Ο Χρήστος Νομικός είδε την παράσταση «Αθώος ή Ένοχος», σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη, ένα δικαστικό δράμα με έντονο σασπένς που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού και γράφει στο EcoGreenNet.gr σκέψεις και εντυπώσεις

Ο χειμώνας στην Αθήνα είναι ήπιος (ακόμα τουλάχιστον) και το θέατρο σε κάθε περίπτωση είναι μια διαφυγή από το «γκρίζο» του χειμωνιάτικου τοπίου.

Η επιλογή να δεις μια παράσταση Τρίτη βράδυ, λίγο πριν τις γιορτές, ενέχει και ένα ρίσκο. Εργάσιμη η Τρίτη  – με το φορτίο μιας γεμάτης εργασιακά μέρας – απαιτεί μια παράσταση που θα σε γεμίσει και θα σε «ξυπνήσει». Μια τέτοια σπουδαία παράσταση μας περίμενε στις 19 Δεκέμβρη στο Θέατρο Ελιάρτ.

Το δικαστικό θεατρικό δράμα του Jeffrey Archer, με τίτλο  «Αθώος ή Ένοχος», με ανατρεπτική έκβαση, δοσμένο άρτια σκηνοθετικά από τον Γιώργο Φρατζεσκάκη (ο οποίος είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση, υπογράφει δε και τη μουσική επιμέλεια) σε σκηνογραφία και κοστούμια του Βαλεντίνου Βαλάση.

Η ροή του δράματος χωρίς ακρότητες, με χιουμοριστικά  κάποιες στιγμές στοιχεία μας κράτησε το ενδιαφέρον. Η πρωτοτυπία του να συμμετάσχουμε ως «ένορκοι» στη δίκη μας έκανε να νιώσουμε ένα συναίσθημα ευθύνης. Θετικό στοιχείο αποτέλεσε επίσης,  η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του θεάτρου και της ενέργειας που αυτό αποπνέει.

Τελικά ο βαθμός ενσωμάτωσης του κοινού στο δράμα – κοινού που αποτελούνταν κατά κανόνα από νέους ανθρώπους – ήταν ικανοποιητικός και σε αυτό βοήθησαν τόσο οι συντελεστές της παράστασης όσο και το προσωπικό υποστήριξης .

Οι ερμηνείες ήταν πολύ ωραία δουλεμένες, τόσο λόγω της ικανότητας των ηθοποιών αλλά και λόγω της ωρίμανσης της ίδιας της παράστασης (είναι η δεύτερη σεζόν που παίζεται λόγω επιτυχίας).

“Αθώος ή Ένοχος” μία διαδραστική θεατρική παράσταση με έντονο σασπένς
και απρόσμενη έκβαση

Η Νόνη Ιωαννίδου –σπουδαία και απόλυτα πειστική ως πρόεδρος του δικαστηρίου – είχε μπει πλήρως στο πετσί του ρόλου και απέδωσε άριστα τόσο την «σκληρή» δικαστικό, όσο και τη δυναμική γυναίκα!

Ο Αντώνης Ραμπαούνης –στο ρόλο του κατηγορουμένου- συνετέλεσε με την ερμηνεία του  ώστε η ετυμηγορία μας ως ένορκοι να μην είναι και τόσο εύκολη!

Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης με ιδιαίτερο δικηγορικό «στόμφο» πλασαρίστηκε στη σκηνή σε έναν πολύπλοκο ρόλο, που όσο κορυφώνονταν η πλοκή, περνούσε σε γραμμές πέραν του τυπικού συνηγόρου υπεράσπισης .

Ο Σαράντος Γεωγλερής «ποτισμένος» από το γονίδιο της υποκριτικής (γονείς του ο Γιώργος Γεωγλερής και η Ματίνα Καρά) απέδωσε με τη δέουσα σοβαρότητα το ρόλο του δημοσίου κατηγόρου. Απόλυτα σωστός και καίριος και ο Κώστας Ζέκος στο ρόλο του καθηγητή τοξικολογίας

Οι απαραίτητες κωμικές ανάσες δόθηκαν με αρμονία από την γνωστή και καταξιωμένη ηθοποιό Αννέτα Παπαθανασίου (φαρμακοποιός )και τον Στάθη Λαγκαδά (φύλακας).

