Αλήθεια, τι είναι πιο ανησυχητικό; Η αποχή ή μήπως η εκλογή του Φειδία στην Κύπρο; Γράφει ο Γιώργος Χελάκης

Ο Φειδίας Παναγιώτου βρήκε ευρωβουλευτής στην Κύπρο. Κατέβηκε μόνος του και πήρε 20%! Με άλλα λόγια τερμάτισε τρίτος, πίσω από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ΔΗ.ΣΥ και το ΑΚΕΛ. Άγγιξε σχεδόν το 20% και μπαίνει στην Ευρωβουλή. Όλοι σήμερα, σε Ελλάδα και Κύπρο μιλούν για τον Φειδία Παναγιώτου. Αν τον γνωρίζατε και πριν τις Ευρωεκλογές 2024 σίγουρα έχετε παρακολουθήσει κάποια από τα βίντεο του στο Youtube.

 «Το 2024, οι γνώσεις δεν παίζουν τόσο ρόλο. Αν έχουμε το κινητό μαζί μας, έχουμε κι όλες τις γνώσεις που χρειαζόμαστε. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Δεν παίζει ρόλο πλέον το παρελθόν κάποιου. Είναι σημαντικότερο να είσαι νέος, πετυχημένος επιχειρηματίας, για να κάνεις ένα έργο στην κοινωνία. Ίσως παίζει ρόλο στις εκλογές να είσαι αληθινός και να λες την αλήθεια στον κόσμο», είπε ο Φειδίας Παναγιώτου που από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχει ιδιαίτερες σπουδές στο ενεργητικό του.

Πάτησε πάνω στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά στο Youtube και έβγαλε νοκ άουτ τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων. Γύρισε με ποδήλατο την Κύπρο όπου ενέγραψε πάνω από 15 χιλιάδες νέους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο εκστρατείας εγγραφής νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, δήλωσε υποψηφιότητα δηλώνοντας απολιτίκ. Μέσα στις πληροφορίες που έχουν επίσης γίνει γνωστές για εκείνον είναι ότι κατάγεται από το χωριό Μένοικο της επαρχίας Λευκωσίας και είναι γιος ιερέα.

 Ο λόγος του απλοϊκός και οι γνώσεις του περί την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανύπαρκτες όπως και ο ίδιος ομολογούσε. Μιλούσε απλά και κατανοητά. «Δεν ξέρω αλλά θα μάθω, όλα υπάρχουν στο ίντερνετ», έλεγε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Μεγάλο μέρος των πολιτών στην Κύπρο τον πίστεψαν και τον έστειλαν στην Ευρωβουλή. Ναι, πρόκειται για απολιτίκ επιλογή που δεν υπακούει σε καμία συγκροτημένη άποψη για την Ευρώπη και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή.

 Το πιο εύκολο για την εκλογή του, είναι να ρίξουμε το ανάθεμα σε όσους και όσες τον ψήφισαν. Το πιο σωστό είναι να δούμε γιατί ο καθιερωμένος πολιτικός λόγος και η ξύλινη εκφορά του δεν πείθουν τους εκλογείς και ειδικότερα τους νέους. Γιατί ο νεανικός ενθουσιασμός, η ειλικρίνεια περί της άγνοιας και η χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και ξεχαρβάλωσαν τους κομματικούς μηχανισμούς.

Μήπως εκτός από την αποχή θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και για την μεταπολιτική με αφορμή την εκλογή του Φειδία στην Κύπρο που ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα. Να το δούμε τώρα και εδώ στην Ελλάδα. Γιατί μπορεί ο Φειδίας στην Κύπρο να είναι ασυνάρτητος πολιτικά, αλλά στα μέρη μας π.χ η κ. Λατινοπούλου που έκανε πετυχημένη εκστρατεία στα social media δεν είναι ασυνάρτητη. Είναι συγκεκριμένων πολιτικών απόψεων που ξερνούν μίσος και χολή για τον διαφορετικό, τον αλλόδοξο, τον μετανάστη…