Το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι εκθέσεις αλλά και η ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας, παράδοσης και γαστρονομίας πρωταγωνιστούν στο Mykonos Art Festival το οποίο ξεκίνησε ήδη από τις 30 Ιουνίου.

Για τρεις μήνες σε ιστορικούς χώρους της πόλης, εκκλησίες και πλατείες, το Mykonos Art Festival, δίνει και πάλι το στίγμα μιας μεγάλης γιορτής για τον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση.

Η Λυδία Βενιέρη με μια εικαστική εγκατάσταση – Ο 13ος μήνας -ένα Αφιέρωμα στο Θεό Διόνυσο»- η παράσταση Tρωάδες σε σκηνοθεσία της Violet Louise και μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με την Αγλαΐα Παππά, η μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τα τραγούδια της αρχόντισσας του ρεμπέτικου Σωτηρίας Μπέλου, η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς Θαλασσογραφία σε κήπο στη Δήλο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός “, μία μοναδική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Μυκονιάτη μουσουργό Γεώργιο Αξιώτη με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή, το Athens Open Air Film Festival – Θερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας , οι συναυλίες από όλο το φάσμα της μουσικής σκηνής είναι λίγες μόνο από τις δράσεις της φετινής συνάντησης Mykonos Art Festival,η οποία προσδοκά να ξεχωρίσει αυτό το καλοκαίρι.

Σε ξεχωριστές ενότητες το φεστιβάλ δίνει βήμα σε μουσικούς και φωτογράφους που ζουν και εργάζονται στο νησί σε μια διαρκή προσπάθεια να αναδείξουμε καλλιτέχνες του τόπου μας.

Έχουν προσκληθεί ονόματα της μουσική σκηνής όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Διονυσίου, η Ασπασία Στρατηγού, η Ματούλα Ζαμάνη , ο Θοδωρής Μέρμηγκας και ο Γιάννης Ζουγανέλης που μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες τους, οι οποίοι υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδικές βραδιές!

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυκόνου Κων/νου Κουκάς αναφέρει: «Το Mykonos Art Festival, αρκετά έμπειρο πλέον, οργανώνεται και φέτος καλώντας ντόπιους και επισκέπτες στα πολιτιστικά δρώμενα για το καλοκαίρι 2023.

Ο Π.Α.Κ.Ο. « Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ» δίνει δυναμικά το παρόν στον πολιτισμό με ανανεωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσική, κινηματογράφο, χορό, εκθέσεις, δρώμενα σε δημόσιους χώρους, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Υποστηρίζει Έλληνες και ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πρωτοπορούν δημιουργικά αυτή την περίοδο.

Σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς φορείς, τον Δήμο μας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε ουσιαστική συνεργασία και συντονισμό με τον Δήμο Μυκόνου, κατορθώνει να παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που μας κάνουν περήφανους και στο χώρο του πολιτισμού.

Έχω αναφέρει ξανά πως κοινωνία χωρίς έκφραση πολιτισμού και τέχνης είναι μια τυφλή κοινωνία.

Η Μύκονος έχει θέσει στις προτεραιότητές της τον πολιτισμό εδώ και καιρό.

Ο πολιτισμός είναι μέσο προστασίας και ανάδειξης της τοπικής μας κοινωνίας.

Και τονίζω και πάλι, πως το Mykonos Art Festival ήρθε για να μείνει.

Σε κάθε συνθήκη, ξεπερνώντας όποια δυσκολία, ο θεσμός εξελίσσεται και το κοινό τον αγκαλιάζει όλο και περισσότερο.
Ο Δήμος Μυκόνου καλεί πολίτες και επισκέπτες σε συμμετοχή και ψυχαγωγία σε όλες τις δράσεις του προγράμματος.

Όπως διαβάζετε, οι εκδηλώσεις είναι πολλές, σε πολλά σημεία του νησιού που θέλουμε να αναδείξουμε και ικανοποιούν κάθε επιλογή.

Η είσοδος είναι δωρεάν, μια σταθερή επιλογή μας για την προώθηση του πολιτισμού με κάθε τρόπο.

Να υπάρξουν στιγμές ευχαρίστησης και ψυχικής ανάτασης για όλους μας».

