Το EcoGreenNet και η Άννα Ρούτση επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σας παρουσιάζει την καρδιά και τον τόπο συνάντησης του WOW τριήμερου της πόλης

Είναι μόλις η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται το φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα κι έχει γίνει ήδη ένας δυνατός θεσμός που θίγει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο και δίνει βήμα στις φωνές και τις ιστορίες που εμπνέουν και δίνουν ελπίδα για έναν πιο δίκαιο κόσμο. 

Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου λοιπόν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το δεύτερο ελληνικό WOW σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Συναρπαστικά πάνελ με διακεκριμένες ομιλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για θέματα που μας απασχολούν κι άλλα ακόμα που δεν τα είχαμε καν σκεφτεί, εργαστήρια, περφόρμανς και σκηνικές αναγνώσεις, εκθέσεις, προβολές, θεατρικά και συζητήσεις με εφήβους αλλά και live radio από το youth council του ΚΠΙΣΝ, και ένας συνεκτικός κρίκος, το WOW Marketplace, ως κοινός τόπος συνάντησης, που συνδέει τους συμμετέχοντες!

Το Marketplace βρίσκεται στην Αγορά, στην «καρδιά» του ΚΠΙΣΝ, 6-8 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, παρουσιάζοντας μια ανοιχτή, πολυσύχναστη αγορά με επιχειρήσεις, φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές οργανώσεις των οποίων ηγούνται γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

To WOW Athens Marketplace αποτελεί κάτι περισσότερο από μια αγορά: δημιουργεί ένα σημείο συνάντησης για χιλιάδες άτομα, υπό τον ρυθμό DJ set και pop-up συναυλιών· αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα γυναικών και θηλυκοτήτων, ενώ μέσω των ΜΚΟ που συμμετέχουν, φέρνει στο προσκήνιο ένα ευρύ φάσμα επίκαιρων ζητημάτων που αφορούν τις γυναίκες —και όχι μόνο.

Όπως μας ανέφεραν οι διοργανωτές, η επιλογή γίνεται μετά από open call, στο οποίο καλούνται δημιουργοί (γυναίκες, θηλυκότητες και non binary άτομα) και ΜΚΟ που ασχολούνται με έμφυλα ζητήματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, γίνεται μία ισορροπημένη επιλογή, δίνοντας έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα – σε επιχειρήσεις, όπου γυναίκες και θηλυκότητες φτιάχνουν χειροποίητα αντικείμενα, όπως καλλυντικά, κοσμήματα, ρούχα, τρόφιμα, κλπ. Φέτος έχουν ξεκινήσει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, νέες συνεργασίες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε διαφορετικές γυναίκες και ΜΚΟ να δείξουν τη δουλειά τους στο ευρύτερο κοινό.

Πέρυσι η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετική. Το WOW marketplace είναι ο πυρήνας του φεστιβάλ, η «καρδιά» του, κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στο φεστιβάλ της Αθήνας, αλλά σε όλα τα WOW σε όλο τον κόσμο. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ και λειτουργεί και ως «ζώνη αποσυμπίεσης», μετά από δύσκολα και απαιτητικά θέματα συζήτησης στα πάνελ.

Ποιοι συμμετέχουν στο WOW Marketplace 2024:

To Βιβλιοπωλείο του Marketplace / Free Thinking Zone

Aκτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone– Οίκος Ανοχής Σκέψης. Το Free Thinking Zone είναι ένα concept βιβλιοπωλείο και εκδόσεις για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, στην Αθήνα. Είναι μία κοινότητα πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού, που τροφοδοτείται από την κοινή πίστη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη. Στο Βιβλιοπωλείο του Marketplace μπορείτε να βρείτε μια σειρά από προτάσεις βιβλίων από το Free Thinking Zone και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πάνω σε έμφυλα ζητήματα, την πορεία και τη θεματική του φεμινισμού και ιστορίες γυναικών που μας εμπνέουν.

A Tangled Mind – Illustrations, Candles and more

Adelie Pengu – Colourful Clothes & Accessories

Bee Naturalles – Embodying Bees’ & Nature’s Apiceutical Wisdom in Every Drop

EleniPal Ceramics – Modern handmade ceramics

ICHNOS SOAP – Reconnecting you to the wellness within

IKIGAI – Designed To Grow

KADO handmade – Unique clothes handmade in Greece, inspired from all over the world.

Kilimi Jewellery – A symbol to Wear

Logo Lady Studio – Geometric empowering art goods

Loveisall.store – Choose Wearable Art and #spreadlove

Mademoiselle jewellery – handmade jewellery that speaks to you, and for you…

Mamuka – Let’s design a dream

ΜΟΜΟ Handcrafted – Handcrafted Bags, Original Linocuts on Paper & Textiles

Naughty Dogs – Feels like Trouble

Ode to socks – An ode to all these little things that make us happy, like a pair of colorful, awesome socks.

Ovary Gang – The right attire to dismantle the patriarchy

PastaBoukis – πάθος για ζυμαρικά!

perspective. – Selected wall art & stationery

The Good Stuff by Fotini Tikkou – Illustrated paper goods & pottery

The Pomegranate Project x Porfyria – Stories made by patterns

Wasteless Design – Οrganic & vegan reusable products

Womanlandia – A feminist membership-based network for women interested in personal and social change.

Women On Top – Για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία

Xoutou’s jewelry – All you need is love but a little jewellery never hurts anyone

ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Info Point & Upcycled Goodies – Χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον με ίσες ευκαιρίες

ΑΜΚΕ Φαιναρέτη – εγκυμοσύνη και μητρότητα

Κουμπάκι – A hug and a mug

Άλλο ένα ενδιαφέρον δημιουργικό κομμάτι είναι και το φετινό merchandising του WOW Athens: Tote bags, t-shirts, tea-towels, paper prints, αυτοκόλλητα και σοκολάτες συνθέτουν τη φετινή συλλογή του φεστιβάλ, ο σχεδιασμός και η παραγωγή της οποίας έγινε από γραφίστριες, illustrators, μεταξοτύπες, σοκολατοποιούς. Αντλώντας έμπνευση από τις έννοιες της γυναικείας ενδυνάμωσης και συλλογικότητας, καθώς και μέσα από την εικαστική ταυτότητα του WOW, δημιουργήθηκε μία σειρά από επιλεγμένα προϊόντα που πωλούνται αποκλειστικά στο περίπτερο του WOW, ενώ παράλληλα, τα σχέδια τυπώνονται με live μεταξοτυπία, σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια του τριημέρου!

Στην παραγωγή των φετινών προϊόντων συνεργάστηκαν οι Tania Cimatti, Ναταλία Μαυρωτά, Δανάη Τζώτζου, Studio μεταξοτυπίας Loupes και ESophy chocolates.

Από το 2010, που διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ στο Λονδίνο, μέχρι σήμερα, το WOW αριθμεί περισσότερα από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις φτάνοντας σε πάνω από πέντε εκατομμύρια άτομα σε 45 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους.

Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα του WOW Athens 2024