… είναι λογικό να μπερδεύεις κιλά, γραμμάρια και τιμές! Γράφει ο Γιώργος Χελάκης

Όταν δεν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ είναι λογικό να μην γνωρίζεις τις τιμές των προϊόντων. Όταν η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα που αφορά άλλους (πάρα πολλούς αλλά άλλους) είναι λογικό να μπερδεύεσαι και να μπερδεύεις. Αν ο πρωθυπουργός είχε πει στη Βουλή ότι αναφέρεται σε μισό κιλό φέτας τότε απλά θα του λέγαμε ότι η τιμή του μισού κιλού στα 6,28 ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η ακριβής έκφραση του πρωθυπουργού ήταν η εξής: “η φέτα στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- κοστίζει 6,28 ευρώ”.

Από την άλλη ημέρα ανάλαβαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Μαρινάκης και ο υπουργός Επικρατείας κ. Βορίδης να μας πείσουν ότι ο πρωθυπουργός είπε άλλο από αυτό που εννοούσε. Οποιος έχει πάει στα σούπερ μάρκετ ξέρει και εύκολα το διαπιστώνει δεν θα βρει φέτα που να κοστίζει λιγότερο από 9 ευρώ το κιλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα η τιμή φτάνει ως και τα 14, 15, 16 ευρώ. Σε πέντε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε επώνυμα προϊόντα συσκευασμένα η φέτα κοστίζει το κιλό από 12 ευρώ η φθηνότερη και φτάνει ακόμη και τα 17 ευρώ το κιλό η ακριβότερη. Υπάρχει και με 10 ευρώ το κιλό, αλλά σε προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Αν ο πρωθυπουργός είχε ψάξει λίγο θα ήξερε περί τίνος πρόκειται και θα ήταν ξεκάθαρος στη Βουλή. Οσοι πάμε να ψωνίσουμε γνωρίζουμε πολύ καλά την τιμή της φέτας, του λαδιού, των φρούτων, των λαχανικών. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο κοστίζουν όταν δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε. Κάπως έτσι είχαν εξελιχτεί τα πράγματα και με τον υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκα που πριν από το Πάσχα παρότρυνε τους πολίτες προκειμένου να τους κοστίσει λιγότερο να αγοράσουν μισό αρνί και όχι ολόκληρο!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι από εκείνα στα οποία δεν μπορούν να απαντήσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Πως είναι δυνατό η φέτα που παράγεται στην Ελλάδα να κοστίζει ως και 30% παραπάνω από όσο κοστίζει στο εξωτερικό, στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία; Μήπως να συγκεντρωθούν οι… σοφοί της κυβέρνησης να απαντήσουν κι αν δεν τα καταφέρουν, ας απευθυνθούν στην Κομισιόν με μια νέα επιστολή…