Σε χαιρετισμό του η πρόεδρος Π.Α.Κ.Ο. « Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ», Άννα Καμμή αναφέρει: «Το Mykonos Art Festival αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με κύρος και απήχηση έξω από τα όρια του νησιού μας.

Σε μια εποχή που η Μύκονος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να ακουστεί για τις ευαισθησίες της , την πολιτιστική της κληρονομιά και τις καλές της πρακτικές, το Φεστιβάλ για 6η συνεχή χρονιά ανοίγει πανιά για ένα όμορφο ταξίδι με προσκεκλημένους συνταξιδιώτες σημαντικούς καλλιτέχνες που υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδικές παραστάσεις!

Σκοπός της διοργάνωσης παραμένει πάντα η ανάδειξη και η προβολή του νησιού για την ιστορία του και για την διαχρονική σχέση του με τους καλλιτέχνες, μια αμφίδρομη σχέση αγάπης και σεβασμού.

Το φετινό πρόγραμμα επιδιώκει όπως πάντα να ικανοποιήσει την επιθυμία του κοινού για ψυχαγωγία με ποιότητα και ποικιλία. Οι εκδηλώσεις απλώνονται και φέτος σε όλο το νησί, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικισμούς της Χώρας και της Άνω Μεράς, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε σημαντικούς χώρους, ιστορικά κτίρια και μνημεία αλλά και να καταλάβουμε τον δημόσιο χώρο με εκδηλώσεις πολιτισμού. Εύχομαι να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες σας και να σας χαρίσουμε αξέχαστες, μαγικές βραδιές!»

Σε σημείωμα της η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Mykonos Art Festival 2023, Ίλια Παπασπύρου αναφέρει: «Έχω την τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι για 2η χρονιά με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μυκόνου, τον Π.Α.Κ.Ο. «Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ», τον Δήμο Μυκόνου, τοπικούς φορείς , Μυκονιάτες καλλιτέχνες και άλλους σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισα και που κατάγονται από την Μύκονο ή ζουν στο νησί».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

14 & 15 Ιουλίου, ώρα 18:30 -ΔΗΛΟΣ: «Θαλασσογραφία σε κήπο»*

Μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς με διαφορετικά πολιτισμικά αφηγήματα για την προστασία και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος. Ιαπωνικές και Ελληνικές παραδόσεις συναντώνται μέσα από τη γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Καρατζαφέρη που εμπνέεται απο την Ιαπωνική παράδοση Κomomaki και την ελληνική υφαντουργία, και τις προσωπικές ακουστικές μνήμες του Ahmed Saleh από την πόλη της Αλεξάνδρειας. Συνομιλούν με την αρχαιολογία, την ιστορική μνήμη, τη φύση και τον μύθο, όπως αυτά αποτυπώνονται στον ιστορικό και συμβολικό χώρο της Δήλου.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη του Mykonos Art Festival.

Συντελεστές:
Γλυπτική εγκατάσταση:Κατερίνα Καρατζαφέρη
Ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς ηλεκτρονικής μουσικής: AhmedSaleh
Επιμέλεια: Ακτίνα Σταθάκη
Παραγωγή: Between the Seas: Mediterranean Performance Lab

*Η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση θα λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
*Η μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh θα ξεκινά στις 18:30 και τις δύο ημέρες της εκδήλωσης. Διάρκεια: 45 λεπτά

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου (8 € κανονικό, 4 € μειωμένο).

Εισιτήριο για το καραβάκι για Δήλο με επιστροφή , 22 ευρώ.
Υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις: digitalculture.gov.gr

18 – 23 Ιουλίου, ώρα 21:00- Πλατεία Άνω Μεράς,

MYKONOSIS…Όλη η πλατεία μια σκηνή

Το Mykonos Art Festival στήνει για 6 νύχτες μία σκηνή στην πλατεία της Άνω Μεράς και προσκαλεί Μυκονιάτες μουσικούς.

18 Ιουλίου -Γιάννης Ζουγανέλης, «Καιρός για αγάπες κι αγκαλιές»
Μαζί του ο Αλκιβιάδης Κωσταντόπουλος και ο Λευτέρης Ελευθερίου.

