Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για ένα φαινόμενο της εποχής μας, που το ξενόφερτο Halloween περνάει πιο έντονα στα παιδιά από την 28η Οκτωβρίου

Παρατηρώ τις τελευταίες μέρες μια τάση να ασχολούμαστε περισσότερο με το Halloween απ’ό,τι με την 28η Οκτωβρίου. Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω πρόβλημα να διασκεδάζουν τα παιδιά με το Halloween. Όμως δεν μου αρέσει που βλέπω πως για την 28η Οκτωβρίου ολοένα και μειώνονται τα ερεθίσματα για τα παιδιά μας ακόμα και στο σχολείο.

Θα ήθελα να λοιπόν να καταθέσω το παρακάτω άρθρο, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω αντιπαράθεση. Το γράφω μόνο για να υπενθυμίσω στους νέους γονείς αλλά και στα παιδιά τη σημασία της εθνικής μας αυτής εορτής, που είναι πολλά παραπάνω από ένα τραγούδι της Σοφιάς Βέμπο και το «ΟΧΙ».

Η 28η Οκτωβρίου λοιπόν είναι μια ιστορική ημέρα που όντως συνδέεται με την επέτειο του “Οχι”, του μεγάλου έπους του ελληνικού λαού κατά του φασισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και απέχουμε πολλά χρόνια από αυτά τα γεγονότα, η 28η Οκτωβρίου διατηρεί τη σημασία της και για τα σημερινά παιδιά. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ημέρα αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης και μάθησης για τις νεότερες γενιές. Δεν πρέπει να τη βάζουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σαν λαός δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε την ιστορία μας.

Το “Οχι” λοιπόν, αποτέλεσε την απάντηση του ελληνικού λαού στο αίτημα του Ιταλικού δικτάτορα Μουσολίνι για παράδοση της Ελλάδας χωρίς αντίσταση. Άλλοι μπορεί να σκέφτονται ότι ίσως θα έπρεπε να είχαμε πει το “NAI” για να γλιτώσουμε την εκατόμβη των νεκρών μας. Ο Γεώργιος Μεταξάς, τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, αντέδρασε με ένα αποφασιστικό “Οχι”. Αυτή η απόφαση ενέπνευσε τον ελληνικό λαό να αντισταθεί σθεναρά και να κατανικήσει τις εχθρικές δυνάμεις.

Σήμερα όμως, η 28η Οκτωβρίου δεν θα πρέπει αποτελεί απλά μια ημέρα για να θυμόμαστε τα ιστορικά γεγονότα. Αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε από την αντίσταση και την ανδρεία των προγόνων μας. Τα παιδιά μπορούν να εμπνευστούν από το πνεύμα της αλληλεγγύης, της αυτοθυσίας και της αγάπης για την πατρίδα που επέδειξαν οι πρόγονοί μας.

Τα γεγονότα του 1940 μας υπενθυμίζουν τη σημασία της ενότητας και της ανθρωπιάς αντιμέτωπα με τις δύσκολες στιγμές. Μας διδάσκουν ότι ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες, η ανθρώπινη δύναμη και η αίσθηση του κοινού σκοπού μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Γι’ αυτό και η εκπαίδευση των παιδιών για τα γεγονότα του παρελθόντος είναι ζωτικής σημασίας. Οι νέες γενιές πρέπει να κατανοήσουν την αξία της ελευθερίας και του αγώνα για τα ιδανικά που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Μέσα από την κατανόηση του παρελθόντος, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τον σεβασμό για την πατρίδα τους και την ανάληψη ευθυνών για το μέλλον της.

Εν κατακλείδι, η 28η Οκτωβρίου πρέπει να αποτελεί μια ευκαιρία για τα παιδιά να συνδεθούν με το παρελθόν της χώρας τους και να αντλήσουν διδάγματα για το μέλλον. Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία και η ανθρωπιά είναι αξίες που πρέπει να τιμούμε και να προασπίζουμε.