Ο Χρήστος Νομικός βρέθηκε στην εκδήλωση των εκδόσεων ΙΩΛΚΟΣ, στον Κήπο του Μουσείου και παρακολούθησε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μερικές Μικρές Μαχαιριές», του Βασίλη Δ. Παπαβασιλείου

Οι  ενδιάμεσες εποχές, όπως είναι η άνοιξη, θα έλεγα ότι είναι ιδανικές για να παρουσιάζονται λογοτεχνικά βιβλία. Ειδικά αυτή η άνοιξη, που άρχισε να «τρέχει» φέτος στη χώρα μας γρήγορα, ανέβασε τις θερμοκρασίες και ανέβασε και τη διάθεση μας για αναζητήσεις.

Αναζητήσεις  εκδηλώσεων, όπως αυτή  που βρεθήκαμε πρόσφατα (τέλη Μάρτη) στον Κήπο του Μουσείου, αναφορικά με την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Παπαβασιλείου «Μερικές  Μικρές Μαχαιριές».

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο, μία ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων για να είμαστε ακριβής, από έναν συγγραφέα που μας έχει συνηθίσει σε υψηλής αξίας αναγνώσματα.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου –τυπικά οικονομολόγος -μας συστήθηκε εδώ και μερικά χρόνια με τέσσερις ποιητικές συλλογές που σίγουρα ξεχώρισαν. Πρόσφατα θέλησε να  δοκιμαστεί και στο διήγημα. Γνωρίζοντας τη φυσιογνωμία του λογοτέχνη δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από αυτό που ήδη αγαπήσαμε ως αναγνώστες του, το οποίο συναντήσαμε ατόφιο και στο νέο του βιβλίο  «Μερικές Μικρές Μαχαιριές».

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου φανερά επηρεασμένος από την πυκνή γραφή της ποίησης και της ιδιαιτερότητας που αυτή πρεσβεύει, μας προσέφερε  δώδεκα διηγήματα τα οποία ήταν πραγματικά μικρές και ίσως γλυκές μαχαιριές, καθώς μάλλον μας αφύπνισαν  παρά μας σκότωσαν! Ξύπνησαν μέσα μας θα έλεγε κανείς τα «σημεία αναφοράς» του σύγχρονου ανθρώπου όλων των ηλικιών και όλων των απαιτήσεων. Σημεία τα οποία ακουμπούν όλες και όλους, δομημένα για άντρες και γυναίκες με έντονα «σημεία στίξης» στην ψυχή και το μυαλό μας.

Σωστά επισημάνθηκε στο πάνελ ότι τα εν λόγω διηγήματα θα μπορούσαν να είναι μυθιστορήματα που απλά «μεταφέρθηκαν»  σε πυκνές γραφές σε ένα μικρό σχετικά βιβλίο το οποίο όμως αξίζει σίγουρα κανείς να το διαβάσει και να το αποκωδικοποιήσει

Προφανώς κάθε ανάγνωσμα από το βιβλίο αφήνει το στίγμα και την υπογραφή του. Κάθε ένα  έχει την ιδιαιτερότητά του στο να ακουμπά ευαίσθητες χορδές. Εμείς ξεχωρίσαμε  το διήγημα «ξαφνικός θάνατος» το οποίο μας άγγιξε ιδιαίτερα, αφήνοντας κι ένα δάκρυ στο τελείωμα του.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συντέλεσαν πολλοί παράγοντες. Το αντικείμενό της, που ήταν ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο βιβλίο, οι ομιλήτριες και οι ομιλητές, οι ενθουσιώδεις παρευρισκόμενοι,  αλλά και ο συντονιστής της βραδιάς, Γιώργος Βέης, ποιητής, Πρέσβης επί τιμή και κριτικός λογοτεχνικών  έργων, ο οποίος με χιουμοριστικές πινελιές και θετική διάθεση προσέδωσε στην παρουσίαση επιπλέον κύρος.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει λογοτεχνικά σταυρόλεξα για δυνατούς λύτες. Αν αισθάνεστε ότι μπορείτε να τα λύσετε, τότε σπεύστε να  τον «διαβάσετε». Σίγουρα αξίζουν το χρόνο σας!

Εμείς ευχόμαστε να είναι «καλοδιάβαστο» το βιβλίο του και ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη λογοτεχνική βραδιά.

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαβασιλείου με τον επίσης συγγραφέα και πολιτιστικό συντάκτη του EcoGreenNet.gr

«Μερικές Λογοτεχνικές Μαχαιριές»

Εκδήλωση 30.3.2024- Κήπος του Μουσείου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΚΡΙΤΙΚΗ:

Άννα Γρίβα : Συγγραφέας – Ποιήτρια

Ανθούλα Δανιήλ: Δόκτωρ Φιλολογίας – Συγγραφέας

Έφη Δήμου: Ποιήτρια, Κριτικός Λογοτεχνίας

Παρεμβάσεις έγιναν από τους εκδότες :

Βασίλη Χατζηιακώβου

Κωνσταντίνο Κορίδη

Συντονισμός :

Γιώργος Βέης, Πρέσβης επί Τιμή ,Ποιητής , Κριτικός Λογοτεχνίας