Μια συναυλία-παράσταση, σε μια διαδραστική μορφή επικοινωνίας, όπου καλλιτέχνες και κοινό δημιουργούν καταστάσεις ψυχαγωγίας και διασκέδασης,με γνώμονα την πίστη στην επικοινωνία, τη χαρά, την αλήθεια και το χιούμορ. Ο Γιάννης Ζουγανέλης σε συνεργασία με πενταμελή ορχήστρα παίζει, τραγουδάει, ακούει και συνθέτει καταστάσεις.

Mαζί του ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, τραγουδοποιός, συνθέτης, μουσικός πολλών οργάνων, τραγουδιστής και perfomer μαζί με τον σπουδαίο ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου συνθέτουν ένα εκπληκτικό δίδυμο. Μαζί τους επίσης θα είναι η Ευανθία Κρητικού και η νέα ταλαντούχα ηθοποιός Τάνια Ρόκκα.

Τη συναυλία ανοίγουν οι Vbros, ένα μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους Νίκο & Πέτρο Βερώνη, δύο αδέρφια με καταγωγή από τη Μύκονο, όπου με τον σκληρό ηλεκτρικό τους ήχο, τη δυναμική σκηνική τους παρουσία στα live και την επαναστατική τους διάθεση στον στίχο αφήνουν το μοναδικό τους στίγμα στο μουσικό στερέωμα του νησιού και δείχνουν πως η Μύκονος δεν έχει να προσφέρει μονάχα ό,τι επιτάσσει το ρεύμα των καιρών.

19 Ιουλίου -ΜέθΩδος των Τριών

Το τριμελές μουσικό σχήμα ΜέθΩδος των Τριών, σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο που διατρέχει τον χρόνο, από ρετρό -με τραγούδια του Σουγιούλ, του Αττίκ, του Γιαννίδη κ.ά.- μέχρι το ελαφρολαϊκό ελληνικό τραγούδι.

Σοφία Βουλγαρίδου,ακορντεόν
Χριστίνα Σαμαρά, φωνή
Σοφία Καλπουρτζή,πιάνο

20 Ιουλίου -«Της Παλιάς Σχολής»

Μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στο παλιό καλό λαϊκό τραγούδι. Από το ρεμπέτικο έως και την εξέλιξή του στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Με πρωταγωνιστή το μπουζούκι θα ταξιδέψουμε με αγαπημένα όμορφα τραγούδια.

Ευριπίδης Μασάκης, μπουζούκι
Σταύρος Λοΐζος, μπουζούκι
Κώστας Νικολόπουλος, κιθάρα
Μάνος Πρεβελιανάκης, πιάνο
Τραγούδι: Όλοι μας και όλοι σας μαζί!

21 Ιουλίου -«Πάμε γι’ αλλού»

Μία συναυλία με επιλεγμένα ελληνικά τραγούδια για όλα τα γούστα, από μουσικούς που γνωρίζετε, όπως δεν τους έχετε ξανακούσει!

Σταύρος Λοΐζος, μπουζούκι, λαούτο, τραγούδι
Βασίλης Γρυπάρης, βιολί, τραγούδι
Λεωνίδας Ηλιάδης, μπουζούκι, τζουράς
Κώστας Νικολόπουλος, κιθάρα, τραγούδι
Μάριος Ξυδάκης, τύμπανα
Μάνος Πρεβελιανάκης, πλήκτρα, τραγούδι
Λία Βερβέρογλου, τραγούδι

22 Ιουλίου- Μουσικό σύνολο SEVDALI,
«Από την Πόλη ως την Αθήνα, μια θάλασσα τραγούδια»

Μουσικό ταξίδι από την Πόλη, τη Σμύρνη, τις Κυκλάδες και την Αθήνα. Παρουσιάζει ο Μιχάλης Ασημομύτης- Στάης.

Βασίλης Αντωνίου, μπουζούκι, κιθάρα
Αντώνης Μαραγκός, ακορντεόν
Ελένη Δημακοπούλου, κιθάρα
Αντώνης Τσίτσης, βιολί
Μιχάλης Ασημομύτης, μπαγλαμάς

Συμμετέχει η ομάδα χορευτών του χορευτικού συλλόγου «Ανεμόμυλοι».

