[Ανοιχτή Πρόσκληση]

2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ «μίμησις πράξεως»

O Δήμος Οινουσσών συνεπής στην αποστολή του, την ανάδειξη του μικρού ακριτικού νησιού σε αειφόρο κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με το θέατρο NOŪS creative space, διοργανώνει το 2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΕΧΝΩΝ με θέμα: «Επίδραση της συλλογικότητας και της ομάδας στην τέχνη, την ζωή και τον άνθρωπο» από 22 έως 30 Ιουλίου 2023. Το Συμπόσιο θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο εγχείρημα αυτό θα δοκιμάσουμε να προσεγγίσουμε το αρχαίο δράμα  διαπολιτισμικά,  θα αναζητήσουμε τις ρίζες του στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής αλλά και στην ανάγκη του ανθρώπου να συνυπάρξει ειρηνικά, να εκφραστεί και να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του όχι ως μονάδα αλλά ως ομάδα. Αγκυροβόλιο μας σε αυτό το ταξίδι ο ναυτότοπος των Οινουσσών και φωτεινός φανός και οδηγός μας το αρχαίο δράμα.

Τα εργαστήρια του Συμποσίου θα είναι καθημερινά πρωί και απόγευμα. Το κάθε εργαστήριο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύσει και να προκαλέσει την ευαίσθητη και φαντασιακή δημιουργία των ομάδων που θα δημιουργηθούν και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα για μία πολυσχιδή εκπαίδευση.

Την τελευταία μέρα του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση παράσταση, σε μορφή open class, ανοιχτή για όλους του κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής: 290ευρώ

Περιλαμβάνει: Τα σεμινάρια, Μεταφορικά μετ’ επιστροφής από Πειραιά- Οινούσσες, Διαμονή και Διατροφή (Πρωινό και Μεσημεριανό).

 

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 22 Ιουλίου με 30 Ιουλίου 2023

Άφιξη : 22 Ιουλίου 2023

Απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά: 22 Ιουλίου 2023, 10:10π.μ

Αναχώρηση από τις Οινούσσες: 30 Ιουλίου 2023

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Κυριακή: 18 Ιουνίου 2023

 

Ποιος μπορεί να συμμετέχει:

Όσοι έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τις τέχνες είναι ευπρόσδεκτοι – μπορεί να είναι ηθοποιοί, εικαστικοί, ή/και καλλιτέχνες από τον χώρο της περφόρμανς, θεατρολόγοι που θέλουν να πειραματιστούν στην θεατρική πράξη καθώς και φοιτητές. Μια ομάδα 30 συμμετεχόντων θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο συμπόσιο. Η επιλογή θα γίνει από την συντονιστική ομάδα.

Εάν γνωρίζετε κάποιο μουσικό όργανό παρακαλούμε να το αναφέρετε στην αίτησή σας.

Είναι πολύ σημαντικό οι συμμετέχοντες να είναι πρόθυμοι να παίξουν και να πειραματιστούν με κείμενα, τραγούδια και άλλα και να ανταπεξέλθουν σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα σεμιναρίων με συνέπεια και εργατικότητα. Σας παροτρύνουμε να έχετε μαζί σας άνετα ρούχα, καπέλο, και αντηλιακή προστασία.

 

Οι εισηγητές:

#seminar Άρης Μπινιάρης, σκηνοθέτης- ηθοποιός

Το εργαστήριο αποτελεί μια γόνιμη και δημιουργική μορφή συνάντησης με αφορμή το τραγούδι και κείμενα της αρχαίας τραγωδίας. Μία μορφή συνάντησης κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείς να πάρεις μέρος στο τραγούδισμα και να γνωρίσεις βιωματικά τη φύση της χορικής λειτουργίας σε ομαδικό επίπεδο. Μέσα από την σωματική προσέγγιση τόσο του τραγουδιού όσο και των κειμένων, θα εμβαθύνουμε στην σύνδεση φωνής και σώματος και θα αναζητήσουμε τους εσωτερικούς παλμούς που αναδύονται και μεταστοιχειώνονται σε εξωτερικό ρυθμό. Μέσα από την ροή της κίνησης και της αναπνοής, θα αφυπνίσουμε την συγκέντρωση και την εγρήγορση έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε τον συντονισμό της ομάδας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σταδιακά μια αμοιβαία αίσθηση του «αφουγκράζομαι/ ανταποκρίνομαι», έτσι ώστε τα τραγούδια, τα κείμενα, οι ρυθμοί και οι μελωδίες να ηχούν αναμεταξύ και γύρω από τα σώματα.

#seminar Αναστασία Κουμίδου, ηθοποιός- σκηνοθέτης

Το Σώμα Μιλάει. Η τέχνη μου και η διδασκαλία μου είναι αφοσιωμένες στην αφύπνιση, στην ευφυΐα της γλώσσας του σώματος, στην μουσικότητα του, στην γεωγραφία και στην ενέργειά του.

