Ο Σωτήρης Γεωργίου τα…βάζει με τους – υποτιθέμενους – ινφλουένσερς, οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο

Ακούω καθημερινά για τα πρότυπα της κοινωνίας. Γίνεται και ένας χαμός στα σόσιαλ μίντια για το ποια πρέπει να είναι αυτά. Όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να σκέφτεται μήπως ως κοινωνία κάτι κάνουμε λάθος εν τέλει. Μια κοινωνία διαμορφώνεται από τα μέλη της, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όλοι μας, είμαστε μέλη της και όλοι μας έχουμε μικρή ή μεγαλύτερη ευθύνη για την κοινωνία που ζούμε. Ακόμα και στα αθλητικά. Είναι καθήκον μας να χειροκροτούμε και να τιμάμε με την παρουσία μας περισσότερο όσους νοιάζονται και αφουγκράζονται την κοινωνία μας.

Είναι γνωστή – ίσως και αιρετική – για πολλούς η άποψή μου, ότι δεν γουστάρω κανέναν αθλητή όσο σούπερ σταρ και να είναι, αν δεν γυρίζει στην κοινωνία μέρος από τις τρελές απολαβές που έχει. Ανάλογο με τα έσοδα. Όχι βγάζω ένα εκατομμύριο το χρόνο και δίνω 10χιλ. Τα ίδια λέω και για τους πλούσιους, για σταρ της σόου μπιζ, ασφαλώς για επιχειρηματίες κτλ. Τότε εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να αγιοποιηθούμε που στερούμαστε κιόλας. Κομμένη η …αγιοποίηση που βλέπω από κάποια μίντια σε κάποιους λόγω δημοσίων σχέσεων.

Ζητάμε από τους ερευνητές εμβόλια, φάρμακα και λύσεις. Από ανθρώπους που έφαγαν 10 χρόνια στα θρανία και χάλασαν και μια περιουσία να σπουδάσουν και πληρώνονται το μεροκάματο ενός απλού αθλητή σε μικρή μάλιστα ομάδα. Δικαίωμα του καθενός τι κάνει στην ζωή του, αλλά και δικαίωμά μας να κρίνουμε και εμείς ποιους συμπαθούμε. Γι’ αυτό και επιμένω ότι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο πρέπει να δημοσιοποιείς την κοινωνική σου προσφορά. Κάθε φιλανθρωπία, ώστε να γίνονται και οι συγκρίσεις. Έτσι δίνεις κίνητρο και στον επόμενο.

Το θέμα όμως είναι άλλο. Ακούς τα εκατομμύρια στον επαγγελματικό (σ.σ το τονίζω αυτό) αθλητισμό και λες, τι έγινε; Εγώ προσωπικά έχω πει ότι αν έδινα 50 ευρώ να δω ένα παιχνίδι πχ στην Ευρωλίγκα, θα αισθανόμουν ότι κάνω κάτι λάθος. Δεν το έκανα ποτέ. Αν δεν ήμουν και αθλητικός δημοσιογράφος, δεν θα είχα πατήσει καν σε γήπεδο. Βέβαια όπως λένε, όλα είναι προσφορά και ζήτηση. Ο κόσμος υποφέρει και ο πλουτισμός στον αθλητισμό προκαλεί. Ποιος ευθύνεται όμως; Ασφαλώς και ο ίδιος ο κόσμος. Ξεκάθαρα. Εμείς διαμορφώνουμε τα πρότυπα της εκάστοτε εποχής. Είναι δυνατόν να θεωρούμε πρότυπα τους αθλητές, τους τραγουδιστές κλπ και άκουσον-άκουσον, γιατί οι προαναφερόμενοι σαφώς κάτι κάνουν, τους ινφλουενσερ;

Σε αυτό το σημείο θα στηρίξω αθλητές που τιμούν την πατρίδα τους αλλά πεινάνε γιατί μόνο ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει το χρήμα! Μπάινεις στα σόσιαλ μίντια και αν κάποιος βγαίνει σχεδόν γυμνός , κάνει τον… χάχα κι άλλα τέτοια “χαριτωμένα” έχει άπειρους ακολούθους. Ως εκ τούτου διαφημιστές και χορηγούς. Όποιος δηλαδή προκαλεί την κοινωνία με κάποιο τρόπο. Αν συμμετέχει σε ένα τηλεπαιχνίδι από αυτά που είναι για να σκοτώνεις την ώρα σου και υποβαθμίζουν και το πνευματικό σου επίπεδο. Αν ραπάρει υβρίζοντας και πάει λέγοντας, λύνει το πρόβλημα του. Αν είσαι άγνωστος άγνωστη αλλά προβάλλεις το σώμα σου με σέξι φωτογραφίες σπας τα κοντέρ. Αν προκαλείς και με σεξουαλικά υπονοούμενα χτυπάς και 1 εκ. φόλουερς και τρέχουν από πίσω σου χορηγοί και εταιρείες. Στο τέλος βέβαια σε βρίζουν οι περισσότεροι από αυτούς που κονομάνε από σένα. Μάλιστα!