23 Ιουλίου-Θοδωρής Μέρμηγκας, « Με μια αγκαλιά τραγούδια»

«Με μια αγκαλιά τραγούδια» θα τραγουδήσουμε, θα διασκεδάσουμε και θα αισθανθούμε τον πλούτο της ελληνικής μας μουσικής. Από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο λαϊκός ήχος του μπουζουκιού συναντά τα λόγια και την ποίηση της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και των μεγάλων μας ποιητών, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου κ.ά., σε συνδυασμό με την αναφορά στο παραδοσιακό τραγούδι του τόπου μας.
Βασίλης Κορακάκης, μπουζούκι, τραγούδι
Μανώλης Καλπάκης, μπουζούκι
Νίκος Μήλας, βιολί
Αλέξανδρος Καμπουράκης, ακορντεόν
Θοδωρής Μέρμηγκας, κιθάρα, τραγούδι

25 Ιουλίου, ώρα 21:00-Θεατράκι Λάκκας- Γιάννης Διονυσίου & Ασπασία Στρατηγού

Η Ασπασία Στρατηγού, από τις σημαντικότερες λαϊκές μας φωνές, συναντά τον Γιάννη Διονυσίου, έναν από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές της γενιάς του, για να μας προσφέρουν μία αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά. Οι δύο καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν αγαπημένα κλασικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, τραγούδια που τους έχουν καθιερώσει ως πρεσβευτές της μεγάλης μουσικής μας παράδοσης στο νεανικό κοινό.

Γιώργος Γεωργόπουλος, μπουζούκι
FaustoSierakowski, σαξόφωνο
Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα
Κώστας Αρσένης, κοντραμπάσο
Στρατής Σκουρκέας, κρουστά
Γιάννης Ταβουλάρης, ηχοληψία

2 Αυγούστου, ώρα 21:00- Γήπεδο Άνω Μεράς-Κώστας Μακεδόνας & Γιώτα Νέγκα, «Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου»

Ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι στον κόσμο του σπουδαίου ποιητή. Μέσα από της ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα και της Γιώτας Νέγκα θα αναδειχθεί ο πλούτος και το έργο του ποιητή και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου. Από τα «Παραπονεμένα Λόγια» μέχρι τη «Μαρκίζα», τραγούδια από τον «Άγιο Φεβρουάριο», από τη «Δίκοπη Ζωή» μέχρι το «Οι Ελεύθεροι κι Ωραίοι» αλλά και τον «Ναύτη» και το «Δεν είμαι άλλος» και πολλά άλλα τραγούδια που μας έχουν συντροφέψει σε όλες μας τις στιγμές. Συμμετέχουν ο Θάνος Ματζίλης και η Ελεάννα Βαρελά.

Τη συναυλία μουσικά θα ντύσει το μουσικό σύνολο «Ρυθμός» από τη Νέα Ιωνία Βόλου με μαέστρο το Νίκο Χιώτογλου.

9 Αυγούστου, ώρα 21:00- Γήπεδο Άνω Μεράς-Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Με αποσκευές τα τραγούδια 28 χρόνων δισκογραφίας αλλά κυρίως με τον ενθουσιασμό για ένα καλοκαίρι αυθόρμητο και δυναμικό, αυτός ο χαρισματικός τραγουδοποιός με 28 χρόνια πορείας, μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια και πολλές σημαντικές συνεργασίες, έρχεται στη Μύκονο για μια συναυλία που θα μας μείνει αξέχαστη με αγαπημένες μουσικές, γνώριμους ήχους αλλά και αναπάντεχες εκπλήξεις.

Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά
Πάρις Περυσινάκης, λύρα, μαντολίνο
Γιάννης Μπελώνης, πιάνο
Νίκη Γρανά, ακορντεόν, τραγούδι
Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα
Μίμης Ντούτσουλης, μπάσο

14 Αυγούστου, ώρα 22:30- παραμονή της Παναγιάς- Πλατεία Άνω Μεράς- Παραδοσιακό γλέντι με τον Λευτέρη Σικινιώτη και την παρέα του

Ο Λευτέρης Σικινιώτης («Καντενάσος») με καταγωγή από μια όμορφη παραδοσιακή οικογένεια, ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική τα τελευταία 10 χρόνια και συμμετέχει ενεργά σε πολλές εκδηλώσεις. Φέτος με τη μουσική παρέα του θα μας χαρίσουν μια βραδιά γεμάτη νησιώτικα τραγούδια στην πλατεία της Άνω Μεράς, την παραμονή της γιορτής της Παναγίας και υπόσχονται να ξεσηκώσουν τον κόσμο με την μουσική και το κέφι τους!

Λευτέρης Σικινιώτης, βιολί
Κώστας Πατέλης, λαούτο
Γρηγόρης Ξυδάκης, μπουζούκι
Μανταλένα Κουτσούκου, τραγούδι
Το πρόγραμμα θα ανοίξουν χορευτικά : Ο Χορευτικός όμιλος Μυκόνου «Μαντώ» και το βιωματικό εργαστήρι λαογραφίας και παραδοσιακού χορού «Μυκονιάτικη Βεγγέρα» του Απολλώνειου Πολιτιστικού Συλλόγου.

18 Αυγούστου, ώρα 19:00 & 20:30 – Καθολική Εκκλησία Παναγίας του Ροδαρίου

Μια μοναδική συναυλία θρησκευτικής μουσικής με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου που θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Καθολική Εκκλησία της Παναγίας του Ροδαρίου στην Αλευκάντρα.

Δύο νέες καλλιτέχνιδες από την Κροατία, η υψίφωνος Nela Šarić και η οργανίστα TeaKulaš θα δώσουν ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικής μουσικής διάρκειας 55 λεπτών. Η NelaŠarić και ηTeaKulaš είναι και οι δύο καταξιωμένες μουσικοί με πλούσια συναυλιακή καριέρα. Η εμφάνισή τους περιλαμβάνει ένα ρεπερτόριο με έργα μερικών από τους πιο αξιόλογους συνθέτες στην ιστορία της μουσικής, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο Σεζάρ Φρανκ, ο Πιέτρο Μασκάν, o Τζούλιο Κατσίνι και ο Μαξ Ρέγκερ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα δοθούν δύο συναυλίες στις 19:00 και στις 20:30, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Η είσοδος θα γίνεται με προκράτηση θέσεων.

22 Αυγούστου, ώρα 22:30- στα Νιάμερα της Παναγίας- Πλατεία Άνω Μεράς- Παραδοσιακό γλέντι με τους ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΕΣ

Οι Αποσπερίτες είναι ένα μουσικό νησιώτικο-λαϊκό σχήμα, που δημιουργήθηκε από μυκονιάτικα παιδιά γεμάτα όρεξη, κέφι & μεράκι για τη μουσική. Με κύριο γνώμονα τη συνέχιση της μουσικής παράδοσης και ψυχαγωγίας του τόπου καταγωγής τους, ανεβαίνουν και φέτος στη σκηνή του MykonosArtFestival για να προσκαλέσουν τον κόσμο σε ένα μεγάλο ξεσηκωτικό πανηγύρι με χορό και τραγούδι.
Βασίλης Γρυπάρη, βιολί
Μάριος Ζουγανέλης, λαούτο
Γρηγόρης Ξυδάκης, μπουζούκι
Μάριος Ξυδάκης, τύμπανα
Νίκος Κοντιζάς, τσαμπούνα

Το γλέντι θα ανοίξουν χορευτικά : O Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος «Οι Ανεμόμυλοι» και το Χορευτικό Τμήμα της Άνω Μεράς με την επίβλεψη της κυρίας Ευγενίας Χανιώτη.

