Η Ευαγγελία Δελένδα και η Φελίσια Αφάρογλου είναι οι δημιουργοί του νέου brand Μνους που με το σύνθημα Outwear your underwear απελευθερώνει το γυναικείο εσώρουχο από τη στερεοτυπική του έκφραση! Για τη φιλοσοφία, την πρακτική και τους στόχους τους μιλούν στο ΕcoGreenNet και στην Άννα Ρούτση

Η αρχαία ελληνική λέξη Μνοῦς σημαίνει χνούδι, απαλό μαλλί. Μια απαλή και αγνή αίσθηση. Κάτι ανάλαφρο που σου θυμίζει θαλπωρή. Outwear your underwear είναι το motto του νέου brand εσωρούχων Μνοῦς που αποφεύγει συνειδητά τη στερεοτυπική ματιά του γυναικείου εσωρούχου. Μέλημα; Να είναι βολικό και φιλικό στο σώμα, με οργανικό ύφασμα, χωρίς λεύκανση με χημικά, χωρίς καταπιεστικές μπανέλες. Προτροπή; Να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας όπως ακριβώς είναι, λίγο παραπάνω και με σεβασμό, να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τη φύση, να εκφραστούμε όπως ακριβώς μας αρέσει.

Η Ευαγγελία Δελένδα και η Φελίσια Αφάρογλου, δημιουργοί του brand, συνέδεσαν την έννοια αυτή, της απαλότητας, με την πρώτη τους ύλη που είναι το οργανικό βαμβάκι αλλά και με την αθωότητα που την διέπει σαν λέξη, για να δηλώσουν σαφώς την πρόθεσή τους κάνοντας την αρχή στον χώρο. Και βουαλά, όπως λένε στο EcoGreenNet με γνήσιο ενθουσιασμό, όταν τις γνωρίσαμε σε ένα γιορτινό pop up event, όπου τα εσώρουχά τους έγιναν ανάρπαστα!

Πώς ξεκινήσατε με την ιδέα να δημιουργήσετε το brand;

Δραστηριοποιούμαστε στον χώρο της μόδας και των εικαστικών. Οι δημιουργικές μας ανησυχίες δεν μας άφησαν περιθώριο από το να αναζητήσουμε κάτι που να μας εκφράζει και να το υλοποιήσουμε. Είχαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι που από την αρχή μέχρι το τέλος του θα μας αντιπροσωπεύει ηθικά, πρακτικά και αισθητικά. Φανταστήκαμε λοιπόν ότι η συνεργασία των δύο αυτών συγγενικών κόσμων απ’ όπου προερχόμαστε, θα είχε πρωτότυπα αποτελέσματα.

Ποια είναι η φιλοσοφία και το concept του brand; Και τι εκφράζετε με το motto “Outwear your underwear”;

Με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, δημιουργούμε εσώρουχα για να αναδείξουμε μια πρόθεση αυτο-αποδοχής. Υποστηρίζουμε την έκφραση, την ελευθερία του σώματος, την αγάπη προς αυτό και θέλουμε όλοι να κυκλοφορούν παντού με την άνεση και την αυτοπεποίθηση- αλλά και την ασφάλεια που νιώθουν- όταν βρίσκονται με τα εσώρουχα σπίτι τους. Outwear your underwear είναι το motto μας και αφού έχουμε συνειδητά αποφύγει να κινηθούμε κοντά στα πρότυπα του στερεοτυπικά καθιερωμένου “γυναικείου εσωρούχου”, αποσκοπούμε στο να “συμμετέχουν” στη συνολική εικόνα ενός outfit.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε για τα εσώρουχα, από πού προέρχονται και ποιον τρόπο ραφής εφαρμόζετε για μεγαλύτερη άνεση;

Τα υλικά που έχουμε επιλέξει είναι 97% οργανικό βαμβακερό ύφασμα, οργανική πιστοποιημένη βαφή και φροντίσαμε, ώστε να μην υπάρχει πουθενά περιττή χρήση οποιουδήποτε υλικού. Η ελάχιστη χρήση ελαστικών έγινε για τη λειτουργικότητα του προϊόντος, όπου χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένα λάστιχα. Οι συσκευασίες, όπως και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες που πλαισιώνουν το προϊόν μας, είναι προσεκτικά επιλεγμένες, ώστε να είναι είτε επαναχρησιμοποιούμενα, είτε από ανακυκλωμένα- φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ακολουθώντας την ιδανική για εμάς “no waste” φιλοσοφία.

