Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη σημασία του να είσαι άξιος και πραγματικός γονέας

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Γονέων ας μιλήσουμε για τη σημασία του να είσαι γονέας. Η αλήθεια είναι πως κοντεύουμε να ξεχάσουμε την πραγματική της έννοια, καθώς οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή που θα υπάρχει ο Γονέας 1 και ο Γονέας 2. Αναμένονται κι άλλες, απίστευτες εξελίξεις, αλλά δεν είναι της ώρας.

Πάντα επίκαιρο όμως είναι να είσαι άξιος και πραγματικός γονέας. Αυτό έχει να κάνει με την αγάπη. Δεν είναι όλα τα πράγματα στην ζωή άσπρο ή μαύρο. Για παράδειγμα μπορεί πράγματι να είναι ο Γονέας 1 και Γονέας 2 καλύτεροι γονείς από ένα ανδρόγυνο ή από τους φυσικούς γονείς. Ασφαλώς και μπορεί, γιατί η αγάπη του ανθρώπου για ένα παιδί ή για τον συνάνθρωπο, δεν έχει να κάνει με σεξουαλικές προτιμήσεις και την εξωτερική εικόνα, αλλά με το μέσα μας, με την ψυχή μας, με το πνεύμα μας.

Το πρόβλημα στη σημερινή εποχή έχει να κάνει με το κατά πόσο είμαστε καλοί γονείς και για να είσαι γονέας θα πρέπει να είσαι έτοιμος. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι γίνονται γονείς χωρίς να είναι έτοιμοι και με το έτοιμοι δεν εννοώ το οικονομικό. Τεράστιο θέμα και αυτό. Μέσα σε πολέμους και πραγματική πείνα, δεν μας μεγάλωσαν εμάς ή τους γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας; Σε πραγματική ανέχεια και όχι επειδή μας λείπει το καλό κρέας ή το καλό κρασί. Σαφώς λοιπόν στην αδηφάγο σημερινή κοινωνία θα πρέπει να κοιτάμε και το κομμάτι αυτό, καθώς έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε τα βασικά στο παιδί μας ή στο παιδί που θα υιοθετήσουμε. Όταν υπάρχει σοβαρότητα και αγάπη, όλα γίνονται. Ειδικά η αγάπη τα νικάει όλα. Με κόπο έστω, το παιδί θα μεγαλώσει σωστά.

Το ερώτημα είναι όμως, αν σήμερα οι γονείς έχουν πραγματική αγάπη για το παιδί τους.Γιατί υπάρχουν και γονείς που αγαπούν με λάθος τρόπο τα παιδιά τους και στο τέλος έμμεσα τους κάνουν κακό. Φυσικά υπάρχουν και γονείς που δεν αγαπάνε τα παιδιά τους, γιατί μπορεί να τα απέκτησαν, ενώ δεν ήθελαν. Εδώ η αριθμητική εικόνα λέει ότι η μάνα αγαπά πάντα σχεδόν το παιδί της, γιατί μέσα από αυτήν βγήκε. Ένα παιδί θέλει αγάπη και προστατευμένο περιβάλλον, αλλά και χρόνο, για να μεγαλώσει σωστά. Σήμερα πόσοι έχουν χρόνο για το παιδί τους, όταν κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα; Τι κίνητρα δίνονται στους νέους σήμερα ή και γενικότερα (δεν είναι θέμα ηλικίας) για να κάνουν παιδιά, ειδικά όταν ως χώρα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα υπογεννητικότητας; Εσχάτως πάντως κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση…

Πολλοί γίνονται γονείς γιατί πρέπει, γιατί έτσι “επιβάλλει” η κοινωνία, ἠ γιατί έτυχε! Πόσες φορές το ακούμε αυτό. Μεγάλο λάθος. Αν δεν είσαι έτοιμος πραγματικά ,αν δεν είσαι άξιος για γονέας, μην γίνεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου. Το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών. Ο ΟΗΕ στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνω πάνω στο θέμα αυτό. Τιμάμε τους άξιους γονείς…κάθε μέρα!

(Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/410)