23 Αυγούστου, ώρα 21:00- Ιερά Μονή Παλαιόκαστρου-Πέτρος Κλαμπάνης & Αρετή Κετιμέ, «ToraCollective»***

Ο μπασίστας και συνθέτης ΠέτροςΚλαμπάνης δημιουργεί μια από τις πιο ευρηματικές μουσικές προτάσεις του με τίτλο «ToraCollective». Για τον Κλαμπάνη, που μεγάλωσε στη Ζάκυνθο, έναν τόπο που περιβάλλεται από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, η δημιουργία μουσικής σήμαινε πάντα περιπλάνηση σε πολιτιστικά σταυροδρόμια. Με το project «ToraCollective» η παραδοσιακή ελληνική μουσική βρίσκεται στο επίκεντρο, μέσα από μια νέα, τολμηρή οπτική γωνία γεφυρώνοντας τον κόσμο της με την σύγχρονη jazz. Εκτός από τα νέα πρωτότυπα κομμάτια ερμηνεύουν δημοφιλή ελληνικά τραγούδια, όπως τα «Ξεχωρίσματα», «Συμπεθέρα», «Χαρικλάκι» και «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» με την αιθέρια φωνή της Αρετής Κετιμέ.

Πέτρος Κλαμπάνης, μπάσο, φωνή
Αρετή Κετιμέ, τραγούδι
Θωμάς Μελετέας, ούτι
ZivRavitz, τύμπανα

***Η συναυλία του Πέτρου Κλαμπάνη στην Μύκονο γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας του MykonosArtFestival με το Φεστιβάλ της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και το Φεστιβάλ της Πάρου.

27 Αυγούστου, ώρα 21:00- Γήπεδο Άνω Μεράς – Συναυλία με την Νατάσας Θεοδωρίδου
Η Νατάσα Θεοδωρίδου έρχεται στη Μύκονο για το πιο μεγάλο καλοκαιρινό πάρτι! Με τις αμέτρητες επιτυχίες της στις αποσκευές της, μας καλεί σε μια μοναδική βραδιά να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να συγκινηθούμε και να ερωτευτούμε. Από αυτό πάρτι δεν μπορεί βέβαια να λείπει ο Χάρτης, η νέα μεγάλη επιτυχία της Νατάσας Θεοδωρίδου που ήδη ακούγεται παντού!

Μαζί της το Συγκρότημα ALCATRASH!

Συντελεστές :
Κιθάρα : Παναγιώτης Μπρακούλιας
Μπουζούκι : Σωτήρης Κάτσος
Μπουζούκι :Στέφανος Ποπώλης
Βιολί : Χρήστος Μπουσδούκος
Πλήκτρα : Μιχάλης Ασίκης
Πλήκτρα : Ανδρέας Μπουσδούκος
Μπάσο Ηλίας : Τσαπατσάρης
Κρουστά Βασίλης : Παπαδόπουλος
Τύμπανα Κώστας : Καρασαββίδης

30 Αυγούστου, ώρα 21:00- Γήπεδο Άνω Μεράς- Συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη

Η Ματούλα Ζαμάνη και οι φίλοι της έρχονται στη Μύκονο, για να μας τραγουδήσουν καινούριες μουσικές ιστορίες. Θα ακουστούν τραγούδια για εραστές του ωραίου, δροσερούς αγρότες, τρυφερούς μελισσοκόμους, περιπατητές σε ολόφωτα λιβάδια, ονειροπόλους κολυμβητές και πιθανά για τους ακροβάτες ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη δημιουργία ενός πιο μαγικού και ελεύθερου κόσμου.

ΚυριάκοςΤαπάκης, λαούτο, ούτι
ΑνδρέαςΑνδρέου, λαούτο, ούτι
ΓιάννηςΚονταράτος, βιολί, microkorg
ΣωτήρηςΜαυρονάσιος, pads, loops, τύμπανα
ΔιονύσηςΜακρής, μπάσο
ΔημήτρηςΔημητριάδης, soundengineer
ΒασίληςΦαλάρας, monitoring
ΓιώργοςΚλαδούρης, φωτισμοί

8 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00- Κήπος Σχολής Καλών Τεχνών- Μια βραδιά τζαζ μουσικής με μουσικούς διεθνούς φήμης και ηχοχρώματα απο την Ανατολή ως τη Δύση:
Α΄ μέρος: PoesisQuartet
Το PoesisQuartetδημιουργήθηκε από τέσσερις εξαιρετικούς βιρτουόζους διεθνούς αναγνώρισης. Το σύνολο εξερευνά την ποικιλία των ειδών που μας έκαναν να αγαπήσουμε τη μουσική εξαρχής. Το PoesisQuartetεισάγει τον Astor Pizaollaστην Ήπειρο, τον NinoRota στη Νέα Ορλεάνη, τη MarleneDitrichστα Βαλκάνια και τον Sidney Bechet στον 21ο αιώνα.

