Η Πανδώρα Μαμελετζή επισκέφθηκε το ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ και γράφει για μια ακόμα αξιόλογη παιδική παράσταση του θεάτρου Πόρτα
Μπαίνοντας στο θέατρο Πόρτα και αντικρίζοντας 10 πειρατές να σε υποδέχονται είναι σίγουρα κάτι που σε προϊδεάζει θετικά. Τα παιδιά είχαν έτσι την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τα εντυπωσιακά κοστούμια που φορούσαν όλοι οι ερμηνευτές και τα οποία έχουν επιμεληθεί οι Κλαιρ Μπρέισγουελ και Όλγα Εβσέεβα, ενώ κάποια έχουν παραχωρηθεί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στη συνέχεια, ο δεκαμελής θίασος ήταν αυτός που οδηγούσε το κοινό στις θέσεις του συνομιλώντας με τους μικρούς θεατές και καταλήγοντας σε διάφορα «πειράγματα» με γέλια και φωνές. Ένας μάλιστα από τους κεντρικούς χαρακτήρες, ο «γιατρός», ρωτούσε ορισμένα παιδιά αν έχουν πυρετό ή βήχα! Αυτή η αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη για να μπουν τα παιδιά στο κλίμα του έργου και της εποχής.
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος έχει καταφέρει με χαρακτηριστική μαεστρία να μεταφέρει ένα από τα παλαιότερα μυθιστορήματα της κλασικής λογοτεχνίας στο θεατρικό σανίδι και να κερδίσει όλη την οικογένεια. Και αυτή είναι η δεύτερη φορά, καθώς το έργο είχε ξαναπαρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής για 2 συνεχόμενες χρονιές με διαφορετική διανομή και εκτέλεση.
Η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή σε στίχους του Θωμά Μοσχόπουλου, αποτελεί θεμελιώδη άξονα της παράστασης, καθώς τα πειρατικά τραγούδια και οι ναυτικοί σκοποί ξεσηκώνουν το πλήθος και βοηθούν με το τραγούδι και το χορό να ελαφρύνει λίγο το κείμενο που θεωρείται πιο πολύπλοκο.
Στο παιδικό θέατρο, πολύ συχνά κάποιοι ηθοποιοί καλούνται να τραγουδούν ή να παίζουν κάποιο όργανο και εδώ, σε αυτήν την παράσταση αυτό συμβαίνει με όλους.
Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Δημήτρης Κουρούμπαλης, Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Στέλιος Θεοδώρου Γκλίναβος, Θεοφάνης Κοσμάς, Γιάννης Λατουσάκης, Δημήτρης Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννης Μπάστας, Τάσος Ροδοβίτης και Γιώργος Φασουλάς υποδύονται τους διάφορους χαρακτήρες του έργου, τραγουδούν και αποτελούν την ζωντανή ορχήστρα αναλαμβάνοντας ο καθένας από ένα διαφορετικό μουσικό όργανο (κιθάρα, μαντολίνο, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, κόντρα μπάσο, κρουστά, βιολί, ακορντεόν και πιάνο).
Τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού είναι εξίσου εντυπωσιακά και εξυπηρετούν την πλοκή της ιστορίας. Κατάρτια, σχοινιά και μια τραμπάλα δίνουν την αίσθηση της κίνησης του καραβιού και σε ταξιδεύουν κυριολεκτικά σε άλλες εποχές.
Το βιβλίο του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον θεμελίωσε την «Πειρατική μυθολογία», η οποία συνεχίζει ενάμιση αιώνα σχεδόν μετά να γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1883 και πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια με πειρατές, πλοία, χάρτες, μυστικά, ανταρσίες, συμπλοκές και πολλές ανατροπές, που πολύ συχνά χαρακτηρίζεται-και δικαίως- ως ιστορία ενηλικίωσης με άφθονες και ερμηνευτικές προεκτάσεις.
Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη που οδηγεί στον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες “καλών” αλλά και “κακών πειρατών” που εποφθαλμιούν τα πλούτη και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους.
«Είμαστε αυτοί που είμαστε, κοίτα να είσαι φίλος με τον εαυτό σου», είναι μια από τις διδαχές της παράστασης.
Μια παράσταση, ζωντανή και κεφάτη που θα λατρέψουν τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 6-12.
Τα μικρά μας είπαν
Μετά το τέλος της παράστασης προλάβαμε να ρωτήσουμε τα παιδιά τι τους άρεσε πιο πολύ και οι απαντήσεις τους έδωσαν πραγματικά το στίγμα του έργου:
– Οι ζωηροί χαρακτήρες
– Η μουσική και τα τραγούδια
– Τα φουσκωτά σκηνικά
– Τα μουσικά όργανα
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια:
https://www.more.com/theater/children/to-nisi-ton-thisauron/