Η Λίλα Παπαπάσχου & ο Χρήστος Σούτος βρέθηκαν στην Άνδρο και σας μεταφέρουν όλα όσα είδαν, έζησαν, γεύτηκαν και…έμαθαν!
Σίγουρα η δήλωση «θα πάω διακοπές στην Άνδρο» δεν συνεπάγεται επιφωνήματα ενθουσιασμού. Κανείς δεν θα σου μιλήσει για την έντονη νυχτερινή ζωή ή τον συνωστισμό στα σοκάκια και τις παραλίες. Όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί σε καμία περίπτωση δεν θα σου εξιστορήσουν ιστορίες κραιπάλης και clubbing μέχρι τελικής πτώσης (βλέπε Ίο, Μύκονο και τα συναφή). Τι σου λένε όμως;
Από όσους έχουν πάει, έστω και μία φορά, θα ακούσεις για το τρίπτυχο άνεμοι – πολιτισμός – εκπληκτική χώρα νησιού. Όσοι έχουν την Άνδρο στην καρδιά τους και την έχουν επαρκώς εξερευνήσει, θα σου πουν για το νησί των απέραντων περιπάτων, με χαρτογραφημένα μονοπάτια. Θα σου πουν για το νησί των αντιθέσεων στις παραλίες του, από κοσμοπολίτικες μέχρι απόλυτα ελεύθερες, για τη ζωή στο Μπατσί και τη χώρα, τη γαστρονομία και πολλά άλλα.
Το θέμα, λοιπόν, είναι τι είδους διακοπές θέλεις πραγματικά να κάνεις. Αν αναζητάς μία ανεξέλεγκτη νυχτερινή ζωή με club, πίστες και θόρυβο μην μπεις στο καράβι, γιατί απλά δεν θα το βρεις. Μεταξύ μας θα ήταν και άδικο να το αναζητήσεις επισκεπτόμενος μία αρχόντισσα των Κυκλάδων, όπως η Άνδρος.
Το δεύτερο, μετά τη Νάξο, νησί του συμπλέγματος είναι μαζί με την πρωτεύουσα Σύρο κάτι διαφορετικό. Η Ερμούπολη της Σύρου και η Χώρα της Άνδρου διαφέρουν. Δεν είναι απλά οικισμοί με όμορφα μικρά σοκάκια με «ακατέργαστη» ρυμοτομία και λευκά σπιτάκια με μπλε παραθυρόφυλλα. Είναι δύο κυρίες, που ξαποσταίνουν αγναντεύοντας στο πέρασμα των αιώνων το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Φθάνοντας στο Γαύριο
Η απόσταση της Άνδρου από το λιμάνι της Ραφήνας είναι σχετικά μικρή. Με ένα ταξίδι περίπου δύο ωρών αφήνεις πίσω σου το θόρυβο και το άγχος της πόλης και είσαι πλέον έτοιμος να ανακαλύψεις ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις. Το Γαύριο είναι το λιμάνι και απέχει από τη Χώρα 32 χλμ, ενώ το κοσμοπολίτικο Μπατσί 8 χλμ. Στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου υπάρχουν δύο από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, ο Άγιος Πέτρος και η Χρυσή Ακτή.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από το σπίτι αξημέρωτα, αφού επιλέξαμε να πάρουμε ένα από τα πρωινά δρομολόγια για να έχουμε ολόκληρη τη μέρα μπροστά μας. Φθάσαμε στο λιμάνι της Ραφήνας on time, μπήκαμε στο πλοίο και μετά ήρθε… η Άνδρος. Το Γαύριο δεν το είδαμε επαρκώς, αφού αμέσως με την αποβίβαση πήραμε το δρόμο για το Μπατσί, το μέρος που επιλέξαμε να καταλύσουμε.
Ο δρόμος για το Μπατσί είναι αρκετά καλός για οδικό δίκτυο νησιού, αλλά δυστυχώς μαζί με αυτόν για τη Χώρα, αποτελούν εξαίρεση σε ένα κακοσυντηρημένο, χωρίς φωτισμό και προστατευτικά κιγκλιδώματα/μπάρες οδικό δίκτυο. Πραγματικά πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή, μαζί με το θέμα των σκουπιδιών.
