Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το δράμα του Παλαιστινιακού λαού και τις ανιστόρητες εξισώσεις του διαχρονικού θύτη με το διαχρονικό θύμα…

Όταν το Ισραήλ ισοπεδώνει νοσοκομεία στη Γάζα και βρίσκουν το θάνατο πάνω από πεντακόσιοι Παλαιστίνιοι είναι περίπου «δικαίωμα στην άμυνα»(!). Ο Daniel Levy, πρώην Ισραηλινός διπλωμάτης, το είπε σε δημοσιογράφο του BBC «Το Ισραήλ μόνο αμύνεται». Μιλούν για «τρομοκρατία» όταν οι Ρώσοι κόβουν όλους τους πόρους στην Ουκρανία, δεν λέει κανείς τίποτα όμως όταν το Ισραήλ κόβει όλους τους πόρους στη Γάζα.

Τι θα έλεγαν άραγε αν οι Ρώσοι έκοβαν το νερό και το ηλεκτρικό στους Ουκρανούς όπως το κάνει το Ισραήλ στους «φυλακισμένους» της Γάζας;

Το να υποστηρίζεις τον παλαιστινιακό λαό έχει γίνει έγκλημα. Η ύψωση παλαιστινιακής σημαίας τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ. Το «Ελεύθερη Παλαιστίνη» θεωρείται αντισημιτικό σύνθημα! Ο αραβικός κόσμος, και όχι μόνο αυτός, τα παρατηρεί όλα αυτά και όλα αυτά χαράσσονται στη μνήμη των λαών του.

Ο βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου και ο αποκλεισμός των αμάχων στην Γάζα είναι βαρβαρότητα. Όταν ο κυνισμός της “αυτοάμυνας” θυμίζει τον κανιβαλισμό της Χαμάς δεν καθιστά το Ισραήλ εκτός κριτικής. Πολύ περισσότερο που η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική ομάδα ενώ το Ισραήλ μία οργανωμένη χώρα με δυτικά χαρακτηριστικά. Επίσης ένας λαός που έχει υποφέρει από τα γκέτο και τις διώξεις οφείλει να έχει συνείδηση της έννοιας μίσος.

Να έχει όρους και όρια. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που διαπιστώνουν τις ακρότητες του Ακροδεξιού Νετανιάχου δεν είναι πράκτορες του εχθρού. Λένε την σκληρή αλήθεια. Η εκκένωση της Γάζας σημαίνει πρακτικά κατάληψη και εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα ελάχιστα πια κομμάτια γης πού διαθέτουν μετά από τους συνεχείς και συστηματικούς περιορισμούς των εδαφών τους.

Για να σταματήσει το σφαγείο υπάρχει μόνο μία λύση: Το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Όσο δεν υπάρχει, τότε θα συνεχίζεται η τρέλα. Και σε αυτό το γεγονός ο Νετανιάχου έχει την αποκλειστική ευθύνη. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα στη περιπέτεια της Μέσης Ανατολής. Ο βομβαρδισμός νοσοκομείου είναι έγκλημα πολέμου. Με την έννοια αυτή ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου.

Την Τρίτη το βράδυ με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-ahli ξεπεράστηκε κάθε όριο. Η αποψινή θηριωδία θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη ως τεκμήριο μιας εποχής βαρβαρότητας, όπου το περίφημο «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» σημαίνει δολοφονίες αμάχων και εθνοκάθαρση, με την ενεργή υποστήριξη αυτής της χυδαίας και συνάμα γελοίας «διεθνούς κοινότητας. Από την Τρίτη το βράδυ κάθε πολιτισμένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να συνταχθεί με το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι ώρα να σταματήσει η σφαγή, είναι πια καιρός να δικαιωθεί ο παλαιστινιακός λαός. Κόντρα στις ηγεσίες της Ευρώπης, οι λαοί της διαδηλώνουν μαζικά για τον παλαιστινιακό λαό, ενώ ο πρώτος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου λέει ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, μόνο για τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας, χωρίς τις βόμβες φωσφόρου και τους 3.000 νεκρούς.

Εδώ δεν χωρούν εξυπνάδες περί ίσων αποστάσεων και έκφραση οργής κατά της Χαμάς που όντως εγκλημάτησε σκοτώνοντας και πιάνοντας όμηρους αμάχους, γυναίκες και μικρά παιδιά. Εδώ πρόκειται για γενοκτονία και μαζική εξόντωση ενός λαού. Εδώ πρόκειται για κρατική πολιτική που παραπέμπει σε χαρακτηριστικά «τελικής λύσης».

Εδώ δεν χωράει άλλη λύση από την εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για δύο κράτη όπως συμφωνήθηκε το 1967 με την ύπαρξη και Παλαιστινιακού κράτους που θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Όταν οι Αμερικανοί δια στόματος προέδρου Μπάιντεν δέχονται ότι μπορεί κάποιος άλλος εκτός Ισραήλ βομβάρδισε και ισοπέδωσε το νοσοκομείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, σημαίνει ότι η σφαγή των παλαιστινίων θα συνεχιστεί…

*Στίχος του Θανάση Παπακωνσταντίνου από το τραγούδι του «αερικό»