Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει στο EcoGreenNet.gr για τον Αβραάμ Λίνκολν, μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, με αφορμή την επέτειο της γέννησης του

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1809, γεννήθηκε στις ΗΠΑ, σε μια καλύβα κάπου στα νότια του χωριού Χότζεβιλ της πολιτείας Κεντάκι ,ο μεγαλύτερος ίσως πρόεδρος των ΗΠΑ – και όχι μόνο – καθώς κατά γενική ομολογία άλλαξε τον κόσμο με την περίφημη κίνησή του να βάλει τέλος στην δουλεία! Βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τις σύγχρονες ΗΠΑ και τον δημοκρατικό τους χαρακτήρα. Λίγο μετά  βέβαια από όλα αυτά τα επιτεύγματα, δολοφονήθηκε. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν ξέρουμε τι άλλο θα είχε επιτύχει.

Ο λόγος φυσικά για τον Αβραάμ Λίνκολν, που μεταξύ άλλων κατάργησε τη δουλεία και επανένωσε τις ΗΠΑ, κερδίζοντας τον Εμφύλιο Πόλεμο, προτού δολοφονηθεί το 1865 σε ηλικία μόλις 56 ετών. Στα επιτεύγματά του συμπεριλαμβάνονται η διάσωση της ένωσης των βορειοαμερικανικών πολιτειών κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865), η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η κατάργηση της δουλείας, που αφορούσε τον μαύρο πληθυσμό της χώρας.

Ο Λίνκολν ήταν γιος ενός φτωχού χωρικού και έμεινε μικρός ορφανός από μητέρα, αλλά η μητριά του ήταν πολύ καλή μαζί του, τόσο που να την αναφέρει μ’ ευγνωμοσύνη σ’ όλη του τη ζωή. Λόγω της φτώχειας και της ανάγκης να εργαστεί από μικρός πήγε μόλις 6 μήνες στο σχολείο. Δεν έχανε όμως, την ευκαιρία να διαβάζει και να μορφώνεται μόνος του(!), με την ενθάρρυνση και της μητριάς του, την «αγγελική μητέρα», όπως την ονόμασε.

Στη συνέχεια για το μεροκάματο εργάστηκε σε ένα μικρό ποταμόπλοιο στο Μισσισιπή. Στα ταξίδια του αυτά γνώρισε από πρώτο χέρι τη φρικτή ζωή που βίωναν οι μαύροι των Νοτίων Πολιτειών, που ήταν σκλάβοι των λευκών. Από τότε άρχισε να σκέφτεται τι θα έπρεπε να γίνει χωρίς να έχει φανταστεί προφανώς το μέλλον του. Κατόπιν, έγινε υπάλληλος σε μία εμπορική επιχείρηση, πήγε εθελοντής στο στρατό, ασχολήθηκε με το εμπόριο και έγινε διευθυντής ταχυδρομείου.

Δεν στέριωσε πουθενά και έτσι άρχισε να μελετάει νομικά και το 1836, σε ηλικία 26 χρόνων, πέρασε τις εξετάσεις για την άδεια επαγγέλματος και άρχισε να δικηγορεί στην πολιτεία του Ιλλινόις. Δέκα χρόνια μετά λόγω της εντιμότητας και της ειλικρίνειας του είχε κερδίσει τους πάντες και εξελέγη ομοσπονδιακός βουλευτής με τη σημαία του Κόμματος των Ουίγων (Φιλελευθέρων). Νωρίτερα είχε διατελέσει μέλος της τοπικής βουλής του Ιλινόις (1834-1842) καθώς από νωρίς ενδιαφερόταν για τα κοινά με έντονη ευαισθησία για τα όσα έβλεπε γύρω του.

Μία από τις πρώτες του ενέργειες στο Κογκρέσο ήταν να ταχθεί υπέρ της κατάργησης της δουλείας των μαύρων. Το 1854 συμμετείχε στην ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στις 6 Νοεμβρίου 1861 εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ηλικία 52 ετών. Την εποχή αυτή ξέσπασε στις ΗΠΑ ο εμφύλιος πόλεμος, με κυρίαρχο ζήτημα την κατάργηση της δουλείας και την απελευθέρωση των σκλάβων. Οι Νότιες Πολιτείες ήθελαν να διατηρηθεί η δουλεία και απειλούσαν με αποχώρηση από την Ένωση

Ο Λίνκολν, αφού αν και το προσπάθησε δεν κατάφερε να βρει λύση, αντιμετώπισε την κατάσταση με πόλεμο και ταυτόχρονα κήρυξε την κατάργηση τής δουλείας την 1 Ιανουαρίου 1863. Στις 8 Νοεμβρίου 1864 επανεξελέγη πρόεδρος και έφερε την ελευθερία και τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η ψήφιση της 13ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος (1 Φεβρουαρίου 1865), με την οποία καταργήθηκε και επίσημα ο επαίσχυντος θεσμός της υποδούλωσης ανθρώπινων όντων.