Το κοσμοπολίτικο και «διαφορετικό» Μπατσί
Η είσοδος στο Μπατσί σου φτιάχνει αμέσως τη διάθεση. Φθάνεις και αντικρίζεις μία μεγάλη παραλία, σε ένα μέρος της οργανωμένη, με άμμο, καθαρή θάλασσα και το σημαντικότερο, κάτι που το καταλάβαμε τις επόμενες μέρες, προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους που συχνά επισκέπτονται το νησί.
Το ξενοδοχείο μας «Chryssi Akti» αποτελεί ένα από τα καλύτερα καταλύματα του νησιού. Πλήρως ανακαινισμένο, συνδυάζοντας το μοντέρνο στυλ με την παράδοση, μας περίμενε για να περάσουμε τις διακοπές μας. Το δωμάτιο μας λιτό, αλλά απόλυτα λειτουργικό – και με βεράντα με θέα! – μας άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
Σύγχρονη αισθητική με minimal εξοπλισμό σου δημιουργούν την αίσθηση της χαλάρωσης. Πλούσιο πρωινό, ευγενέστατο και εξυπηρετικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει κάθε ανάγκη μας. Δωρεάν ξαπλώστρες για τους πελάτες του ξενοδοχείου στην παραλία και μία ικανοποιητικών διαστάσεων πισίνα, ήταν στη διάθεση μας καθημερινά για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη διαμονή μας.
Πάμε παραλία; Μετά από τις όποιες παραλίες της Άνδρου προλάβαμε να δούμε και να κολυμπήσουμε – το νησί έχει πάρα πολλές και μερικές ουσιαστικά με πρόσβαση μόνο με 4χ4 ή δια θαλάσσης – καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα. Το Μπατσί μπορεί να μην έχει την ομορφότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί σε κάτι, αλλά σίγουρα έχει μία από τις πιο προστατευμένες παραλίες, όταν οι ισχυροί άνεμοι κάνουν την εμφάνιση τους. Κύμα δεν την πιάνει, μόνο ο αέρας που σε χτυπάει αλύπητα στην ξαπλώστρα. Το νερό είναι πεντακάθαρο και ο κόσμος τόσος ώστε να μην νοιώθεις πήξιμο.
Το ξενοδοχείο Chryssi Acti στο Μπατσί προσφέρει όλες τις ανέσεις, είναι καθαρό και σύγχρονο, με εξαιρετικό προσωπικό που μας έκανε να αισθανθούμε σαν στο…σπίτι μας!
Πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό
Μετά το μπάνιο και τη χαλάρωση ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε το Μπατσί ….by night. Η εμπειρία μας ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις από καλή έως εξαιρετική. Υπήρξαν και κάποιες μικρές παραφωνίες, αλλά είναι κάτι αναμενόμενο όταν υπάρχουν τόσα πολλά μαγαζιά και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
Υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις χωρίς υπερβολή. Από τη μία άκρη της παραλίας μέχρι την άλλη, γίνεται πεζόδρομος από το βραδάκι και μετά για αρκετή ώρα, γεγονός που υποδηλώνει σεβασμό για τους επισκέπτες και τα καταστήματα.
Μπορείτε να γευθείτε ψάρια και θαλασσινά, κρεατικά διαφορών ειδών και τιμών, ιταλική κουζίνα, κρέπες και φυσικά παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μεζέδες. Το βράδυ τελειώνει ιδανικά σε κάποιο από τα πανέμορφα μπαράκια που σε προσκαλούν να γίνεις μία μεγάλη παρέα απολαμβάνοντας το ποτάκι σου κυριολεκτικά πάνω στο κύμα ή αγναντεύοντας ολόκληρο τον κόλπο του Μπατσίου.
Εμείς, αφού κάναμε την «έρευνα» μας δοκιμάζοντας διάφορες κουζίνες και μαγαζιά κάναμε τις δικές μας επιλογές. Τα θαλασσινά και τα ψάρια στο Ammos Seafood Restaurant και στο MASTELLO ήταν εξαιρετικά, απλά το δεύτερο σε πάει σε άλλο επίπεδο. Συνήθως τα φανταχτερά πιάτα και οι ψαγμένες συνταγές «κοστίζουν» και σε…ποσότητα. Εδώ, όμως, δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα. Για καλή μας τύχη, μπορούμε να απολαύσουμε τις μοναδικές γεύσεις του Mastello και στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην Αργυρούπολη.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στο εστιατόριο Branda, που σου προσφέρει μία πανδαισία γεύσεων με θέα όλο το φωταγωγημένο Μπατσί. Προσεγμένες γεύσεις για όλα τα γούστα. Εμείς τιμήσαμε τα κρέατα και το ριζότο, ιδιαίτερα τα ορεκτικά που σου δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τι σε περιμένει μετά. Αξίζει να το επισκεφτείτε, όπως και το «γειτονάκι» του με το όνομα « Ότι καλό», το οποίο είναι όνομα και πράγμα. Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο (και ακροατή!) μας Νίκο για την περιποίηση και τη ζεστή φιλοξενία!