Το μυαλό, αυτός ο άγνωστος με οδηγεί, με μία πιστή πρoσήλωση, στην συνεχή υπενθύμιση ότι το σώμα και η γνωριμία με τους κώδικές του είναι ο πιο συναρπαστικός δρόμος δημιουργίας.

Μελετάμε το γλωσσικό κώδικα (Body Language) μέσα από την μέθοδο Laban για να αντιληφθούμε έναν άλλο κόσμο που πολλές φορές μένει στην αφάνεια ή παραμελείτε.

Η εμπιστοσύνη είναι το βασικό μας πρώτο υλικό για να εξερευνήσουμε και να αποτυπώσουμε τον κόσμο μέσα από το δέρμα μας, τα μάτια μας, τους μύες μας, τα κόκαλά μας, τα κύτταρα μας.

Το χάρισμα της ασίγαστης περιέργειας είναι ο οδηγός για να μάθουμε καινούργια πράγματα.

Η σωματική γλώσσα είναι μία πρόσκληση για να βιώσουμε και να δημιουργήσουμε την “μίμηση πράξεως” των τραγικών χαρακτήρων με όλες μας τις αισθήσεις και σε απόλυτη ροή με τον περιβάλλοντα χώρο

#seminar Θάνος Τοκάκης, ηθοποιός- σκηνοθέτης

Πολιτική ωδή στους γυναικείους χαρακτήρες του αρχαίου δράματος. Μια υποκριτική εξερεύνηση της πολιτικής προέκτασης στα κείμενα της αρχαίας τραγωδίας, πώς αυτή αποτυπώνεται μέσα από τους γυναικείους ρόλους, με ποιον τρόπο συνδέεται με τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση και κατά πόσο είναι εφικτό να αποδοθεί στις μέρες μας σαν σκηνική δράση από ανθρώπους όλων των έμφυλων ταυτοτήτων.

 #seminar Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, ηθοποιός- διδάκτορας του τμήματος  Θεατρικών Σπουδών

Ο τραγικός ρόλος από την δραματουργία στη σκηνική. Χρησιμοποιώντας ως όχημα τον ρόλο της Κλυταιμνήστρα θα δούμε τις διαστάσεις και τα αρχετυπικά χαρακτηριστικά ενός τραγικού προσώπου, τη διαχείρισή του από τους τρεις τραγικούς (Ορέστεια Αισχύλου, Ηλέκτρα Σοφοκλή, Ηλέκτρα Ευριπίδη), την πορεία του μέσα στο χρόνο και την παρουσία του στη σύγχρονη παγκόσμια και ελληνική δραματουργία (Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, Οι μύγες του Ζ. Π. Σαρτρ, Γράμμα στον Ορέστη- Ο δείπνος του Ιάκωβου Καμπανέλλη) καθώς και στη σύγχρονη παγκόσμια και ελληνική θεατρική σκηνή.

#seminar Βαγγέλης Ευαγγελίου, ποιητής-φωτογράφος

Με αφορά η σύνθεση των πραγμάτων. Όταν τα ετερόκλητα στοιχεία συντίθενται σε έναν κοινό κανόνα. Η λέξη ΔΙΠΤΥΧΟ θα είναι μαζί μας όλες τις ημέρες με διάφορους τρόπους.

Στο εργαστήρι, θα μιμηθούμε την πραγματικότητα με μία ποιητική αντιγραφή. Θα συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνουμε ο ΧΟΡΟΣ. Η διαδρομή μας θα έχει κυρίως, την ποίηση και τη φωτογραφία ως εργαλεία, για να καταλήξουμε σε μία αυτοβιογραφική ενορχήστρωση.

Τέλος, θα δημιουργήσουμε μία “φανταστική” παράσταση με στόχο να αφήσουμε ρωγμές-κενά εντός της, ώστε να χωρέσει ο θεατής και να μπορέσει να μιμηθεί με τη σειρά του, εμάς.

Σημείο συνάντησης: στο φως.

 Συντονιστική ομάδα:

για τον Δήμο Οινουσσών: Ευγενία Χαλκιά
για το θέατρο NOŪS creative space: Βασίλης Τριανταφύλλου, Στέισυ Λεονδή.
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( angienomikou@gmail.com)

Διοργάνωση:

Δήμος Οινουσσών
θέατρο  NOŪS creative space
Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Διαδικασία Συμμετοχής:

H αίτηση συμμετοχής αποστέλλεται με email oinoussesymposium@gmail.com

Στο θέμα να αναγράφεται:

Αίτηση συμμετοχής στο 2ο Συμπόσιο Τεχνών – Ονοματεπώνυμο.

Στο σώμα του κείμενου του email σας, σας καλούμε να απαντήσετε σε μια παράγραφο 200-400 λέξεις «γιατί σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε στο συμπόσιο;».

Επισυναπτόμενο να βρίσκεται το σύντομο βιογραφικό σας.

Παρακαλούμε να υπογράφετε το email της αίτησης συμμετοχής σας με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Καταληκτική ημερομηνία: Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023

Περισσότερες πληροφορίες στο 6938083662

[email protected]