Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τι συνέβη στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση της Σλοβενικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου όπου ήταν καλεσμένος και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Σλοβενίας πραγματοποίησε παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη δεξίωση στο Οικονομικό Εκθεσιακό Κέντρο στη Λιουμπλιάνα.

Αυτή τη φορά πέρασε στο πνεύμα της πρόκρισης της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς (2024) στη Γερμανία. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν πολλοί νυν και πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές, αξιωματούχοι και χορηγοί. Το πρόγραμμα ήταν επίσης ένα σημάδι της κατάταξης της Σλοβενίας, συμπεριλαμβανομένης της διασκευής για πιάνο-χορωδία του τραγουδιού Slovenija gre gande του Πέτερ Λοβσίν.

Φέτος, καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν , ο οποίος απάντησε σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ στη διαμάχη μεταξύ της UEFA και των δημιουργών του αποτυχημένου έργου για τη Super League, το οποίο επεσήμανε ότι οι κανόνες των ομοσπονδιών-(είναι ομπρέλα της UEFA και της FIFA) , οι οποίες απαιτούν από τους διοργανωτές νέων διοργανώσεων να έχουν την προηγούμενη έγκρισή τους, κάτι που δεν συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης. Η διαφορά επιστρέφει τώρα στο Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ για την ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης.

“Πρώτα λάβαμε ένα δελτίο τύπου που ήταν παραπλανητικό. Στη συνέχεια διαβάσαμε την απόφαση και είδαμε ότι δεν ήταν καθόλου κακή. Ήμασταν σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους φορείς μας που όλοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό το ανόητο έργο που εμφανίζεται κάθε τόσο. Ξέραμε ότι θα είναι κάποιο είδος άσκησης μέσων και πως ό,τι και να συμβεί, θα το γιορτάσουν. Νιώθω σαν να μπήκαν μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, είδαν ένα τεράστιο πακέτο, άρχισαν να γιορτάζουν και στο τέλος άνοιξε τη συσκευασία, ή όχι, και είδε ότι ήταν άδεια», είπε ο κ. Τσεφερίν ..

Όταν ρωτήθηκε πόσοι σύλλογοι απάντησαν, υποστηρίζοντας την UEFA στο να κρατήσει το τρέχον σύστημα υπό την αιγίδα της και ποιες θα ήταν οι περαιτέρω κινήσεις τους, αν υπάρχουν, απάντησε ότι μέσα σε λίγες ώρες, περίπου 70 σύλλογοι είχαν υποστηρίξει την UEFA, εκ των οποίων όλες οι μεγαλύτερες, ισπανικές , ιταλικά, γερμανικά, αγγλικά – και επίσης ένα μικρότερο: “Αυτό το έργο απέτυχε πριν από πολύ καιρό. Ένας φίλος μου έγραψε ότι το 2021 η Super League απέτυχε σε 48 ώρες και σήμερα σε τρεις. Έχουμε έναν υπέροχο διαγωνισμό και Ελπίζω ότι η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, που είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στην άλλη πλευρά, η Γιουβέντους έχουν ήδη αποσυρθεί επίσημα, να οργανώσουν τον αγώνα τους το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και πάνω από όλα θα είναι δυνατή η διοργάνωσή του γιατί θα υπάρχουν μόνο δύο ομάδες σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει την απόφαση ως δικηγόρος, είπε ότι από αυτή την άποψη μπορείς να δεις πολλά πράγματα στις αποφάσεις. «Ήξερα ότι η ετυμηγορία, που έχει 70 σελίδες και όπου θα γραφόταν σε μια πρόταση, τι θα μπορούσε να είχε κάνει η UEFA διαφορετικά, θα σχολίαζαν ότι κέρδισαν. Αυτό μπορεί να γίνει κατάχρηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είναι έτσι ένα νομικό ζήτημα, αλλά ένα κοινωνικό ζήτημα, είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι υπόθεση όλων. Αν ακούσατε τους οπαδούς σήμερα, θα εκπλαγείτε θετικά από αυτό που είπαν. Κανείς δεν θέλει αυτόν τον διαγωνισμό, μπορούν να πετάξουν τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια τους παντού, αλλά δεν μπορούν να πετύχουν».