O Mάνος Σταραμόπουλος γράφει για την επανάσταση που φέρνουν οι αλγόριθμοι στα ατομικά βραβεία του ποδοσφαίρου με την είσοδο της τεχνολογίας.

Τα μεμονωμένα βραβεία στο ποδόσφαιρο είναι γεγονός ότι λατρεύονται τόσο από τους φιλάθλους, όσο και από τους γνώστες του κλάδου και φυσικά και τους δημοσιογράφους ανά την υφήλιο. Τα  αποτελέσματά τους συχνά πυροδοτούν έντονες συζητήσεις σχετικά με τους νικητές που αξίζουν. Ενώ ορισμένα βραβεία καθορίζονται μέσω υποκειμενικών ψηφοφοριών, όπως η “Χρυσή Μπάλα” , άλλα βασίζονται σε αντικειμενικά στατιστικά αθλητικών επιδόσεων, όπως το  «Χρυσό Παπούτσι» το οποίο δίνεται στον πρώτο σκόρερ όλων των Ευρωπαικών πρωταθλημάτων.

Σε αυτήν την εποχή που τα δεδομένα και τα αναλυτικά στοιχεία παίζουν έναν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στον αθλητισμό, είναι λογικό αυτά τα στοιχεία να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην απονομή αυτών των διακρίσεων. Αυτός είναι ακριβώς ο στόχος της συνεργασίας μεταξύ του “Χρυσό αγόρι” (Golden Boy) της Tuttosport και του Football Benchmark, το οποίο  είναι το πρώτο μεγάλο προσωπικό βραβείο ποδοσφαίρου το οποίο  βασίζεται κυρίως στην αντικειμενική ανάλυση δεδομένων μέσω ενός αλγορίθμου.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο “Χρυσό Αγόρι” (Golden Boy) , γνωστό για την αναγνώριση εξαιρετικών νέων ταλέντων, έχει απονεμηθεί στο παρελθόν σε παιδιά θαύματα του ποδοσφαίρου όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κιλιάν Μπαπέ και ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Αυτή η διεθνής  διάκριση έχει γίνει συνώνυμο της αναγνώρισης πραγματικών δυνατοτήτων, καθώς πολλοί προηγούμενοι νικητές έγιναν σούπερ σταρ του παιχνιδιού.

Πριν από δύο 10ετίες , το έπαθλο  Golden Boy (Χρυσό αγόρι) άνοιξε νέους δρόμους δημιουργώντας το πρώτο βραβείο αφιερωμένο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή  κάτω των 21 ετών των Ευρωπαικών πρωταθλημάτων.  Το «Χρυσό αγόρι» ( Golden Boy)  συνεχίζει να εξελίσσεται ως ένα από τα πιο καινοτόμα βραβεία της Ευρώπης, Καθώς επιχειρεί σε αχαρτογράφητη περιοχή συνδυάζοντας έναν αλγόριθμο με ένα  πάνελ ψηφοφόρων . Οι 100 κορυφαίοι υποψήφιοι για το βραβείο θα καθοριστούν χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βάσει δεδομένων και έναν αλγόριθμο ο οποίος  έχει αναπτυχθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, ενώ θα υπάρχει ακόμη χώρος για τη συμμετοχή μιας ομάδας ψηφοφορίας ειδικών στο τέλος. Και η ομάδα  θα είναι επιφορτισμένη με την επιλογή του νικητή από τους τελικούς κορυφαίους 20 ποδοσφαιριστές.

Τεχνική νοημοσύνη

Με την εισαγωγή του Golden Boy Index, το βραβείο πραγματοποιεί  ένα ακόμη επαναστατικό βήμα, αναδιαμορφώνοντας την ποδοσφαιρική αφήγηση. Αυτό το καινοτόμο εργαλείο θα χρησιμεύσει ως ένα πραγματικό σύστημα κατάταξης για το ποδόσφαιρο, επιτρέποντας στους φιλάθλους να παρακολουθούν την πρόοδο και την ανάπτυξη των καλύτερων ταλέντων κάτω των 21 ετών καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο Δείκτης «Χρυσό Αγόρι» (Golden Boy)  ελπίζει να γίνει σημείο αναφοράς τόσο για τους διεθνείς λάτρεις του ποδοσφαίρου όσο και για τους μυημένους. Σε μια εποχή που κυριαρχείται από συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η εταιρεία θα παρουσιάσει  ένα εργαλείο που συνδυάζει απρόσκοπτα την ανθρώπινη νοημοσύνη και την εμπειρία με την τεχνολογική τελειότητα.

Ο δείκτης Golden Boy Index  είναι ένα εργαλείο που θα αναμορφώσει τη διαδικασία επιλογής ποδοσφαιριστών  αξιοποιώντας δεδομένα και μεθοδολογία που βασίζεται στην ανάλυση. Αναπτύχθηκε από το Football Benchmark. Η  μεθοδολογία Golden Boy Index περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες, συνοδευόμενους από μια πρόσθετη μέτρηση «μπόνους» η οποία  επιβραβεύει ποδοσφαιριστές οι οποίοι  είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στις εθνικές τους ομάδες ή/και στις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA.

Και οι τρεις πυλώνες ακολουθούν μια τυποποιημένη κλίμακα η οποία  κυμαίνεται από το 1 έως το 100. Υπολογίζοντας τον σταθμισμένο μέσο όρο των μεμονωμένων τιμών κάθε πυλώνα και στη συνέχεια προσαρμόζοντας το αποτέλεσμα με τη μέτρηση μπόνους, ο δείκτης Golden Boy εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των δυνατοτήτων των ποδοσφαιριστών .

Αρκετοί πολύ αναγνωρισμένοι ποδοσφαιριστές , όπως ο Εντουάρντο Καμαβίνγκα  , ο Ανσου Φάτι,  ο Καστέλο Λουκέμπα, ο Γέρεμι Πίνο  ή ο πρώην νικητής του «Golden Boy» Ισπανός Πέδρι , αποκλείστηκαν οριακά από τη λίστα των 100 υποψηφίων λόγω του ηλικιακού κριτηρίου, καθώς έχασαν την καταληκτική ημερομηνία. .

Πυλώνας 1: Αθλητικές επιδόσεις

Μετρά την επίδοση του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο ,  κατά τη διάρκεια της αναλυτικής περιόδου στους αγώνες που λαμβάνονται υπόψη στη μεθοδολογία. Περιλαμβάνονται αρκετές μετρήσεις απόδοσης, που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του παιχνιδιού (πάσες, τάκλιν, αποτελεσματικότητα βαθμολογίας, δημιουργικότητα κ.λπ.).

 Οι ποδοσφαιριστές  σε διαφορετικές θέσεις κρίνονται με διαφορετικό σύνολο μετρήσεων και εφαρμόζονται διαφορετικά βάρη (π.χ., το να σκοράρουν γκολ είναι πολύ πιο σημαντικό για τους επιθετικούς παρά για τους αμυντικούς σε αυτό το πλαίσιο).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βαθμολογία δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ διαφορετικών διοργανώσεων .Όλες οι ενέργειες εντός γηπέδου αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τον αγώνα στον οποίο συμμετείχαν. Ως αποτέλεσμα, η βαθμολογία της αθλητικής απόδοσης πρέπει πάντα να εξηγείται σε συνδυασμό με τον δείκτη δύναμης του συλλόγου (3ος  πυλώνας), επειδή αυτός αξιολογεί το επίπεδο ποιότητας της ομάδας του ποδοσφαιριστή . Όταν παίρνουμε τον συνδυασμό των δύο πυλώνων, οι καλοί ποδοσφαιριστές  σε καλές ομάδες θα είναι πάντα στην κορυφή.

Πυλώνας 2 : Χρόνος παιχνιδιού

Εκτός από την ικανότητα, η διαθεσιμότητα είναι επίσης πολύ σημαντική κατά τη μέτρηση της σημασίας ενός ποδοσφαιριστή για την ομάδα του. Στον δεύτερο πυλώνα υπολογίζουμε το ποσοστό των λεπτών που ο ποδοσφαιριστής  ήταν στον αγωνιστικό χώρο από όλα τα πιθανά λεπτά όταν έπαιζε για τον σύλλογό του κατά τη διάρκεια της αναλυτικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι  τραυματίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν επιλέγονται τακτικά από τον σύλλογό τους για την αρχική ενδεκάδα είναι απίθανο να μπουν στους 100 καλύτερους.

Πυλώνας 3: Δύναμη Συλλόγου

Η σχετική δύναμη της ομάδας του ποδοσφαιριστή είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας. Εάν δύο ποδοσφαιριστές έπαιξαν παρόμοιο ποσοστό διαθέσιμων λεπτών με περίπου το ίδιο επίπεδο απόδοσης, τότε αυτός που το έκανε για έναν ισχυρότερο σύλλογο θα λάβει υψηλότερη βαθμολογία στο «Χρυσό αγόρι» (Golden Boy). Για να υποστηρίξουμε αυτόν τον υπολογισμό, με βάση έναν Δείκτη Ισχύος Ομίλου μετράμε το επίπεδο ποιότητας των συλλόγων σε ένα ευρύ φάσμα πρωταθλημάτων. Εάν κάποιος έπαιξε για πολλούς συλλόγους κατά τη διάρκεια της αναλυτικής περιόδου, τότε λαμβάνει το σταθμισμένο μέσο όρο των δεικτών δύναμης συλλόγου (ζυγισμένο με τα λεπτά παιχνιδιού).

Μέτρηση μπόνους:

Αφού λάβουν το σταθμισμένο μέσο όρο (μείγμα) των τριών βασικών πυλώνων, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές  ανταμείβονται με μια περαιτέρω τροποποίηση, που αποτελείται από δύο πτυχές. Το τελικό μπόνους που εφαρμόζεται είναι ένα άθροισμα δύο πτυχών:

Πρώτη πτυχή – Επίδοση εθνικής ομάδας: Όσοι αγωνίσθηκαν  πολλούς αγώνες εθνικής ομάδας ανδρών ή  νέων κατά τη διάρκεια της έως   τώρα καριέρας τους λαμβάνουν ένα μικρό μπόνους με τη μορφή πολλαπλασιαστή. Υπολογίζεται και η σχετική ισχύ  των εθνικών ομάδων. Οι εμφανίσεις της εθνικής ομάδας Νέων είναι «μειωμένες », με διαφορετικές κατηγορίες ,  εάν έχουν παίξει για Under-15 ή/και Under-23.

Δεύτερη πτυχή – Απόδοση UCC: Ομοίως, όσοι έπαιξαν πολλά λεπτά σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA (UCC) κατά την περίοδο που αναλύθηκε επιβραβεύονται επίσης λόγω του κύρους των διοργανώσεων. Καθώς το επίπεδο ποιότητας των τριών κύριων τουρνουά διαφέρει, «κάναμε έκπτωση» στα λεπτά που παίχτηκαν στο UEFA Europa League και το UEFA Europa Conference League σε σύγκριση με τον χρόνο παιχνιδιού του UEFA Champions League.

Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων σε μεμονωμένα βραβεία ποδοσφαίρου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διαδικασίας επιλογής και τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης των δυνατοτήτων των παικτών.

Ο Δείκτης «Χρυσό αγόρι» (Golden Boy) , ο οποίος κατατάσσει τους 100 κορυφαίους υποψηφίους, θα συνεχίσει να ενημερώνεται με τα πιο πρόσφατα δεδομένα έως  τον Οκτώβριο του 2023. Οπότε θα αναμένουμε πολλές αλλαγές καθώς η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας…