Ο Σωτήρης Γεωργίου …φιλοσοφεί μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα της Φιλοσοφίας

Είναι γεγονός ότι μου αρέσει ιδιαίτερα η φιλοσοφία. Και ότι πάντα φιλοσοφώ τα πράγματα γύρω μου. Θεωρώ την φιλοσοφία μάλιστα, ένα κλάδο της σκέψης μας που μας διευρύνει τους ορίζοντες, μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό, να μας φέρει σε σύνδεση με τα ανώτερα πεδία μας και να καταλάβουμε γιατί ζούμε, τι κάνουμε εδώ και τι πρέπει να πράξουμε στην αποστολή μας στη Γη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2002 την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (16 Νοεμβρίου 2023), με πρωτοβουλία της UNESCO, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη για κοινό στοχασμό πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Ο στοχασμός και η φιλοσοφία είναι ταυτόσημες έννοιες. Η φιλοσοφία δυστυχώς στην σημερινή εποχή χλευάζεται από την μάζα και το σύστημα που προφανώς δεν θέλει σκεπτόμενους και φιλοσοφημένους ανθρώπους που δεν θα είναι άβουλοι αλλά θα έχουν άποψη. Γενικώς το σύστημα δεν θέλει σήμερα να βρεις τον εαυτό σου και γι’ αυτό σου προωθεί την εικόνα και τα πάθη, ώστε να μην σκέφτεσαι.

Η σκέψη φέρνει κατανόηση και η κατανόηση μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις γιατί γίνεται ότι γίνεται και να δεις πίσω από την κουρτίνα!

Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικώς είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλεῖν (αγαπώ) και τη λέξη σοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. Όπως μας έδειξε τον δρόμο αυτό ο Πυθαγόρας που είναι και ο πρώτος άνθρωπος που χαρακτήρισε τον εαυτό του φιλόσοφο, ως άνθρωπο δηλαδή που είναι φίλος της σοφίας.

Η σοφία όπως έχω ξαναπεί είναι η κριτική σκέψη. Ο φίλος της σοφίας μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα του σε τέτοιο επίπεδο ώστε να ανοίξει δυνατότητες του ανθρώπινου είδους που δεν έχει ανακαλύψει συνολικά. Ο άνθρωπος σύμφωνα και με τους επιστήμονες,αξιοποιεί ένα μικρό μόνο μέρος των δυνατοτήτων του εγκεφάλου του. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μας έχουν πει(;),τι ακριβώς ορίζοντες υπάρχουν αν αξιοποιήσεις και άλλα ποσοστά και που φτάνεις. Και πως μπορείς να το επιτύχεις τούτο. Σίγουρα όχι ζώντας μόνο για την ύλη ή την ύλη γενικότερα.

Η εξέλιξη του πνεύματος έρχεται μέσα από την φιλοσοφία καθώς η σοφία σε βοηθά να διευρύνεις την σκέψη σου, την αντίληψή σου και άλλες κλειδωμένες για πολλούς λόγους δυνατότητες. Ένας άνθρωπος που δεν δουλεύει τον εαυτό του πνευματικά πως θα ξεκλειδωθεί;

Η άποψή μου είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας τέλειος υπολογιστής που όμως δεν χρησιμοποιεί παρά ελάχιστο κομμάτι από το σκληρό του δίσκο και την μνήμη του. Κάτι που μας συμβαίνει σε όλους μας με τους κανονικούς υπολογιστές μας!

Η φιλοσοφία μας βοηθά να δούμε ποιοι είμαστε, γιατί είμαστε εδώ, ποιος ο προορισμός μας. Τι πρέπει να κάνουμε αν τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γιατί από την μια οι ίδιοι οι άνθρωποι λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο, αλλά αφήνουν την ύπαρξή τους σαν …θύμα της τύχης! Η φιλοσοφία είναι η βάση όλων των επιστημών και πάνω της έπρεπε να στηρίζεται όλη μας η ζωή. Για να βρούμε τον δρόμο μας και να είμαστε σωστοί και ενάρετοι.

Η Ελλάδα είναι μια πολύ τυχερή χώρα έχοντας γεννήσει τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της παγκόσμιας ιστορίας. Και σήμερα τους γνωρίζουν περισσότερο στο εξωτερικό παρά εντός της πατρίδας μας που οι περισσότεροι νέοι ασχολούνται μόνο με την επιφάνεια και την λεζάντα και όχι με την σκέψη και τον στοχασμό. Ο κάθε άνθρωπος για εμένα θα πρέπει από μικρή ηλικία να μπαίνει στο φιλοσοφείν.

Οι γονείς θα έπρεπε να στρέφουν τα παιδιά τους στην φιλοσοφία που είναι τρόπος ζωής. Γιατί έτσι ανακαλύπτεις πολλά ,πολλές απαντήσεις σε πολλά γιατί. Δεν ήρθαμε στην Γη για να βγάζουμε λεφτά και να διασκεδάζουμε. Δεν είναι κακό και αυτό. Αλλά πρωτίστως για να δούμε ποιοί είμαστε και να βρούμε τον δρόμο μας ώστε να πετύχουμε ατομικά αλλά και να γίνουμε χρήσιμα μέλη μιας κοινωνίας.

Η φιλοσοφία θα έπρεπε να είναι μάθημα στα σχολεία. Αλλά τι λέμε τώρα, όταν ήδη μας οδηγούν εντέχνως στο να ξεχνάμε την ιστορία μας και να μην σκεφτόμαστε αλλά μόνο να παπαγαλίζουμε αυτά που πρέπει για να βρούμε μια δουλίτσα! Και όμως στον σημερινό κόσμο της κατάθλιψης ειδικά πίσω από τις κουρτίνες και την χρυσόσκονη, η φιλοσοφία μπορεί να σε σώσει και να δώσει νόημα και αξία στην ζωή σου.

Γιατί θα βρεις τα πραγματικά διαχρονικά και αιώνια μονοπάτια που σε ανυψώνουν και σε κάνουν άξιο για το δώρο της ζωής που βιώνεις!