Οι βραδιές μας – ως είθισται – έκλειναν με το απαραίτητο ποτάκι. Πρώτη επιλογή το Capriccio. Δίπλα στο εστιατορια Branda με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και κουλτούρα.
Ανεβαίνοντας λίγα σκαλάκια έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το πότο σου και την πανοραμική θέα, χωρίς να κάνεις αγώνα να ακούσεις το διπλανό σου. Η μουσική ντύνει αισθαντικά τις στιγμές που περνάς, χωρίς να γίνεται ενοχλητική, όπως συμβαίνει σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις.
Οι παραλίες και η μοναδική παρέα των κύκνων
Είπαμε και στην αρχή του αφιερώματος μας, πως η Άνδρος έχει πολλές και διαφορετικές παραλίες. Άλλες εύκολα προσβάσιμες, άλλες πιο δύσκολα από ξηρά και ορισμένες μόνο ή κατά βάση από τη θάλασσα. Καταφέραμε να επισκεφτούμε αρκετές από αυτές (θέλαμε κι άλλες!).
Θα ξεκινήσουμε με την παραλία που είχαμε μπροστά στα πόδια μας (στην κυριολεξία!), δηλαδή τη Χρυσή Ακτή, στο Μπατσί. Καθαρή θάλασσα, ιδανική για παιδιά αφού δεν βαθαίνει απότομα, με άμμο που βουλιάζεις σε αυτή και κρύα νερά. Η αλήθεια είναι πως καύσωνα δε νοιώσαμε. Από τη μία το κρύο νερό στη θάλασσα και από την άλλη οι άνεμοι δεν επέτρεψαν στις υψηλές θερμοκρασίες να επικρατήσουν. Το Μπατσί δεν επηρεάζεται καθόλου από τα πολλά Κυκλαδίτικα…μποφόρ! Κύμα δεν είδαμε σε αντίθεση με άλλα μέρη.
Η Χρυσή Ακτή είναι πραγματικά μία ήσυχη και εύκολα προσβάσιμη παραλία
για όλη την οικογένεια!
Η πιο όμορφη από τις παραλίες που κολυμπήσαμε στην Άνδρο ήταν χωρίς αμφιβολία το Νειμποριό. Μοναδική άμμος, ιδανική για περπάτημα, κρυστάλλινα νερά, και η θέα προς τη χώρα ανεμπόδιστη. Μπροστά στα μάτια μας ο Τουρλίτης, ο Φάρος σήμα κατατεθέν του νησιού, η Παναγία η Θαλασσινή και τα αρχοντικά της χώρας. Το Νειμποριό άλλωστε, ανέκαθεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή όσων διαμένουν στη χώρα του νησιού. Στη μέση της μεγάλης παραλίας υπάρχει ένας βράχος, που οι ντόπιοι τον ονομάζουν «Τούρλο» και είναι αυτός που τη χωρίζει στη μέση. Άμμος από τη μια πλευρά, βότσαλα από την άλλη.
Το πανέμορφο Νειμποριό με θέα τη χώρα και τον περίφημο Φάρο Τουρλίτη!
Σε Νειμποριό και Μπατσί, εκτός από τη θάλασσα, απολαύσαμε και την παρέα των κύκνων. Τα πουλιά αυτά είναι συνδεδεμένα με την Άνδρο, αν και δυστυχώς ο πληθυσμός τους υπέστη σοβαρές απώλειες λόγω του πανικού που έφερε στη ζωή μας η γρίπη των πτηνών. Σήμερα έχουν διασωθεί ελάχιστοι, οι οποίοι απολαμβάνουν την αγάπη και την προσοχή του κόσμου και λειτουργούν ως μία ατραξιόν για τους λουόμενους. Συμπεριφέρονται δε ως τοποτηρητές της πλαζ, την οποία μοιάζει να…περιπολούν. Είναι ένα θέαμα, που αξίζει να δεις. Τα πανέμορφα αυτά πτηνά εντάσσονται απόλυτα στο περιβάλλον και δείχνουν εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.