Πώς υλοποιείτε αυτό που λέμε “ηθική” και “βιώσιμη” μόδα; Δηλαδή ποιες αρχές και τεχνικές εφαρμόζετε, ώστε να επιβαρύνετε κατά το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον αλλά και το ανθρώπινο σώμα;

Γνωρίζουμε πως αν αγοράσεις καλύτερα, θα αγοράσεις λιγότερα και αυτή η άποψη τείνει να εκλείψει στην εποχή του fast fashion. Χρησιμοποιώντας οργανικά και ανακυκλωμένα υλικά αλλά και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, καθώς και ελαχιστοποιώντας τη χρήση πλαστικού σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής μας, προσπαθούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας προς μια πιο ηθική και συνειδητή κατεύθυνση στην κατανάλωση.

Να αναφέρουμε εδώ ότι ό,τι φύρα (άχρηστα κομμάτια υφάσματος που προκύπτουν από την κοπή πατρόν) έχουμε, την προορίζουμε για τέχνη. Στην προσπάθειά μας να μην πάει τίποτα χαμένο και δράττοντας την ευκαιρία “δωρεάν” υλικού, η εικαστική μας πλευρά που ασχολείται με τη μαλακή γλυπτική, μεταμορφώνει το περίσσευμα αυτό σε έργα που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να μοιραστούμε και με τον κόσμο.

Σε ποιους απευθύνονται οι δημιουργίες σας και ποια είναι η μέχρι τώρα απήχηση στο κοινό;

Δραστηριοποιούμαστε περίπου ένα μήνα τώρα και παρ’ όλη την πολύ λίγη ζωή του Μνοῦς, έχουμε πάρει ήδη πολλή αγάπη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα φυσικό κατάστημα. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν ως προτεραιότητα την άνεση και την ποιότητα, που νιώθουν ή θέλουν να νιώσουν άνετα με τον εαυτό τους και είναι ανοιχτοί σε νέες δοκιμές. Σίγουρα σε ανθρώπους ευαισθητοποιημένους προς μια πιο ηθική προσέγγιση ζωής, που θέλουν ή σκέφτονται να στραφούν σε slow fashion brands, τα οποία αντιπροσωπεύουν αξίες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Έχετε κάποια πρόσφατα νέα καθώς και σχέδια για το μέλλον που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Επίσης, υπάρχει η σκέψη να επεκταθείτε και πέρα από το εσώρουχο;

Τα σχέδιά μας για το άμεσο μέλλον είναι η νέα μας παραγωγή με την προσθήκη κάποιων κωδικών και χρωμάτων. Επενδύουμε στη μοναδικότητα κάθε σωματότυπου, φτιάχνοντας εσώρουχα σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών, η οποία όλο και θα διευρύνεται, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή στα περισσότερα δυνατά μεγέθη. Οραματιζόμαστε όμορφες συνεργασίες, έμπνευση, τέχνη και σύντομα όλα αυτά και στον δικό μας χώρο. Πιστεύουμε ότι αν κάνεις ένα πράγμα, το κάνεις καλά και του αφήνεις τον απαραίτητο χώρο να ανθίσει προς την κατεύθυνσή του. Δεν έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε με κάτι άλλο πέρα από το εσώρουχο και ό,τι το πλαισιώνει, αλλά ποτέ δεν λέμε ποτέ!

Πού βρίσκει κανείς τις δημιουργίες σας;

Προς το παρόν μπορεί κανείς να μας βρει στο instagram με αναρτημένους όλους μας τους κωδικούς. Το online shop μας θα ολοκληρωθεί άμεσα προς την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

Μνοῦς: Οργανικά υλικά, αγνό βαμβάκι, μεγάλο εύρος μεγεθών και πραγματική αγάπη για το γυναικείο σώμα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου brand εσωρούχων που εύκολα φοριούνται ως…εξώρουχα!