Ο Σωτήρης Γεωργίου μας εύχεται Καλό Μήνα με το δικό του ξεχωριστό – και πάντα ιδιαίτερο και κοινωνικά ευαίσθητο– τρόπο!
Καλό μήνα λοιπόν. Η Πρωτομαγιά έχει τη δική της αξία. Μεγάλη αξία και όχι ασφαλώς αυτή της εξόδου να …πιάσουμε τον Μάη και να διασκεδάσουμε. Καλό μήνα σε όλους με υγεία. Καλό μήνα ,καλή Πρωτομαγιά και όταν δεν ξέρεις ή όταν ξεχνάς την ιστορία σου ,θα σου επιστρέψει συμπαντικά και με άσχημο τρόπο για να την μάθεις ξανά. Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν τι εορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Σίγουρα πάντως όχι να πιάσουμε τον Μάη δηλαδή να κόψουμε κανένα λουλουδάκι, που το κάνουμε ούτως ή άλλως και τις άλλες μέρες από τας εξοχάς…
Η Πρωτομαγιά στην ιστορία
Για την ιστορία επίσης, ο Μάιος αρχικά ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου (Majus). Πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεότητα Μαία (λατινικά Μάγια)… Στο δε αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Μάιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μουνιχιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Θαργηλιώνα. Στο διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα Ολυμπιεία, προς τιμή του Δία, με ιππικά αγωνίσματα, θυσίες και γεύματα στην περιοχή του Ιλισσού. Τα Μουνίχια, προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας, στη χερσόνησο της Μουνιχίας δηλ στην σημερινή Καστέλα με κυρίως συμμετέχοντες τους εφήβους. Και τα Θαργήλια, προς τιμή του Απόλλωνα, αφιερωμένη στον εξαγνισμό της πόλης από τα μιάσματα!
Η Πρωτομαγιά βασικά χαρακτηρίζεται ως εργατική Πρωτομαγιά με συγκεντρώσεις και πορείες παγκοσμίως. Η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να προβάλλει επίσης τις θέσεις και απαιτήσεις-διεκδικήσεις της.
Η 1η Μαΐου ως ημέρα απεργίας & οι πρώτοι αγώνες
Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Και καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια διεκδίκηση που κατέληξε σε ένα δράμα με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας. Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Στο Σικάγο συμμετείχαν σχεδόν 100.000 εργάτες.
Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισαν πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης. Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές , ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακριβωτο), ανεβάζοντας -τον αριθμό τους σε επτά.
Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Και στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα».
Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς Αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγο. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγο, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάστηκε για διαφθορά.
Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα (Πηγή: www.sansimera.gr)
Σήμερα η εργατική Πρωτομαγιά έχει βαρύνουσα σημασία. Καθώς ο πλανήτης ζει μετά την πανδημία σε κινδύνους για την εργασία στη νέα εποχή της τεχνολογίας, αλλά και λόγω της διεθνούς ακρίβειας. Συνεπώς αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης για την επόμενη μέρα που ήδη ψαλιδίζει και απειλεί να αφανίσει δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο. Μη χάνουμε λοιπόν το νόημα και πραγματική αξία της ημέρας.