Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για πασαλάκια στους δρόμους, τα οποία αποτρέπουν τους πιο “βιαστικούς” οδηγούς από παράτολμες – και συχνά – θανατηφόρες προσπεράσεις

Ένα μόνιμο θέμα για το οποίο έχω απορία εδώ και πολλά χρόνια είναι, γιατί αφού οι περισσότεροι δρόμοι μας δεν έχουν μπαριέρες ή διαχωριστικό φυσικό πχ(όπως δέντρα,πρασιές κτλ) δεν βρίσκοταν ένας άλλος τρόπος.

Προσωπικά δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι πάντα σε δρόμους που δεν έχουν στη μέση μπαριέρα. Ευτυχώς δηλαδή που φτιάχτηκαν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην χώρα και δεν έχουμε πλέον την ανθρωποθυσία που είχαμε κάθε Σαββατοκύριακο. Από την άλλη υπάρχουν ακόμα δρόμοι μεγάλοι που δεν έχουν φτιαχτεί όπως είναι αυτός της Πάτρας, με τον Πύργο και την Καλαμάτα. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι δρόμοι επαρχιακοί και δεν αναφέρομαι σε όσους βρίσκοντας στα ψηλά βουνά, αλλά σε δρόμους με καθημερινή κίνηση να το πω απλά.

Πριν ένα χρόνο είδα ένα άλλο σύστημα που είχε εμφανιστεί στην κατασκευή και του Κορίνθου-Πατρών. Και έτσι είδα τα λεγόμενα πασαλάκια που μπαίνουν πάνω στην διαχωριστική γραμμή για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Και έτσι είναι απαγορευτικό να κάνεις προσπέραση. Μάλιστα όπου λίγο φαρδαίνει ο δρόμος δίνεται η δυνατότητα ανά κατεύθυνση για μια μικρή απόσταση με διπλή λωρίδα και έτσι όσοι βιάζονται κάνουν την δουλειά τους πάλι με ασφάλεια.

Πολλοί θα ενοχληθούν γιατί θέλουν να τρέχουν και να προσπερνάνε. Πόσα δυστυχήματα έχουν αθώα θύματα από μεθυσμένους και όσους τρέχουν υπερβολικά ή και τα δύο μαζί και τους φεύγει το αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα; Άπειρα. Και γιατί ρε φίλε να παίζω την ζωή μου εγώ κορώνα γράμματα επειδή εσύ δεν σέβεσαι τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας;

Με τα πασαλάκια στην μέση είσαι υποχρεωμένος όμως να μειώσεις ταχύτητα, ειδάλλως θα σπάσεις το αμάξι σου. Και δεν μπορείς να κάνεις τον καουμπόι, δεν μπορείς να τρέχεις σαν τρελός και να προσπερνάς σαν να μην υπάρχει αντίθετο ρεύμα. Οπότε τέλος. Πασαλάκια παντού όπου δεν υπάρχει διαχωριστικό και όπου δεν προβλέπεται. Και όλοι με την ουρά και ω ναι,πίσω και από το φορτηγό και ας περιμένουν όπου υπάρχει η διαπλάτυνση που είπαμε.

Κάπως έτσι όλοι θα είναι αναγκασμένοι να συμμορφώνονται ουσιαστικά στις προβλεπόμενες ταχύτητες. Πρόσφατα μάλιστα είδαμε πασαλάκια και στην Αθηνών – Σουνίου. Άλλη καρμανιόλα εκεί. Παντού λοιπόν και όχι μόνο όπου έχει έργα. Η πολιτεία πρέπει να το πάρει πάνω της για να σωθούν ζωές, που δεν φταίνε σε τίποτα. Είναι κρίμα να τεθούν σε κίνδυνο, επειδή κάποιοι δεν σέβονται τους κανόνες οδήγησης.