Μπήκε το καλοκαίρι και βλέπουμε στις καταστροφικές φωτιές. Φυσικά και τους πυροσβέστες να γίνονται από πολλούς ινδάλματα, πρότυπα για την αυτοθυσία τους. Οι περισσότεροι όμως θα τους έχουν ξεχάσει αύριο ή δεν θα κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να αλλάξει νοοτροπία περί προτύπων. Πολλά όμορφα κορίτσια ποστάριζαν μπράβο και ευχαριστούμε, αλλά δεν θα έβγαιναν ποτέ με έναν πυροσβέστη ή έναν απλό εργαζόμενο των 700 ευρώ. Τους χλευάζουν μάλιστα στις παρέες τους. Πολλοί ποστάρισαν για τον εθελοντή γίγαντα 38χρονο Βασίλη που έπεσε στο καθήκον να βοηθήσει τον συνάνθρωπο και όχι την οικογένειά του. Πόσο μεγάλος άνθρωπος ήταν ο Βασίλης πραγματικά…. Πόσους Βασίληδες θέλει αυτή η κοινωνία. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι, όμως περνούν απαρατήρητοι. Φτάσαμε στο σημείο να είναι κοινό μυστικό ότι ο καλός άνθρωπος είναι “αόρατος” και συνήθως φτωχός, ήρωας της καθημερινότητας. Να χλευάζεται ο μεροκαματιάρης!

Την ίδια ώρα γεμίσαμε από άτομα που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, εκτός από τις σέξι φωτογραφίες τους ή την ψευτοδιασημότητα της καταρρέουσας σε επίπεδο στο σύνολό της TV. Άτομα της σόου μπιζ που έχουν εκατομμύρια ακολούθους και αυτό μεταφράζεται σε πολλά έσοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κι όλα αυτά από τον καναπέ τους, σε πολλές περιπτώσεις. Κάνοντας όμως λάικ , σχόλια και ακολουθώντας τους, τους δίνεις δύναμη και λεφτά. Κατασκευάζεις εσύ πρότυπα στην ουσία. Πολλές φορές τα άτομα αυτά σε …κοροϊδεύουν και σε σχολιάζουν. Εσένα που δουλεύεις 10 ώρες για 400-500 ευρώ, ως κατώτερο – για αυτούς – άτομο. Φυσικά, δεν θα έβγαιναν ποτέ ραντεβού μαζί σου ή δεν θα σε έκαναν ποτέ παρέα . Όσοι γυρίζουν σοβαρά ποσά στην κοινωνία ή τρέχουν να βοηθήσουν είναι όχι απλά μάγκες, όχι απλά κυρίες, αλλά μέσα στην καρδιά μας! Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν και σοβαρές ινφλουένσερ και σοβαροί ινφλουένσερ που προβάλλουν όμορφα και χρήσιμα πράγματα.

Χαίρομαι για παράδειγμα όταν βλέπω κόσμο να τιμά τον εθελοντή, τον πυροσβέστη, τον αστυνομικό στις φωτιές. Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι εσύ κρατάς την τύχη σου. Εσύ μπορείς να δώσεις 1 εκ. ακολούθους στον κάθε σοβαρό άνθρωπο. Να αποχωρήσεις απ’ όσους δεν συνάδουν με την φιλοσοφία σου. Το έλα μωρέ χαζεύω, πλουτίζει όσους μπορεί και να μην γουστάρεις αλλά τελικά γουστάρεις . Το ίδιο και στη δημοσιογραφία. Αν βλέπεις και διαβάζεις ότι μετά ή κατά βάθος κράζεις, δίνεις δύναμη σε αυτό και μετά σου λένε οι διαφημιστές αυτό πουλάει. Οπότε κόψτε, ό,τι δεν σας ταιριάζει. Ούτε για πλάκα κλικ για να το πάρουν χαμπάρι. Delete στα ινστα και πάει λέγοντας. Οι εταιρείες έχουν ευθύνη, έστω έμμεσα. Θες να διαφημίσεις το προϊόν σου; Δηλαδή αν κάποια τα βγάλει όλα χύμα που λέμε και έχει 2 εκ. λάικς θα δώσεις εκεί λεφτά επειδή την βλέπουν; Ευτελίζεις το προϊόν σου και μικραίνεις σαν εταιρεία, λέω εγώ.

Η κάθε εταιρεία και διαφημιζόμενος πρέπει να κάνει και αυτός την αρχή να στηρίξει και να προωθείται μέσα από σοβαρά άτομα που έχουν να πουν κάτι. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, με άτομα με πνεύμα, σοβαρότητα, με ήθος και παιδεία που απεχθάνεται την Ελλάδα της μόστρας, της λεζάντας, του γυμνού, του φαίνεσθαι, της ξεπέτας, της υποβάθμισης, της ύλης και ηδονής. Μιας Ελλάδας που έχουμε δει να αυξάνονται οι ακόλουθοι ακόμα και σε δολοφόνους σε γυναικοκτονίες!

Εσύ θα διαλέξεις και ήρθε η ώρα να το κάνεις. Ειδάλλως έχεις και εσύ ευθύνη για την επόμενη μέρα που μπορεί να σου γυρίσει και μπούμερανγκ!