηκε ομάδας ανδρών και μάλιστα της Φόρεστ Γκριν Ρόβερς (ομάδα της Δ΄κατηγορίας) η οποία και στο ντεμπούτο της έφερε ισοπαλία 1-1 με την Μέλκσαμ Τάουν (8η κατηγορία).

Τώρα η Ντίνγκλι ανυπομονεί για μια στιγμή που τέτοιες συμφωνίες θα αντιμετωπίζονται ως αξιόλογες. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχει ήδη σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτό το επίπεδο.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΣΤΑ

Όταν ανέλαβε το τιμόνι του συλλόγου της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας, Κλερμόν Φούτ 63 το 2014, η Έλενα Κόστα έγινε η πρώτη γυναίκα που διεύθυνε επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών στη Γαλλία.

Φαινόταν να είναι ένα τεράστιο βήμα για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο έως ότου η Κόστα ( η οποία είναι Πορτογαλίδα και είχε το παρατσούκλι «Μουρίνιο με φούστα), μετά από μια περίοδο στην Τσέλσι όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν προπονητής αποχώρησε από τη δουλειά της τον επόμενο μήνα, ισχυριζόμενη ότι παραγκωνίστηκε από άνδρες συναδέλφους και ήταν απλώς ένα «πρόσωπο» για να προσελκύσει τη δημοσιότητα.

Σε απάντηση, ο πρόεδρος του συλλόγου, Κλόντ Μισί , είπε: «Είναι γυναίκα, οπότε μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα… είναι μια εκπληκτική, παράλογη και ακατανόητη απόφαση».

Η Κόστα προηγουμένως διηύθυνε τις γυναικείες εθνικές ομάδες του Ιράν και του Κατάρ, προπονούσε τις ομάδες νέων της Μπενφίκα και ήταν ένας ανιχνευτής ταλέντων για την Σέλτικ της Σκωτίας. Τώρα βρίσκεται σττην Γουότφορντ ως επικεφαλής του τμήματος scouting.

ΚΟΡΙΝ ΝΤΙΑΚΡΕ

Ως ποδοσφαιριστής, η Κορίν Ντιακρέ, κέρδισε περισσότερες από έναν αιώνα συμμετοχές – πολλές ως αρχηγός της Γαλλίας. Το 2014, διορίστηκε προπονήτρια της Κλοερμόν Φουτ 63, μετά την παραίτηση της Κόστα, πριν προπονήσει την Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019.

Κατά τη διαχείριση μιας ανδρικής ομάδας, όμως η Ντιακρέ δεν αγκάλιασε το ρόλο του σπάσιμο της γυάλινης οροφής. Ο πρωτοπόρος προπονητής ποδοσφαίρου ήθελε απλώς να συνεχίσει τη δουλειά και να του φέρονται όπως κάθε άλλος προπονητής.

Το 2018, είπε στον Guardian: «Κάνοντας όλες μου τις προπονητικές σπουδές και τα σήματα, δεν είχα ποτέ, ποτέ, εκπαιδευτική ενότητα που να λέει: «Αν είναι γυναίκες, έτσι προπονείς και αν είναι άνδρες, έτσι προπονείς. .» Μιλάμε για ποδόσφαιρο. Προφανώς, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά η μόνη πραγματική διαφορά είναι η σωματική, η αθλητική».

Το 2023, απολύθηκε από την εθνική ομάδα της Γαλλίας αφού η «γεμάτη» θητεία της δίχασε τους ποδοσφαιριστές και τη διοίκηση για παράπονα για την κουλτούρα της ομάδας. Απέρριψε τα υποτιθέμενα προβλήματα ως «συκοφαντία» και «ανεντιμότητα».

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΟΡΑΤΣΕ

Μία από τις πιο διάσημες ποδοσφαιρίστριες του ποδοσφαίρου γυναικών της Ιταλίας, η πρώην παίκτρια και προπονήτρια Καρολίνα Μοράτσε. Ήταν η μόνη προηγούμενη γυναίκα προπονήτρια στην Ευρώπη σε επαγγελματική ομάδα ανδρών πριν από το διορισμό της Κόστα στην Κλερμόν Φούτ 63 το 2014.

Στο γήπεδο, ήταν η πρώτος σκόρερ για 12 σεζόν στη Serie A και πέτυχε 105 γκολ σε 150 συμμετοχές για την εθνική Ιταλίας. Η Μοράτσε έγινε αργότερα τηλεοπτικός σχολιαστής και η πρώτη γυναίκα που προπονούσε επαγγελματική ομάδα ανδρών όταν διηύθυνε την Βιτερμπέζε ομάδα της Serie C το 1999. Στη συνέχεια προπονούσε τρεις εθνικές ομάδες γυναικών: Ιταλία, Καναδά και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Το 2018, η Μοράτσε υπέβαλε αίτηση για να ηγηθεί της γυναικείας ομάδας της Αγγλίας, επικρίνοντας αργότερα έντονα την απόφαση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να τοποθετήσει επικεφαλής τον Φιλ Νέβιλ και αμφισβητώντας τον ισχυρισμό τους ότι υπήρχε σοβαρή έλλειψη υποψηφίων με τα κατάλληλα προσόντα.

«Είμαι τόσο απογοητευμένη», είπε το 2018. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η FA Αγγλίας λέει ότι καμία γυναίκα που ήταν αρκετά καλή δεν ήθελε τη δουλειά»….