Πέτυχε τελικά η παλαίωση φιαλών ξινόμαυρου κρασιού στον ποταμό Αράπιτσα; – Επισκέψιμα Οινοποιεία και δράσεις

Τελικά η παλαίωση του κρασιού και σε ποτάμι, μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιαίτερη γεύση που αναζητούν οι λάτρεις του οίνου ανά τον κόσμο; Η ώρα της αλήθειας έφτασε και πολύ σύντομα, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου που ξεκινά στις 30/8 στην Νάουσα, οι οινοπαραγωγοί της περιοχής θα διαπιστώσουν εάν τελικά δημιούργησαν το δικό τους θησαυρό.

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βύθισαν 500 φιάλες ξινόμαρου στην κοίτη της Αράπιτσας, με στόχο να ανακαλύψουν εάν το τρεχούμενο και γάργαρο νερό ενός ποταμού εξασφαλίζει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, όπως έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει με την τοποθέτησή τους στον βυθό της θάλασσας.

«Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της περιοχής μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες μας. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Τρύγου μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία, με τους οινοποιούς μας, με πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί, όπως αυτή της βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας, με σκοπό την παλαίωσή τους. Στη φετινή διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου, μεταξύ των ποικίλων εκδηλώσεων, θα γίνει από τους οινοποιούς μας και η πρώτη γευστική δοκιμή κρασιών που βυθίστηκαν στο ποτάμι μας, πριν δύο χρόνια, για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος», επισημαίνει ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, όπως επισημαίνεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση.

Τονίζει δε ότι η δημοτική αρχή, εντείνει τις ενέργειές της με θεσμικό και ολιστικό τρόπο, ώστε να διοργανώνονται όλο το χρόνο δράσεις, με επίκεντρο τη Νάουσα και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγουν οι οινοποιοί της περιοχής. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Νάουσας «συγκροτήσαμε πρόσφατα την Επιτροπή Οινοτουρισμού, ενώ παράλληλα προχωράμε τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα της Οινολογίας και του Οινοτουρισμού στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος».

Πενθήμερο μωσαϊκό δράσεων για τον τρύγο και το κρασί από 30/8

Ξεκινά στις 30/8 το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργανώνουν ο δήμος Νάουσας μαζί με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Πρόκειται για ένα πενθήμερο «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί, μια ανοιχτή πρόσκληση στους επισκέπτες, να μυηθούν στην οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της Νάουσας, ακολουθώντας μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου του 2023.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση, η Νάουσα αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ένας μοναδικός οινικός προορισμός, όπου ο ταξιδιώτης θα έχει την δυνατότητα ν’ ανακαλύψει τα μυστικά του ξινόμαυρου και τον εντυπωσιακό αμπελώνα της και να επισκεφτεί τα ιστορικά της μνημεία, τις παραδοσιακές γειτονιές της, να ακούσει τους πρωτοπόρους του κρασιού να μιλούν για το ταξίδι τους και να αφεθεί στις μουσικές του τόπου και του κόσμου, μαζί με τη γευσιγνωσία του μοναδικού και παγκόσμια αναγνωρισμένου ξινόμαυρου.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά οι παραγωγικοί και ερασιτεχνικοί σύλλογοι του δήμου Νάουσας, όπως μεταξύ άλλων οι εστιάτορες, ξενοδόχοι, ζαχαροπλάστες, πολιτιστικοί σύλλογοι, οινόφιλοι, εθελοντές, μουσικοί και τα καφέ- μπαρ.

Με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ανακοίνωσε ο δήμος Νάουσας, η τελετή έναρξης του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας, θα γίνει στις 20.00 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της περιοχής, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Μνήμες και Προοπτικές».

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία «Με το Τραγούδι με το Κρασί»: τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα με κοινό σημείο αναφοράς τους το κρασί, ενώνονται σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μπει στην καρδιά και τα χείλη των ακροατών.

Την Πέμπτη 31/08, θα πραγματοποιηθεί μουσική αφήγηση για τα παιδιά με θέμα «Σταφύλι το σταφύλι» (Υπαίθριος χώρος Αγίας Παρασκευής στις 18.30), ζαχαροπλάστες της πόλης θα προσφέρουν γλυκίσματα τους βασισμένα στο μούστο και το ξινόμαυρο και θα προβληθεί

η ταινία «Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής» (αίθουσα Βέτλανς, στις 21:00). Για την Παρασκευή 1/09, μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί η παράσταση

«Ο Καραγκιόζης στη γιορτή του κρασιού» (Πλατεία Αλωνίων, στις 20:30).

Το Σάββατο 2/9 στις 10.00, θα γίνει η πρώτη γευστική δοκιμή των κρασιών που βυθίστηκαν στον ιστορικό ποταμό Αράπιτσα, συνοδεία παραδοσιακού μουσικού σχήματος – Βαγγέλης Α. Ψαθάς – ζουρνάς, Σταύρος Μ. Παζαρέντζης – νταούλι.

Μεταξύ άλλων, στις 2/9 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας με βράβευση των τριών πρώτων νικητών, Wine Street Food με τον Σεφ Β. Καλλίδης να μαγειρεύει μαζί με τους εστιάτορες της Νάουσας και να αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία και ξενάγηση στη Σχολή Αριστοτέλους – «Ταξίδι στην Ιστορία και τον κόσμο του Κρασιού».

Την Κυριακή, 3/09, το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναπαράσταση Τρύγου, Οινοποιείο Κόκκινου και αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου, Fine Dining, Κτήμα Κυρ-Γιάννη και προβολή ταινίας Portrait of a Land που παρουσιάζει, μέσα από 20 οινοποιεία, την οινοπαραγωγική κοινότητα της περιοχής σε 40 στατικά μονόλεπτα πλάνα.

Επισκέψιμα Οινοποιεία και δράσεις

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Τρύγου τα συμμετέχοντα οινοποιεία θα δέχονται επισκέψεις και θα κάνουν δράσεις, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Οινοποιείο Αργατία

Σάββατο 2/9 έως Κυριακή 3/9, ώρες 11.00 – 16.00

  • Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 11.00 – 18.00

Κάθε μέρα κάθετη δοκιμή Ξινόμαυρου 4 εσοδειών (με κράτηση).

  • Οινοποιείο Δαλαμάρα

Τετάρτη 30/8 έως Σάββατο 2/9, ώρες 11.00 – 14.00

Παρασκευή 1/09 Παλαιά Πόλη: Masterclass με τον Κωστή Δαλαμάρα ¨Μια εισαγωγή στον πολυδύναμο χαρακτήρα του ξινόμαυρου” (με κράτηση).

  • Κτήμα Κελεσίδη

Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 10.00 – 15.00 (κατόπιν τηλ. κράτησης)

  • Οινοποιείο Κόκκινος

Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 09.00 – 16.00

  • Κτήμα Φουντή

Τετάρτη 30/8 έως Παρασκευή 1/9, ώρες 09:00 – 15:00 Σάββατο 2/9 έως Κυριακή 3/9, ώρες 12:00 – 17:00

  • Κτήμα Χρυσοχόου

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 23320 45080

•Kappa Winery

Τετάρτη 30.08. έως Σάββατο 02.09, ώρες 11:00-15:00

Κυριακή 3/09, 11:00 – 17:00 γευσιγνωσία των Premium κρασιών, μουσική

  • Συνεταιρισμός Vaeni

Τετάρτη 30/8 έως Παρασκευή 1/9, ώρες 08:00 – 15:00