TaliAtzmon, vocals
RomanGomez, bandoneon
GiladAtzmon, κλαρίνο, σαξόφωνο
ΓρηγόρηςΘεοδωρίδης,κοντραμπάσο

Β΄μέρος: Nassia Gofa, Quartet featuring Gilad Atzmon
Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Jazz σκηνής, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας της με τους πιο επιφανείς μουσικούς αλλά και ως βασικό μέλος πολλών μουσικών συγκροτημάτων, η ΝάσιαΓκόφα έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Ωνάση, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Τεχνόπολη Αθηνών.

10 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 – ΔΗΛΟΣ – Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών- Τραγούδι: Βάσια Ζαχαροπούλου & Σπύρος Κλείσσας

ΤοΚουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ιδρύθηκε το Φθινόπωρο του 2013 με σκοπό την ανάδειξη του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου και την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τα πνευστά όργανα. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές αίθουσες και υπαίθριους χώρους ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας ποικίλα και σημαντικά έργα της φιλολογίας του κουιντέτου ξύλινων πνευστών. Το πρόγραμμα της συναυλίας στη Δήλο περιλαμβάνει έργα σημαντικών ελλήνων συνθετών, μεταξύ των οποίων έργα των Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Άλκη Μπαλτά και Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Το κουϊντέτο αποτελείται από τους κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:

Βαγγέλη Σταθουλόπουλο, φλάουτο
Χριστίνα Παντελίδου, όμποε
Σπύρο Μουρίκη, κλαρινέτο
Οδυσσέα Μπάσσιο, φαγκότο
Γρηγόρη Ασωνίτη, κόρνο

*Η παράσταση είναι με ελεύθερη είσοδο
*Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
*Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος
*Αναχώρηση από Μύκονο(Δηλιανά)στις 17:30,
επιστροφή απο Δήλο 20:30 (διάρκεια ταξιδιού 30 λεπτά)
*Κόστος μεταφοράς με το πλοίο: 22 ευρώ

  • Δωρεάν είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο

17 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:30 – Άι -Χαραλάμπης, νότια των Κάτω Μύλων – Νομάδες στον Άι-Χαραλάμπη
Mαγειρέματα με ανοιχτές φωτιές και ανοιχτές μουσικές απο τα Cadinelia!

Το MykonosArtFestival σε συνεργασία με την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου διοργανώνουν ένα υπαίθριο γλέντι με μαγειρέματα και μουσικές.

Στην όμορφη και εμβληματική περιοχή του Άι-Χαραλάμπη θα απολαύσουμε: Τους “ NomadeetSauvage”, να μαγειρεύουν με ανοικτές φωτιές, ακολουθώντας πρακτικές από τη νομαδική παράδοση. Οι μάγειρες Παναγιώτης Σιαφάκας και Ιορδάνης Τσενεκλίδης έρχονται από την Ήπειρο. Κήρυκες της αγάπης για τον τόπο, τα προϊόντα και τον συνάνθρωπο.

Τα “ Καντινέλια”, το γνωστό worldacoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα και της Εύης Σεϊτανίδου, μουσικοί νομάδες και αυτοί, έρχονται για να μας ξεσηκώσουν προσφέροντας μια ιδιαίτερη και «γεμάτη» συναυλιακή εμπειρία, με τις χαρισματικές κιθαριστικές τους μελωδίες και το αρμονικό τους τραγούδι.Καθόλου τυχαίες και οι δοξαστικές τους διαδρομές, που πατάνε σε νησιωτικά μονοπάτια μέσα από τον ήχο της σαμπούνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα μαγειρέματα με ανοικτές φωτιές θα ξεκινήσουν στις 18:30, οι μουσικές από τις 19:30.

