Ο Γιώργος Χελάκης καταλήγει στη θλιβερή διαπίστωση ότι σχετικά με τις σφαγές των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς δεν ξέρουμε τι (μας ) γίνεται…

Αραγε ξέρουμε κάτι; Μαθαίνουμε τι γίνεται ή όσα (δεν) ξέρουμε είναι από τις γενικόλογες αναφορές των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Ισως ξέρουμε περισσότερα για το… χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι και πολύ λιγότερα για τις ανελέητες σφαγές των Ισραηλινών στη Γάζα και συγκεκριμένα στη Ράφα. Χωρίς σταματημό συνεχίζονται οι εντατικές επιδρομές στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, με την πλειονότητα των θυμάτων του πολέμου να παραμένουν γυναίκες και ανήλικα.

Tην 220ή μέρα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 35.091 και οι τραυματίες τους 78.827, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως δεν θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά καλεί να «γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων». Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ με πολεμοφόδια και όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Μέσα στον Απρίλιο εγκρίθηκε το τελευταίο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Γάζα είναι αμερικανικές οι βόμβες που πέφτουν… Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει και αυτή να στηρίζει το Ισραήλ, ενώ οι αραβικές χώρες εδώ και χρόνια δεν κάνουν πολλή φασαρία για τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ εντείνει τις δολοφονικές επιχειρήσεις του εναντίον της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα, στις οποίες προχώρησε από το βράδυ της 6ης Μάη, επιχειρώντας παράλληλα τον «στραγγαλισμό» της βοήθειας προς τους σχεδόν 1,4 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως μετά το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος Γάζας – Αιγύπτου, οι οργανώσεις του έχουν καύσιμα μόλις για ένα 24ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αμάχων και τη διανομή της ελάχιστης βοήθειας που έμπαινε στον παλαιστινιακό θύλακα. Τώρα πια δεν μπαίνει σχεδόν τίποτα. Η Γάζα έχει έκταση 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό (πριν τον πόλεμο) που υπερέβαινε τα 2.300.000 άτομα. Έκταση όση έχει περίπου ένα νησί των Κυκλάδων που ο πληθυσμός του κυμαίνεται γύρω στους δέκα χιλιάδες κατοίκους! τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 9.000 κατοίκους. Τους πρώτους 3 μήνες του πολέμου υπολογίζεται ότι το Ισραήλ είχε ρίξει 45.000 βόμβες στη Γάζα.

Κατά την ορολογία της περίφημης «διεθνούς κοινότητας», η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι δολοφονία. Δεν είναι βαρβαρότητα. Κατά την ορολογία τους πρόκειται για «αυτοάμυνα» που καμιά φορά ξεφεύγει και σημειώνονται υπερβολές! Από αυτές τις υπερβολές μετράμε (μέχρι αυτή την ώρα) περίπου 35.000 νεκρούς και πάνω από 80.000 τραυματίες. Προσέξτε τώρα. Αν πάρουμε στα σοβαρά τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τρομάρα της) αυτό το θανατικό δεν είναι κτηνωδία δεν είναι δολοφονίες κατά συρροή. Είναι απλά μια… «δυσανάλογη» πράξη που, καλό θα ήταν, να… αποφεύγεται. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Οι εταίροι μας θεωρούν πως κάνουν το καθήκον του συνιστώντας ψυχραιμία. Πόσο ψύχραιμοι να παραμείνουν οι Παλαιστίνιοι που ξεκληρίζονται και δολοφονούνται μαζικά από τους Ισραηλινούς; , στην εισβολή στη Γάζα. Σήμερα οι εντολές είναι περίπου οι ίδιες. Τα παραπάνω δεν δικαιολογούν την θηριωδία της Χαμάς που έδωσε την αφορμή για όσα γίνονται εδώ και μήνες στη Λωρίδα της Γάζας. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς κουβεντιάζουμε.

Στο Ισραήλ εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα να υπάρξει άμεσα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, για την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Τη μέρα που γιορτάζεται στο Ισραήλ ως μέρα μνήμης Ισραηλινών πεσόντων σε πεδία συγκρούσεων, αποδοκιμάστηκαν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης. Αποδοκιμάστηκε επίσης και ο πρωθυπουργός, Νετανιάχου, στην κεντρική επίσημη εκδήλωση στο μεγάλο κοιμητήριο πεσόντων στο όρος Χερτζλ της Δυτικής Ιερουσαλήμ, όπου αρκετοί πολίτες από το πλήθος τού φώναξαν: «Μας πήρες τα παιδιά μας!». Οι Παλαιστίνιοι δολοφονούνται στη Γάζα και η διεθνής κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα. Αν τυχόν δεν ξέρουμε, είναι ανάγκη να μάθουμε κάτι. Εκτός αν χασμουριόμαστε μπροστά στις οθόνες (τηλεοράσεων, κινητών και τάμπλετ)…