Το γεγονός, όπως ήταν φυσικό, ενόχλησε πολλούς και έτσι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 1865, την ώρα που παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση στην Ουάσιγκτον, πυροβολήθηκε στο θεωρείο του από τον ηθοποιό Τζον Μπουθ, που ήταν κατάσκοπος των Νοτίων. Νωρίς το πρωί της επομένης, ο Λίνκολν άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 56 ετών. Είχε προηγηθεί κι άλλη απόπειρα ένα χρόνο πριν, αλλά ο ίδιος δεν φοβόταν και δεν είχε φρουρά παρά ένα δύο αστυνομικούς και κυκλοφορούσε πολλές φορές με τα πόδια. Ενταφιάστηκε με μεγάλες τιμές στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλλινόις, όπου υψώνεται μεγαλόπρεπο το μνημείο του.

Κατά γενική ομολογία ο Λίνκολν ένωσε τις ΗΠΑ και έβαλε τις βάσεις για να φτάσουν στη σημερινή τους κυρίαρχη θέση. Το γεγονός ότι ξεκίνησε φτωχός και άσημος και κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο κατά κάποιο τρόπο καταργώντας την δουλειά, τον κάνει έναν από τους μεγαλύτερους προέδρους όλων των εποχών παγκοσμίως αν όχι τον μεγαλύτερο!

Ο Λίνκολν έχε μείνει στην ιστορία και για την περίφημη ομιλία του στις 19 Νοεμβρίου 1863 στο Γκέτισμπουργκ. Η ομιλία όρισε την ιδέα της αμερικανικής κυβέρνησης ως μία «κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό» με τον πρόεδρο να λέει χαρακτηριστικά: “Πριν από ογδόντα επτά χρόνια, οι πατέρες μας έφεραν σε αυτή την ήπειρο ένα νέο έθνος, αφοσιωμένο στην ελευθερία και την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίσοι”.

Γενικά ο Λίνκολν ήταν αντίθετος με τους πολιτικούς, γιατί μιλούσε και χρησιμοποιούσε απλό καθημερινό λόγο και απέφευγε τις ρητορείες και την ξύλινη γλώσσα. Η ειλικρίνεια του κέρδιζε τους πάντες εκτός βέβαια από αυτούς που έχασαν τα συμφέροντά τους, λόγω της κατάργησης του δουλεμπορίου. Ο Λίνκολν ήταν αυτοδίδακτος ουσιαστικά και επηρεασμένος βαθύτατα από την σκέψη του Ευκλείδη. Του πατέρα της Γεωμετρίας, της λογικής και των μαθηματικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ξέρει κανείς τι άλλο θα είχε πετύχει αν δεν είχε δολοφονηθεί. Καθώς έχουν ακουστεί πολλές θεωρίες συνωμοσιολογίας που κανείς δεν ξέρει όμως τι βάση έχουν.Οπως ότι “πλήρωσε ” την ψήφιση για την κατάργηση της δουλείας, ενώ άλλες θεωρίες συνωμοσίας τον θέλουν θύμα τραπεζικού λόμπι, καθώς λέγεται ότι έλεγε πως δεν φοβόταν τους Νότιους αλλά τους τραπεζίτες!

Ο Αβραάμ Λίνκολν υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεταθανάτια μεγέθυνση της φήμης του επηρεάστηκε και από τη χρονική στιγμή (Μεγάλη Παρασκευή) και τις περιστάσεις του θανάτου του, που του προσέδωσαν το «φωτοστέφανο του μάρτυρα» κι ένα είδος αγιότητας.

Ο Λίνκολν έμεινε στην ιστορία και για τα αποφθέγματά του. Σημειώνουμε τα σημαντικότερα που είναι και σήμερα άκρως επίκαιρα:


Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία.

Δίνοντας ελευθερία στους σκλάβους, διασφαλίζουμε την ελευθερία των ελεύθερων.

-Η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει. Σε κάθε μεγάλη δοκιμασία θα βρούμε ανάμεσα στους ανθρώπους αδύνατους και ισχυρούς, ανόητους και σοφούς, καλούς και κακούς.

–Όταν ο λαός διατηρεί τις αρετές του και την επαγρύπνησή του, καμιά κυβέρνηση, με οποιαδήποτε ακρότητα, αδυναμία και αστόχαστες πράξεις, μπορεί σοβαρά να τον βλάψει στο σύντομο διάστημα των τεσσάρων χρόνων.

***Με πληροφορίες από το  https://www.sansimera.gr/biographies/1196