Καταλυτικός τέλος ο ρόλος της Βαρβάρας Λάρμου  που απέδωσε πειστικά το ρόλο της «πέτρας του σκανδάλου», ιατρού, βοηθού του κατηγορουμένου.

Δυνατές ερμηνείες, χιούμορ και η συμμετοχή του κοινού στον κομβικό ρόλο των ενόρκων είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν την παράσταση να ξεχωρίζει

Το τέλος του δράματος έρχεται σε δύο εκδοχές κατόπιν της ψηφοφορίας των ενόρκων- θεατών και αποτελεί πραγματικά μια πρωτοτυπία, καθώς  εκφράζεται και υλοποιείται κάθε φορά «αντίθετα» με την εκάστοτε ετυμηγορία! Όπως και να εκφραστεί το τέλος –αναλόγως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των θεατών μένει πάντα η πικρή γεύση της καταδίκης ενός Αθώου ή της Αθώωσης ενός ενόχου.

Πολλές σκέψεις μας γεννήθηκαν και εξίσου έντονα συναισθήματα μετά την ολοκλήρωση αυτής της ξεχωριστής θεατρικής βραδιάς. Σημειώνουμε ως στοιχεία με έντονη σημασία, ότι στην παράσταση που είδαμε ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος με…μία ψήφο διαφορά και ότι η σύζυγός μου και εγώ, που πάντα με συνοδεύει, δεν επιλέξαμε κοινή εκδοχή. Άρα γίνεται κατανοητό, ότι το γεγονός πως το τέλος δεν είναι προδιαγεγραμμένο καθιστά την παράσταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη.

Το εν λόγω έργο είναι από εκείνα που «ψυχαγωγούν» σίγουρα, αλλά παράλληλα γεννούν στην εύλογη αναδρομή σκέψης που κάνουμε μετά από μια θεατρική παράσταση,  συνειρμούς  και συναισθήματα που αφορούν τις σχέσεις μας , τα πρότυπά μας, τον στενό και τον ευρύ κοινωνικό μας κύκλο!!

Όσοι προλαβαίνετε πηγαίνετε να δείτε την παράσταση. Αξίζει!

Jeffrey Archer

Αθώος ή Ένοχος

Ένα δυνατό δικαστικό έργο σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη

2ος χρόνος επιτυχίας στο θέατρο Eliart

Από 9 Οκτωβρίου
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Το κοινό καλείται να αποφασίσει: Αθώος ή ένοχος;

Ένα ανατρεπτικό φινάλε ανάλογα με την ετυμηγορία των θεατών.

Συντελεστές

Απόδοση: Κώστας Σπυρόπουλος

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης

Σκηνικό – Κοστούμια: Βαλεντίνο Βαλάσης

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στάθης Λαγκάδας

Art Work: Μιμίκα Καπούλα

Φωτογραφία – Video: Γιώργος Κρίκος

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παραγωγή: Γιάννης Ρουμελιώτης

Ερμηνεύουν

Πρόεδρος Δικαστηρίου: Νόνη Ιωαννίδου

Κατηγορούμενος: Αντώνης Ραμπαούνης

Δικηγόρος Υπεράσπισης: Γιώργος Φρατζεσκάκης

Φαρμακοποιός: Αννέτα Παπαθανασίου

Δημόσιος Κατήγορος: Σαράντος Γεωγλερής

Καθηγητής Τοξικολογίας: Κώστας Ζέκος

Ιατρός: Βαρβάρα Λάρμου

Φύλακας: Στάθης Λαγκάδας

Voice Off
Στο ρόλο του επιθεωρητή: Χάρης Σώζος

Στο ρόλο της γυναικολόγου: Ελένη Βουτυρά

Πληροφορίες

Θέατρο ELIART: Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 100΄

Εισιτήρια: 19€ (γενική είσοδος), 17€ (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, άνω των 65), 15€ (γκρουπ, άνω των 15 ατόμων)

à Προσφορά προπώληση έως την έναρξη: 14€

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/athoos-i-enoxos-tou-jeffrey-archer

και στο Ταμείο του θεάτρου