Διάφανα νερά, χρυσή άμμος και υπέροχη θέα σε Μπατσί και Νειμποριό
Πήγαμε ακόμα και στον πολυδιαφημισμένο Χαλκολιμνιώνα. Ιδιαίτερη παραλία λόγω και των ορυχείων χαλκού που κάποτε υπήρχαν στην περιοχή, με άμμο που χρυσίζει σαν να την έχεις περιλούσει με…χρυσόσκονη. Σήμερα προσφέρει χάρη στην παρουσία του εξαιρετικά οργανωμένου beach bar «Copper», τη δυνατότητα να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας τη θέα προς τη Σύρο και την Κέα. Αξίζει να την επισκεφτείτε.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η παραλία του Χαλκολιμνιώνα σε γοητεύει με το άγριο τοπίο της και την χρυσή (κυριολεκτικά!) άμμο της!
Η χάρη μας έφθασε μέχρι και την πιο «ινσταγκραμική’ παραλία του νησιού με το ιδιαίτερο όνομα. Ο λόγος για της «Γριάς το Πήδημα»! Δύσκολη πρόσβαση, αλλά θα σας αποζημιώσει όταν φτάσετε με την ακατέργαστη και άγρια ομορφιά της!
Φροντίστε μόνο να πάρετε τα απαραίτητα για το φαγητό και ποτό σας, γιατί δεν θα βρείτε κάτι για ανεφοδιασμό εκεί.
Επίσης υπέροχη παραλία με λεπτό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά ήταν τα Γυάλια, στα οποία βρεθήκαμε – μετά τη συνάντησή μας στη Χώρα – με τον καλό μας φίλο και συνεργάτη Κώστα Αλάσσα και την «ντόπια» σύζυγό του Ειρήνη Ζιώτη, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ξενάγησή μας στο νησί. Μετά το απολαυστικό μπάνιο μας, φάγαμε όλοι μαζί στο ομώνυμο εστιατόριο απολαμβάνοντας υψηλή γαστρονομία σε σχετικά προσιτές τιμές.
Στα πανέμορφα Γυάλια με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα!
Με αυθεντική αγάπη για τον τόπο καταγωγής της, η Ειρήνη μας “ταξίδεψε” σε κάθε γωνιά της Άνδρου μέσα από τις γλαφυρές και γεμάτες συναίσθημα και γνώση αφηγήσεις της. Πριν πάμε για το μπάνιο μας στα Γυάλια περπατήσαμε όλοι μαζί στη Χώρα της Άνδρου απολαμβάνοντας γνωστές και άγνωστες ιστορίες για το 13ο μεγαλύτερο νησί της χώρας (ναι, ναι η Άνδρος είναι ένα μεγάλο νησί που σίγουρα δεν προσφέρεται μόνο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου…).
Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε άλλες παραλίες (φτάσαμε μέχρι και την γνωστή παραλία Άχλα, αλλά είχε πολύ αέρα και ήταν δύσκολη η παραμονή μας εκεί). Αφήσαμε έτσι και κάτι για την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στην Άνδρο (ελπίζουμε σύντομα!).
Η “πανώρια” Χώρα της Άνδρου
Η Άνδρος είναι πραγματικά η αρχόντισσα των Κυκλάδων. Απόδειξη, η μοναδική της πρωτεύουσα, η περίφημη Χώρα του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε μία χερσόνησο, μοιάζει σα να ξαποσταίνει αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο. Την πλαισιώνουν οι παραλίες Παραπόρτι και Νειμποριό.
Αποτελεί κέντρο πολιτισμού, αφού σε αυτήν βρίσκονται τρία πολύ σημαντικά μουσεία. Το Αρχαιολογικό στην κεντρική πλατεία, που άνοιξε τις πύλες το 1981 και διαθέτει σημαντικά εκθέματα από τις ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που ιδρύθηκε το 1979 και φιλοξενεί σπουδαίες συλλογές και εκθέσεις Τέλος το Ναυτικό Μουσείο, το παλαιότερο απ’ όλα, που ταξιδεύει τον επισκέπτη του στην ναυτική ιστορία της Άνδρου.
