Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για το μοναδικό περιβαλλοντικό πάρκο της Ελλάδας στο οποίο μπορείς να κάνεις κανονικό σαφάρι με τα παιδιά σου. Έξω από την Κόνιτσα μπορείς να δεις την άγρια φύση και να μάθεις και ιστορία…

Εσύ ήξερες ότι μπορείς να κάνεις σαφάρι στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά σου; Κυριολεκτικά! Φυσικά δεν μιλάμε για σαφάρι με την έννοια που έχει επικρατήσει. Μην φανταστείτε λιοντάρια, αμμόλοφους και καμηλοπαρδάλεις. Φανταστείτε έλατα, πευκοδάση και πολλά είδη άγριων ελαφιών, αγριόχοιρων και γιδιών που διαφορετικά θα δεις μόνο σε ντοκιμαντέρ ή σε κάποια εξειδικευμένα περιοδικά και ιστοσελίδες. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι ήταν σαν να πρωταγωνιστήσαμε σε αληθινό ντοκιμαντέρ παρατήρησης.

Αναφέρομαι στο “Bourazani Wild Life Resort” στο Μπουραζάνι έξω από την Κόνιτσα κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Πρόκειται για το μοναδικό περιβαλλοντικό πάρκο της Ελλάδας στο οποίο μπορείς να περιηγηθείς παρέα με το ή τα παιδιά σου, με απόλυτη ασφάλεια μέσα από το αυτοκίνητό σου και με την μοναδική ξενάγηση των ανθρώπων του πάρκου. Από αυτούς θα μάθεις από ελληνική ιστορία (“μυρίζει” Οκτώβρη 1940 το μέρος) μέχρι για σπάνια και μοναδικά είδη άγριας ορχιδέας ή πεταλουδών που υπάρχουν μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το ξενοδοχείο “Bourazani” από το οποίο ξεκινά το σαφάρι, είναι κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο χωριό Μπουραζάνι και πρόκειται για το χωριό που είναι δίπλα από το χωριό Αετόπετρα από το οποίο πέρασαν οι Ιταλοί όταν καταδιώχθηκαν από τους Έλληνες μέχρι την Αλβανία τον Οκτώβριο του 1940 μετά το “ΟΧΙ” στο Καλπάκι και τις απανωτές συντριπτικές νίκες του ελληνικού στρατού.

Για τον πεντάχρονο γιο μου ήταν μια “life time experience” καθώς κοιτούσε τον ξεναγό να του μιλάει για όλες τις μάχες του 1940 στις πρώτες στάσεις της διαδρομής. Κανονικές στάσεις. Κομβόι επτά αυτοκινήτων. Στάσεις για ιστορική ξενάγηση με αναφορές στις μάχες στα γύρω βουνά και χωριά, που μας παρείχαν λεπτομέρειες για την νεότερη ιστορία μας, τις οποίες δεν θα μπορούσε να μας παρέχει το σχολείο.

Με το ίδιο αποσβολωμένο βλέμμα έμεινε ο μικρός, όταν μπήκαμε πια μέσα στο περιβαλλοντικό πάρκο. Μια ιδιόκτητη έκταση 2050 στρεμμάτων η οποία ανήκει σε συγκεκριμένη οικογένεια από το 1916 και η οποία έχει ως στόχο να φιλοξενήσει τα άγρια ζώα και να διατηρήσει την ισορροπία του πληθυσμού τους μακριά από επιτήδειους κυνηγούς ή ακόμα και λύκους ή αρκούδες.

Έτσι καταφέραμε να παρατηρήσουμε τα ζώα από απόσταση αναπνοής στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν έχετε δει την ταινία “Μπάμπι” της Walt Disney, τότε νομίζεις ότι ο ίδιος ο “Μπάμπι” έκοβε βόλτες δίπλα από το αυτοκίνητό σου! Όνειρο! Διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα με το αυτοκίνητό μας, ώστε να μην επηρεαστεί η ρουτίνα τους παρατηρούσαμε τα σπάνια είδη των ελαφιών και ένιωθες ότι είσαι στο National Geographic. Παράλληλα πήραμε σπουδαίες πληροφορίες για τον κύκλο της ζωής των άγριων αυτών ζώων, αλλά και για την πανίδα και την χλωρίδα ολόκληρης της περιοχής.

Μέσα στο πάρκο η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Μουσείο φυσικής Ιστορίας στο οποίο υπάρχει φωτογραφική έκθεση από φυτά, ορχιδέες, πεταλούδες, ερπετά, αμφίβια, πουλιά, λιβελούλες και ορθόπτερα της περιοχής του Μπουραζανίου, κάποια εκ των οποίων εξαιρετικά σπάνια έως και μοναδικά.

Να σας ενημερώσω ότι το πάρκο είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο και το “σαφάρι” έχει διάρκεια περίπου δύο ωρών, οι οποίες γεμίζουν τη φωτογραφική σας μνήμη με εικόνες που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό και την καρδιά. Προφανώς θα βγάλετε και κάποιες φωτογραφίες, αλλά μην χάσετε πολύ χρόνο με αυτό. Ανοίχτε τα μάτια της καρδιάς σας και απολαύστε τη μοναδική εμπειρία. Καμία φωτογραφία δεν θα την αποτυπώσει καλύτερα από τα ίδια σας τα μάτια!