20 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00- Παραλία Αγίας Άννας ( του Περρή) – Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου

Ερμηνεύουν: Ηρώ Σαΐα & Ζαχαρίας Καρούνης

Διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος
Ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρέφει στη Μύκονο και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με την διακριτική και ακριβή ερμηνεία των τραγουδιστών Ηρώς Σαΐα και Ζαχαρία Καρούνη. Έχοντας στο πλευρό του αυτούς τους δύο σπουδαίους τραγουδιστές και διευθύνοντας ο ίδιος επί σκηνής μια πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.

Σε αυτή τη μοναδική συναυλία θα ακουστούν τραγούδια όπως «Ήτανε μια φορά» , «Το Δίχτυ» «Πως να σωπάσω» , «Στη Σαλαμίνα» , «φτωχολογιά» , « Όνειρο δεμένο στο μουράγιο» , «Μάτια βουρκωμένα» , «Υπομονή» , «Άπονη Ζωή» , «Καίγομαι» , κ.α.

Παίζουν οι μουσικοί:
Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο
Βασίλης Δρογκάρης – ακορντεόν
Ηρακλής Ζάκκας – μπουζούκι
Δημήτρης Ρέππας – μπουζούκι
Δημήτρης Σιάμπος – ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα
Βαγγέλης Πασχαλίδης – σαντούρι
Στέφανος Χατζηαναγνώστου – φλάουτο
Χάρης Κελάρης – μπάσο
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Ηχοληψία: Γιώργος Κορρές , Γιώργος Κολεβέντης

23 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00 – Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο – ΕΓΚΑΙΝΙΑ: «Familiar-unfamiliar», έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνών και μη ντόπιων φωτογράφων.

Η υπαίθρια έκθεση που απλώθηκε στη διάρκεια του Φεστιβάλ στα σοκάκια και τις πλατείες της Χώρας και στην Άνω Μερά, μεταφέρεται και εκτίθεται στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Μια φωτογραφική προσέγγιση, πέρα απο την αισθητική της τουριστικής καρτ-ποστάλ, μέσα από την ευαίσθητη φωτογραφική ματιά -ερασιτεχνών και μη- φωτογράφων του νησιού.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Νίκος Αναστασίου, Πανωραία Γαλατά, Σοφία Ζουγανέλη, Θέμης Ιακωβάκης, Δημήτρης Καλφάκης, Ανδρέας Μπέκας, JasmineOrozco, Μαρία Ράμπια , Στεφανία Ρουγκέρη, Αλεξάνδρα Σταυροπούλου, Καίτη Φούσκη, Βιβή Χανιώτη.

24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00- Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο – Αφιέρωμα στον Γεώργιο Αξιώτη- Συναυλία , παρουσίαση δισκογραφικής έκδοσης, Ομιλίες

Με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και μαέστρο τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή.

Ο Π.Α.Κ.Ο. «Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ» και το Mykonos Art Festival έχουν τη χαρά να τιμήσουν φέτος το έργο του μουσουργού Γεωργίου Αξιώτη.

Με σκοπό την προβολή και την ευρύτερη διάδοση του έργου του θα δοθεί μια συναυλία των τραγουδιών και των κομματιών μουσικής δωματίου του, μία πρώτη συμβολική αλλά και σημαντική ευκαιρία για τη προβολή και τη διάδοση του συνόλου της διασωθείσας δημιουργίας του.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης το διασωθέν συνολικό δημιουργικό έργο του σπουδαίου Μυκονιάτη μουσουργού ηχογραφημένο σε δύο σπουδαίες δισκογραφικές εκδόσεις.

Στη συναυλία με έργα του Γ. Αξιώτη θα συμμετάσχουν οι σολίστες-μονωδοί :
Άρτεμις Μπόγρη, μεσόφωνος
Χρήστος Κεχρής, τενόρος

Οι πιανίστες :
Δημήτρης Βεζύρογλου , Απόστολος Παληός
και το Κουαρτέτο εγχόρδων ΑΝΙΜΑ:
Στέλλα Τσάνη Ι βιολί
Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο ΙΙ βιολί
Αντώνης Μανιάς, βιόλα
Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλλο

Ομιλητές:
Νίκος Μαλιάρας καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών (ΦΟΑ)
Βύρων Φιδετζής αρχιμουσικός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΦΟΑ.