Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Αργεντινό τερματοφύλακα της Άστον Βίλα, ο οποίος διατήρησε την εστία των «αλμπισελέτσι» αήττητη για 622’ αφήνοντας πίσω τους Μπούργος και Ρομέρο

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες τα κατάφερε. Έγραψε ιστορία γίνοντας ο τερματοφύλακας με το μεγαλύτερο διάστημα ανέπαφης της εστίας του, κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής Αργεντινής

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας, Εμιλιάνο Μαρτίνες ξεπέρασε τους Μόνο Μπούργος και Σέρχιο Ρομέρο και έφτασε τα 622’ δίχως να δεχθεί τέρμα.

Είχε ήδη αφήσει το στίγμα του στις καρδιές όλων των φιλάθλων και τώρα έγραψε το όνομά του στις χρυσές σελίδες της Εθνικής Αργεντινής. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες κατέρριψε ένα ιστορικό ρεκόρ στο β΄ημίχρονο του αγώνα κατά της Παραγουάης.

Ο ποδοσφαιριστής από τη Μαρ ντελ Πλάτα είχε περάσει 532’ δίχως να δεχτεί γκολ (το τελευταίο ήταν στο 3-3 του Κυλιάν Μπαπέ στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ το Νοέμβριο του 2022) και ήταν τέταρτος στη λίστα των τερματοφυλάκων με τη μεγαλύτερη διάρκεια ανέπαφης εστίας στην εθνική του ομάδα. Κατάφερε όμως και τους ξεπέρασε Χερμάν Μπούργος (606’ ), Σέρχιο Ρομέρο (576’ ) και Αμέρικο Τεσοριέρι (553΄).

Με αυτόν τον τρόπο, και επειδή κράτησε την εστία του ανέπαφη στο στάδιο Μονουμεντάλ , ο Ντίμπου (το παρατσούκλι του) ξεπέρασε τον Μόνο και έγινε το Νο. 1 που έμεινε δίχως να δεχθεί γκολ σε επίσημους αγώνες.

Και βεβαίως η εθνική Αργεντινής δεν έχει να παρουσιάσει μόνο τους Μαραντόνα, Μέσι, Μπατιστούτα, Αρντίλες, Λούκε , Χούζεμαν , Πασαρέλα και Ντι Μαρία. Η Αργεντινή έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τερματοφυλάκων : Ο Ουμπάλντο «Ελ Πάτο» Φιλιόλ ο οποίος κατέκτησε το τρόπαιο του 1978 πλάι στον επιθετικό Μάριο Κέμπες και τον λίμπερο Ντανιέλ Πασαρέλα. Ο Αμαντέο Καρίσο της σπουδαίας Ρίβερ Πλέιτ. Ο ήρωας του 1990, Σέρχιο Γκοϊγκοτσέα ο οποίος κρατούσε το προηγούμενο ρεκόρ απαραβίαστης εστίας. Και άλλοι πολλοί έχουν γράψει τη δική τους ιστορία…

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο 31χρονος τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, Εμιλιάνο Μαρτίνες , ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του πριν από δύο χρόνια στη Major League και έχει ήδη κατακτήσει το Copa América, το Finallissima και το Παγκόσμιο Κύπελλο -πέρα από το ότι έχει κατακτήσει πολλά ατομικά βραβεία-, είναι ιδιοκτήτης άλλων δύο αξιοσημείωτων αήττητα ρεκόρ που βρίσκονται στο ιστορικό Top 10 της Εθνικής Αργεντινής: προηγουμένως πέρασαν 477’ χωρίς να δεχτούν γκολ και επίσης άλλα 470 λεπτά αήττητοι.

Καλύτερο αήττητο ρεκόρ στην Εθνική Αργεντινής

Εμιλιάνο Μαρτίνες 622’

Χερμάν Μπούργος : 606’

Σέρχιο Ρομέρο: 576 ‘

Αμέρικο Τεσοριέρι : 553’

Λουίς Ίσλας : 531’

Σέρχιο Ρομέρο: 485’

Εμιλιάνο Μαρτίνες : 477’

Εμιλιάνο Μαρτίνες : 470’

Ρομπέρτο Αμποντανζιέρι : 444’

Αμέρικο Τεσοριέρι : 442’