Την άμεση εκπόνηση μιας μελέτης σωστικών μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κτίριο που οι ντόπιοι ονομάζουν «παλατάκι» στα Λιμενάρια της Θάσου, ζήτησε από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί της Θάσου, η υπουργός, μετά το αρχαίο θέατρο στον Λιμένα, επισκέφθηκε τα Λιμενάρια προκειμένου να δει από κοντά ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που δεσπόζει στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου πάνω από τον οικισμό, χρονολογείται από το 1900 κι αποτελεί διατηρητέο μνημείο.
Λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και της μεγαλοπρεπούς κατασκευής του, που ξεπερνάει τα 1000 τ.μ. αλλά και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας που έχει το κτίριο, οι κάτοικοι της Θάσου το ονόμασαν «Παλατάκι». Στην πραγματικότητα, το μεγαλόπρεπο αυτό κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα στέγαζε τα γραφεία της διοίκησης των μεταλλείων που υπήρχαν λίγα μέτρα πιο κάτω και κοντά στη θάλασσα. Σχεδιαστής του κτιρίου ήταν ο Ιταλός αρχιτέκτονας Peitro Arrigoni και άνηκε στον Γερμανό Speidel, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης μεταλλευτικής εταιρείας, που εγκαταστάθηκε στη Θάσο για να εγκαινιάσει τη σύγχρονη περίοδο της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού.
Απαραίτητη μια μελέτη βιωσιμότητας και σωστικών μέτρων
Κατά την επίσκεψή της στα Λιμενάρια, η υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας Νεοτέρων μνημείων για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες που έγιναν για τη διάσωση του κτίσματος και την ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής σε ένα μεταλλευτικό πάρκο.
Να σημειωθεί πως το «παλατάκι» πέρασε στην κυριότητα του ΥΠΠΟ πρόσφατα και στη διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Μενδώνη δεν έκρυψε την αγωνία της για το μέλλον και τη χρήση που θα έχει. Για τον λόγο αυτό, μαζί με τη μελέτη εκπόνησης σωστικών μέτρων ζήτησε και την εκπόνηση μιας μελέτης βιωσιμότητας. Πρέπει να δούμε πώς θα αναδείξουμε τον χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόνισε η υπουργός μετά από αυτοψία που έκανε, και πρόσθεσε: «με τη μελέτη σωστικών μέτρων θα καταφέρουμε να μην υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η μελέτη βιωσιμότητας θα μας δείξει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε να παρέμβουμε και να αποκαταστήσουμε το μνημειακό συγκρότημα και να το συνδέσουμε με το μεταλλευτικό πάρκο, έχοντας όμως απόλυτη επίγνωση του αναγκαίου κόστους αποκατάστασης. Επιβάλλεται να δούμε πώς η όλη παρέμβαση από τη μεριά της πολιτείας μπορεί να είναι βιώσιμη, γιατί αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα κινδυνεύουμε να επενδύσουμε χρήματα που στο τέλος να μην αξιοποιηθούν σωστά, γιατί δεν θα υπάρχει η δυνατότητα σωστής λειτουργίας του χώρου».
Λ. Μενδώνη: «Πρέπει να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος»
Η υπουργός ζήτησε από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου γύρω από το «παλατάκι» και τα παλιά μεταλλεία, καθώς οι πευκοβελόνες που είναι σκορπισμένες παντού και τα ξεραμένα φύλλα, μαζί με την ανεξέλεγκτη βλάστηση, σε μια πιθανή πυρκαγιά θα προκαλέσουν μεγάλη ζημία στο διατηρητέο κτίριο. Στη συνέχεια, έκανε αυτοψία στο εσωτερικό του κτίσματος διαπιστώνοντας την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αλλά και ζητώντας να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε σταδιακά να μπορέσει το κτίριο να προστατεύεται.
Σε δηλώσεις της, μάλιστα, δεν έκυψε την απογοήτευσή της λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος σε κάθε περίπτωση. Ομολογώ πως το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος είναι σε χειρότερη κατάσταση από την οποία είχα καταλάβει μετά την ενημέρωση που υπήρξε. Το μνημείο αυτό δεν πρέπει να χαθεί όχι μόνο για το νησί της Θάσου αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