Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την φετινή Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου η οποία έως τώρα κλέβει την παράσταση, βρίσκεται στην 4η θέση στην βαθμολογία και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει έως που μπορεί να φτάσει…
Το σημείο ανατροπής φαίνεται να έχει φτάσει. Η περίοδος, κάτι σαν τον μήνα του μέλιτος, με τις αξέχαστες πρώτες εβδομάδες που το μόνο που κάνεις είναι να διασκεδάζεις και να σκοράρεις ξανά και ξανά μετατρέπεται σε «Ω, εντάξει, αυτό είναι πολύ σοβαρό… ναι, μην με στενοχωρείς τώρα…». Ήδη στα δυο τελευταία της παιχνίδια έχει φύγει ηττώμενη…
Καθώς τα «σπιρούνια» έστω και σύντομα, πέρασαν πέντε βαθμούς μακριά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1960-61, όταν δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο, η ελάχιστη φιλοδοξία τους για τη σεζόν σίγουρα σταθεροποιήθηκε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα έχει η είχε, φανταστεί πριν από 12 εβδομάδες όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα. .
Έπειτα, με τόσα πολλά άγνωστα και μεταβλητές μπροστά, μια βελτίωση στην περυσινή θέση της 8ης θέσης παίζοντας λίγο διασκεδαστικό ποδόσφαιρο και χαμόγελα στα πρόσωπα φάνηκε ξανά σαν ελάχιστος στόχος.
Ο Άγγελος Ποστέκογλου δεν θα μιλήσει για στόχους για το τι θέλει στο πρωτάθλημα, κάτι που είναι αρκετά δίκαιο. Αλλά από άποψη στατιστικής ιστορίας, από πλευράς φόρμας και από την άποψη του πόσο καλοί φαίνονται οι ποδοσφαιριστές του, οι βλέψεις τους μπορούν νόμιμα να τεθούν σε υψηλό επίπεδο τώρα.
Δεν είσαι στα καλύτερά σου αλλά εξακολουθείς να κερδίζεις εκτός έδρας; Έχεις ένα σουτ στο τέρμα, αλλά νικάς με 2-1; Λοιπόν, ξέρετε τι λένε (αυτό είναι το σημάδι) μιας ομάδας πρώτης τετράδας.
Εντάξει, είναι ακόμη πολύ νωρίς για τη «λέξη Τ». Αλλά Τ ως στην πρώτη τετράδα; Οπωσδήποτε. Καλά, καμία ομάδα δεν έχει κατακτήσει τόσες νίκες (οκτώ) από τους πρώτους 10 αγώνες της σε μια σεζόν 20 ομάδων στην Premier League και να τερματίσει χαμηλότερα από την τέταρτη θέση. Και κατά πάσα πιθανότητα και η πέμπτη θέση σε στέλνει στο Champions League αυτή τη σεζόν, κι εννοούμε φυσικά για την Αγγλία.
Έχουν συγκεντρώσει 26 βαθμούς από τους 30 πιθανούς υπό τον Ποστέκογλου, τους περισσότερους που έχει καταφέρει ένας προπονητής της Premier League στους 12 πρώτους αγώνες του στη διοργάνωση.
Ο Νοτιοκορεάτης επιθετικός, Σον έχει σημειώσει 8 γκολ σε 10 αγώνες. Σκόραρε 10 σε 36 ματς στο πρωτάθλημα πέρυσι.
Και συνολικά τα «σπιρούνια» έχουν σκοράρει 24 στα 12. Επαναλάβετε αυτό σε μια σεζόν 38 αγώνων και θα πετύχατε 83 γκολ – ένα σύνολο που συνήθως υπερηφανεύεται μόνο από ομάδες που τερματίζουν τουλάχιστον τρίτη ή παραπάνω θέση και συχνά το είδος του συνόλου που σας κερδίζει το… Όχι , συγγνώμη, είπαμε ότι δεν θα το αναφέρουμε.
Εδώ παίζοντας υποθετικά και το γεγονός ότι έχει φύγει μόνο το ένα τέταρτο της σεζόν το οποίο λειτουργεί ως προειδοποίηση κατά την πρόβλεψη του μέλλοντος. Κυρίως επειδή η γενναιοδωρία του υπολογιστή του εξαρτήματος οδήγησε την Τότεναμ να αντιμετωπίσει 7 από τις πιο σημαντικές ομάδες στους πρώτους 12 αγώνες της. .
Βεβαίως δεν τα πήγε καλά ούτε εντός έδρας με την Τσέλσι (1-4) , ούτε εκτός με την ανανεωμένη Γουλβς (2-1) και τώρα έχει να αντιμετωπίσει την πολύ καλή Άστον Βίλλα του Ουνάι Έμερι και μετά την παγκόσμια και σαφώς (βάσει αποτελεσμάτων και επιτυχιών) Μάντσεστερ Σίτι εκτός. Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο πολύ….
Υπάρχει όμως και το γεγονός ότι έχει εμφανείς βελτιώσεις που μπορούν ακόμη να προέλθουν από αυτήν την ομάδα. Δεν παίζουν στα άκρα τους δύο από τους τρεις μπροστινούς της. Ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι αν και καλύτερος από το τέλος της περασμένης σαιζόν , είναι αρκετά κάτω από το ευφάνταστο, καλλιτεχνικό του παιχνίδι. Και ο Βραζιλιάνος Ρισάρλισον παραμένει ο περίεργος άνθρωπος σε αυτήν την ομάδα. Ντροπαλός στην αυτοπεποίθηση, ντροπαλός για την ποιότητα και, παρόλο που εργάζεται αρκετά σκληρά και συνεισφέρει στη μονάδα, απλώς δεν κάνει αυτό που δικαίως αναμένεται από αυτόν, δεδομένου του τεράστιου ταλέντου του.
Όταν σκέφτεστε τι θα μπορούσε να προσθέσει ο Μπρέναν Τζόνσον ο οποίος έδωσε μία θαυμάσια ασίστ για το γκολ του Σον για να συνεχίσει σε εξίσου λαμπρές στιγμές απέναντι σε Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ . Και, φυσικά, η κλάση στη μεσαία γραμμή του Ουρουγουανού χαφ Ροντρίγο Μπετανκούρ , ο οποίος επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από 8 μήνες στο περιθώριο. Ο Πάπε Μάτα Σαρ έχει κάνει μια καλή αρχή στη σεζόν, αλλά ο Μπετανκούρ στα καλύτερά του θα είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει την ομάδα τυ να ανέβει μία βαθμίδα. Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρξουν προσθήκες τον Ιανουάριο για να βελτιώσουν μια ομάδα η οποία φαίνεται πιο δυνατή με την εβδομάδα.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν πως η φετινή Τότεναμ έχει χαρακτήρα . Τώρα που θα φτάσει τον Μάιο, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, δίχως όμως να ξεχνάμε τι είχε πετύχει και η Λέστερ η οποία σίγουρα δεν ήταν και της ίδιας κλάσης με την ομάδα του Ποστέκογλου…