Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τη πρωταθλήτρια Νάπολι, που μετά τον Κιμ ο οποίος τα πήγε περίφημα, της άνοιξε η όρεξη και τώρα θέλει να αποκτήσει τον Ιάπωνα, Ιτακούρα.

Η εξαίρετη παρουσία του Νοτικορεάτη Κιμ-Μιν-τζέα στην Serie A με την πρωταθλήτρια Νάπολι, δίνει την ευκαιρία τώρα στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις να ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά σε ποδοσφαιριστές από την Ανατολή. Η φυγή του υψηλόσωμου Κορεάτη Κιμ Μιν-Τζέα προς τη Μπουντεσλίγκα και την άλλη πρωταθλήτρια, Μπάγερν Μονάχου φέρνουν στο επίκεντρο έναν άλλο ποδοσφαιριστή από την Απω Ανατολή, τον Κο Ιτάκουρα, ο οποίος την σαιζόν που ολοκληρώθηκε είχε θαυμάσια παρουσία στο Γερμανικό πρωτάθλημα με την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ και τώρα η Νάπολι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Βεβαίως έως τώρα ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχει μία οικονομική διαφορά της τάξεως των 3 εκ. ευρώ αλλά σίγουρα δεν είναι ένα ποσό, το οποίο μπορεί να διακόψει τις διαπραγματεύσεις των δύο συλλόγων,

Το ξημέρωμα λοιπόν της νέας σεζόν αρχίζει με νέα από την Ανατολή του ηλίου. Υπό την έννοια ότι φαίνεται ότι ο «κληρονόμος» του Κορεάτη Κιμ Μιν- τζάε, στο κέντρο της άμυνας της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Νάπολι θα είναι Ιάπωνας. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά ενδείξεων που εφιστούν την προσοχή του μπλε συλλόγου στον Κο Ιτάκουρα, για μια διαπραγμάτευση που φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και θα μπορούσε να οδηγήσει τον 26χρονο από τη Γιοκοχάμα στην Ιταλία.

Η θέλησή του φαίνεται εδραιωμένη καθώς απέρριψε μια καλή πρόταση από την Σαουδική Αραβία, ακριβώς επειδή προτιμά να αγωνίζεται στην Ευρώπη και στο Champions League. Άλλωστε έχει αποκτήσει εμπειρία στην Eredivisie (με Γκρόνινγκεν) και στην Bundesliga με την τωρινή του ομάδα, την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ. Και ακριβώς με τους Γερμανούς, η Νάπολι προσπαθεί να εξομαλύνει τα άκρα στην αξιολόγηση της κάρτας που θα τον αφήσει να φύγει . Η προσφορά ήταν 12 εκατομμύρια, η Μπορούσια θέλει περισσότερα από 15, αλλά η λύση δεν φαίνεται πολύ μακρινή. Και είναι ξεκάθαρο ότι η βούληση των δύο πλευρών είναι αρκετά ξεκάθαρη.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΙΩΝ

Ο Ιτακούρα είναι μέρος μιας περιορισμένης επιλογής που έγινε από την ομάδα ιχνηλατών των μπλέ εδώ και αρκετό καιρό. Ο Μαουρίτσιο Μίτσελι και ο Λεονάρντο Μαντοβάνι τα τελευταία χρόνια έχουν τελειοποιήσει μια μέθοδο εργασίας που αρέσει πολύ στον πρόεδρο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις επειδή είναι λιγότερο δαπανηρή (δεν γυρνάς πια αξιολογώντας τους ποδοσφαιριστές ) αλλά εργάζεσαι στις βάσεις δεδομένων με μια περαιτέρω τριχοειδική ανάλυση για να καθορίσεις τους ποδοσφαιριστές που (θεωρούνται) ότι είναι κατάλληλοι για αυτό που χρειάζεται. Και στη λίστα προς αντικατάσταση του Κιμ (όταν φάνηκε αρκετά πιθανή η αποχώρησή του) επιλέχθηκαν προφίλ που είχαν ορισμένα χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα τα κάνει η αγορά και οι λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν, πέρα ​​από την οικονομική βιωσιμότητα.

Και ο Ιτακούρα με τον Άγγλο Μακξ Κίλμαν (Γούλβς) και τον Ισπανό, Ρόμπιν Λε Νορμάν (αναμφισβήτητα ακριβότερος, ο αμυντικός της Σοσιεδάδ ), είναι σίγουρα μέρος αυτής της προσεκτικής επιλογής που έκαναν οι ειδικοί του scouting της Νάπολι. Οι οποίοι στην πατρίδα τους θεωρούνται από τους πλέον σοβαρούς , αξιόπιστους και παρακολουθούν ανελλειπώς την διεθνή σκηνή με την μεθοδολογία τους, η οποία είναι αποτελεσματική και με ελάχιστο περιθώριο λάθους. Τότε είναι ξεκάθαρο ότι είναι άνδρες και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί και η ικανότητα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και άλλα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα.

Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Και από αυτή την άποψη, ένας Ιάπωνας ποδοσφαιριστής είναι ακόμη πιο αξιόπιστος γιατί έχει κουλτούρα δουλειάς, θυσίας, που γίνεται πολύ αποτελεσματικός σε μια δυναμική της ομάδας. Σε αυτό Ιάπωνες και Κορεάτης έχουν περίπου ίδια χαρακτηριστικά. Σίγουρα ο Κιμ είναι πραγματικά μια ρωγμή στο κέντρο της άμυνας, αλλά ο Ιτακούρα από τεχνικής πλευράς είναι κοντά στα χαρακτηριστικά του Νοτιοκορεάτη. Λίγο πιο τεχνίτης , λιγότερο δυναμικός και υψηλός , αλλά στην οικονομία της ομάδας θα μπορούσε να κάνει λιγότερο αισθητή την απουσία του Κιμ.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ

Το μοναδικό για τον Ιτακούρα αφορά το Κύπελλο Ασίας, το πρόγραμμα του Ιανουαρίου (από 12 έως 10 Φεβρουαρίου) που θα δει τον κεντρικό αμυντικό να ασχολείται με την Ιαπωνία του όπως έγινε με το Κατάρ.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε ο Κιμ στη Νάπολι, οι Παρτενοπέι ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν περισσότερους Ασιάτες στο Στάδιο Μαρακανά, με ονόματα όπως Τακεφούσι Κούμπο και Ντάιτσι Καμάντα να έχουν επίσης προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ιτακούρα όμως έχει συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία στην Μπουντεσλίγκα τις δύο τελευταίες σεζόν, καθώς και με την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας, για την οποία έχει αγωνιστεί 20 φορές. Η υπογραφή του επίσης είναι πολύ φθηνότερη από μερικά από τα άλλα ονόματα που έχουν προταθεί και πιστεύεται πως σύντομα θα φορέσει την μπλά φανέλλα της πρωταθλήτριας Νάπολι και θα εργασθεί δίπλα στον γάλλο, Ρούντι Γκαρσιά..