Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης εγκαινιάζει την Τετάρτη στις 19.30 τη μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του θεμελιωτή του ρεμπέτικου

Λίγοι τόποι είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους καλλιτέχνες τους στη συνείδηση του κοινού, όσο η Σύρος με τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ο θεμελιωτής του ρεμπέτικου, γεννήθηκε, εμπνεύστηκε, αγάπησε και αγαπήθηκε βαθιά στη Σύρο, εκεί όπου ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης εγκαινιάζει μεθαύριο Τετάρτη ,στις 19.30 τη μόνιμη έκθεση «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα-Εμπειρίες», αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του. Μια σημαντική έκθεση, φόρος τιμής στη συναρπαστική ζωή και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη του μεγάλου Συριανού ρεμπέτη, που θα αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη του νησιού.

Ανεπτυγμένη σε διαφορετικούς χώρους στην Πιάτσα της ‘Ανω Σύρου, η έκθεση αποτελείται από δυο ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα», αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη εξέλιξη της έκθεσης που υπήρχε στην ‘Ανω Σύρο ήδη από το 1995. Εκεί συγκεντρώνονται προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη ενώ με σύστημα ακουστικής ξενάγησης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ακούσει διηγήσεις από την αυτοβιογραφία του.

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες» παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο αφενός την ιστορία και το περιβάλλον που καθόρισαν τον βίο και το έργο του καλλιτέχνη. Αφετέρου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα της διαδραστικής επαφής με κάποια από τα εμβληματικά τραγούδια του. Και στο περιβάλλον αυτό, σύστημα ακουστικής ξενάγησης εμβαθύνει στην ιστορία της λαϊκής μουσικής και τη σημασία του έργου του Βαμβακάρη.

Τη βραδιά των εγκαινίων (30 Αυγούστου), θα ντύσει ηχητικά μια μεγάλη συναυλία της Μουσικής Σχολής «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ» (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή) στον Ταρσανά της Ερμούπολης στις 21.00. Στον εμβληματικό αυτό χώρο, το παλαιότερο εν ενεργεία ναυπηγείο του είδους του στην Ελλάδα, μαθητές της Σχολής, δάσκαλοι, καθώς και διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές του ρεμπέτικου θα παρουσιάσουν μια μουσική παράσταση σε δύο μέρη και τίτλο «Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης: Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός & Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου». Ο Κώστας Παπαδόπουλος, στενός συνεργάτης του Βαμβακάρη, θα συμμετάσχει παρουσιάζοντας εμβληματικά κομμάτια από την μακρόχρονη διαδρομή του και τραγούδια που σηματοδότησαν την πολύχρονη συνεργασία του με τον Μάρκο.

Η συναυλία θα σημάνει ταυτόχρονα τη έναρξη του 7ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» (30.8-2.9), που ετοιμάζεται να υποδεχτεί για μια ακόμη χρονιά στη Σύρο λάτρεις του ρεμπέτικου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν οι Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Η είσοδος στη συναυλία θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη αναμετάδοση έξω από τους χώρους της έκθεσης, στην Πιάτσα της ‘Ανω Σύρου.

Ωράριο Λειτουργίας έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου

Δευτέρα έως Παρασκευή: 16:00 – 22:00

Σάββατο – Κυριακή: 17:00 – 22:00

Τιμή εισιτηρίου (ενιαίο για όλους τους χώρους): 5,00 ευρώ (Γενικό) – 3,00 ευρώ (Μειωμένο).