Ο Σωτήρης Γεωργίου ασχολείται με τη μεγάλη ανακάλυψη του ίντερνετ και τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής

Σαν σήμερα στις 12 Μαρτίου 1989, ο 33χρονος μηχανικός Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (WWW), που οδήγησε στην  ανάπτυξη του Ίντερνετ. «Ασαφής αλλά συναρπαστική». Αυτή ήταν η απάντηση του προϊσταμένου του Τιμ Μπέρνερς-Λι στην πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μία Πρόταση», που υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 1989, όταν ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web, πασίγνωστος με τα αρχικά WWW) ήταν ένας 33χρονος μηχανικός λογισμικού. Ο Μπερνερς-Λι επανανήλθε και με τη βοήθεια του Βέλγου συναδέλφου του Ρομπέρ Καγιό διατύπωσε την τελική του πρόταση που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο, στις 12 Νοεμβρίου 1990,

Αρχικά, ο Μπέρνερς-Λι οραματίστηκε μία «μεγάλη υπερκειμενική βάση δεδομένων με συνδέσμους», που ονομάστηκε «Mesh», για να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο CERN (το μεγάλο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής στην Ελβετία) να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ πολλών υπολογιστών. Ο προϊστάμενος του 33χρονου Μπέρνερς-Λι τού επέτρεψε να διαμορφώσει το ταπεινό διάγραμμα ροής σ’ ένα λειτουργικό μοντέλο, αναπτύσσοντας τη γλώσσα HTML, την εφαρμογή HTTP και το WorldWideWeb.app, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό.

Μέχρι το 1991, οι εξωτερικοί διακομιστές (servers) του Παγκοσμίου Ιστού ήταν λειτουργικοί και το όλο σύστημα άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά στο ευρύ κοινό. Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

(Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1333)

Τι σημαίνει όμως ίντερνετ σήμερα και πόσο έχει επηρεάσει τις ζωές μας. Σίγουρα τις έχει επηρεάσει κατά πολύ, καθώς όταν “πέφτουν” τα σόσιαλ μίντια για μερικές ώρες, αισθανόμαστε έξω από τα νερά μας και αποκομμένοι ή σαν να μην είμαστε εμείς! Ακόμα και αν δεν έχουμε πραγματική εξάρτηση. Είναι η καθημερινότητά μας. Το ίντερνετ μάλιστα έφερε και μια επανάσταση στη δημοσιογραφία. Οι προνοητικοί είχαν προβλέψει ότι το διαδίκτυο και τα σάιτ θα κυριαρχήσουν . Προέβλεψαν δε, πως θα σήμαινε και την εποχή της μεγάλης δοκιμασίας για τις εφημερίδες, καθώς η ταχύτητα του διαδικτύου «εξαφάνισε» το παραδοσιακό ρεπορτάζ τύπου «το έγραψε η εφημερίδα»!

Η νέα εποχή ήρθε με τόση φόρα που πλέον το ίντερνετ είναι η ίδια η ζωή. Όλα λειτουργούν με υπολογιστές και οι υπολογιστές είναι δικτύωση. Σαφώς βέβαια βασικές υποδομές και ειδικά ο στρατός και άλλα Σώματα και Θεσμοί, έχουν κι άλλες μεθόδους που διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία τους. Οι εταιρείες  όμως και μεγάλο μέρος των υποδομών στηρίζονται πια σχεδόν αποκλειστικά στο ίντερνετ. Πολλές μάλιστα μεγάλες εμπορικές εταιρείες είναι πια μόνο διαδικτυακές! Συνεπώς αν μας πουν τέλος το ίντερνετ, θα δυσκολευτούμε πολύ στην εργασία μας, στην καθημερινότητά μας, σε κάθε δραστηριότητά μας.

Τα νέα παιδιά μάλιστα, που μεγάλωσαν πάνω στην ανακάλυψη των…αιώνων, δεν θα μπορούν καν να προσαρμοστούν. Καθώς εμείς οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει τουλάχιστον και στις δυο εποχές. Το ίντερνετ πάντως έχει διεισδύσει τόσο πολύ και τόσο ποικιλόμορφα στις ζωές μας που έχουμε φτάσει να έχουμε φίλους μόνο στο ίντερνετ, να μετράμε τη ζωή μας με λάικ και ακολούθους και να κάνουμε τα πρώτα βήματα μιας σχέσης μέσα από το chat ή αντίστοιχα να διακόπτουμε μια σχέση με ένα block.

Όλα βέβαια είναι και θέμα…χρήσης.  Ακόμα και ο ίδιος ο ιδρυτής του, μιλώντας στο BBC, είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α.

(Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1333)

Νομίζω ότι είναι σαφέστατο, για να μην τα πολυλογούμε, ότι μιλάμε για μια ανακάλυψη με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων ακόμα και εμμέσως. Είναι μια ανακάλυψη τόσο μεγάλη που η αλόγιστη χρήση τους καταστρέφει τα πάντα και δημιουργεί άπειρα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Μην ξεχνάμε επίσης, πως ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο μένει σαν αποτύπωμα για πάντα. Μην ξεχνάμε επίσης άλλα υποδίκτυα, για να τα πω έτσι. Όπως το dark web, το άντρο της εγκληματικότητας και της ανομίας. Που όλα τα άσχημα που συμβαίνουν, αναπαράγονται εκεί.  Το ίντερνετ επίσης, μαζί με την υπερτεχνολογία ευρύτερα, έχουν παίξει ρόλο στην αλλαγή της ζωής και των ανηλίκων και όσον αφορά τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, αλλά και πόσο γρήγορα επί της ουσίας ενηλικιώνονται με την πρόσβαση τόσο εύκολα και άμεσα στην πληροφόρηση…κάθε είδους!

Σαν σήμερα μάλιστα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο που καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση. (Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/206).

Αλήθεια πόσο ελεύθεροι είμαστε στο ίντερνετ; Που σαφώς πρέπει να έχει κανόνες και αξίες. Αλλά ποιος τους ορίζει και πως προκύπτουν; Αλήθεια το πρόβλημα λογοκρισίας σε χώρες με “δημοκρατικά” καθεστώτα είναι τόσο μεγάλο που εύκολα βρίσκεσαι και στην φυλακή. Η λογοκρισία ή η έμμεση λογοκρισία μέσω του χειρισμού αλγορίθμων που σε πετάνε .χαμηλά που λέμε στις τάσεις αλλά και στην σειρά που σε βλέπει κάποιος στις πλατφόρμες των σόσιαλ μίντια ,είναι μια νέα μάστιγα που θα δοκιμάσει την πραγματική διαδικτυακή ελευθερία της σκέψης μας!