Σημαντικό πολιτιστικό meeting point και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη με την πλούσια ιστορία και το επιβλητικό κτήριο. Κατά την επίσκεψή μας στη βιβλιοθήκη ήρθαμε σε επαφή σε παλαιότερα και νεότερα συγγράμματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ως θεματικό επίκεντρο το νησί της Άνδρου, τότε και τώρα και πέρα από το αδιαμφισβήτητο αναγνωστικό ενδιαφέρον, λειτουργούν κι ως ένα άκρως σημαντικό ιστορικό αρχείο.
Στη χώρα της Άνδρου βρίσκονται δύο θέατρα – κλειστό και ανοιχτό – τα οποία λειτουργούν κανονικά φιλοξενώντας φεστιβάλ όλο το χρόνο, αλλά και θερινό σινεμά, το οποίο ούτως ή άλλως λατρεύουμε…πανελλαδικώς! Θερινό σινεμά διαθέτει επίσης και το Μπατσί.
Αρχιτεκτονική και αξιοθέατα
Το μείγμα βυζαντινών, φράγκικων και οθωμανικών στοιχείων στην αρχιτεκτονική της, της προσδίδουν μία μοναδική ομορφιά. Ξεκινώντας από τον μεγάλο πεζόδρομο, τον οποίο εγκαινίασε ο Δήμαρχος Γεώργιος Εμπειρίκος το 1901 και συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο εμπορικό δρόμο, φθάνεις στη μεγάλη πλατεία. Εδώ κυριαρχούν οι μεγάλες πλάκες και φυσικά το υπεραιωνόβιο πλατάνι που χαρίζει απλόχερα τη σκιά του σε όποιον επιλέξει να καθίσει στα καφέ και εστιατόρια της πλατείας.
Επιλέγοντας να συνεχίσεις το περπάτημα μέσα στα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα μικρά σοκάκια με τα νεοκλασικά σπίτια, θα φθάσεις στη δεύτερη πλατεία της χώρας, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος, είναι από χαλκό και αποτελεί χορηγία της οικογένειας Γουλανδρή.
Σήμα κατατεθέν της Άνδρου είναι ο Τουρλίτης. Ο περίφημος φάρος του νησιού που κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε το 1897, είναι από τους λίγους σε ολόκληρη την Ευρώπη, που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Οι βομβαρδισμοί του Β! Παγκοσμίου Πολέμου τον κατέστρεψαν και χρειάστηκε η συνεισφορά για ακόμα μία φορά της οικογένειας Γουλανδρή για να επαναλειτουργήσει με σύγχρονο τρόπο αυτή τη φορά. Από το 1994 ο Τουρλίτης «επέστρεψε» στη ζωή πλήρως αυτοματοποιήμενος και χωρίς να έχει ανάγκη την παρουσία φύλακα.
Το νησί που λατρεύουν οι περιπατητές
Η Άνδρος φημίζεται, εκτός όλων των άλλων και για τα πολλά μονοπάτια για τους περιπατητές. Αποτελεί μέρος που αγαπούν να επισκέπτονται οι λάτρεις του πεζοπορικού τουρισμού. Καθόλου τυχαίο, αφού στο νησί υπάρχει ένα πιστοποιημένο, συντηρημένο και χαρτογραφημένο δίκτυο μονοπατιών που αγγίζει ή ίσως και να ξεπερνά τα 150χλμ.
Πραγματικά όρεξη να έχεις να περπατήσεις και θα βρεις σίγουρα τη διαδρομή που σου ταιριάζει. Πρακτικά το δίκτυο αυτό χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Χάρη στην προσπάθεια εθελοντών κατοίκων το όνειρο για τη δημιουργία και χάραξη αυτών των διαδρομών έγινε πραγματικότητα.
Στο 2ο μέρος του ταξιδιωτικού μας αφιερώματος στην επονομαζόμενη “Αρχόντισσα των Κυκλάδων” θα εστιάσουμε στην άρρηκτη σχέση της Άνδρου με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, μεταφέροντάς σας τις “πολιτιστικές” μας εμπειρίες στο νησί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσες φορές κι αν πάει κανείς στην Άνδρο, δεν πρόκειται ποτέ να τη βαρεθεί!