Πως θα ήταν η ζωή χωρίς οδηγούς ταξί; Το Σαν Φρανσίσκο δείχνει τον δρόμο, αν και τα προβλήματα είναι αρκετά.

Ένα λευκό με κάποιες πορτοκαλί λεπτομέρειες όχημα σταματά μπροστά σου. Η πόρτα ανοίγει και κάθεσαι στο πίσω κάθισμα. Το όχημα ξέρει τον προορισμό σου. Ωστόσο, η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς οδηγό. Αυτή δεν είναι μία εικόνα από το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα στην Καλιφόρνια και πιο συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο.  Δύο εταιρείες έχουν αναλάβει αυτές τις μετακινήσεις και περιμένουν την έγκριση από την CPUC (California Public Utilities Commission), τον αρμόδιο φορέα της πολιτείας, προκειμένου να επεκτείνουν τη λειτουργία τους. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, μετατέθηκε, όμως, για τις 13 Ιουλίου, προκειμένου το πλαίσιο να είναι επαρκές.

Διότι μπορεί να μιλάμε για πιο ασφαλείς μετακινήσεις, καθώς τους μήνες που λειτουργεί πιλοτικά το πρόγραμμα δεν έχουν αναφερθεί δυστυχήματα ή ατυχήματα με τραυματισμούς, σύμφωνα με την επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Σαν Φρανσίσκο, Τζανίν Νίκολσον, αλλά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Τα κυριότερα εξ αυτών είναι ότι επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού παρκάρουν σε λεωφορειολωρίδες για αρκετά λεπτά περιμένοντας τους επιβάτες τους, κινούνται εντός αυτών, θέτουν σε κίνδυνο ποδηλάτες ή πεζούς και παρεμβαίνουν στη δουλειά της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αναφέρονται η είσοδος ενός τέτοιου οχήματος σε μία περιοχή που είχε γυμνά καλώδια έπειτα από μία καταιγίδα, όπως και σε περιοχή που υπήρξε περιστατικό πυροβολισμών, με ανθρώπους της παρόχου του αυτοκινήτου εταιρείας να σημειώνουν ότι «το όχημα σταμάτησε, έκανε αναστροφή και μεταφέρθηκε στην άκρη».

Παράλληλα, η Τζανίν Νίκολσον τονίζει ότι «αυτά τα οχήματα δεν είναι έτοιμα για ώρες αιχμής. Παρεμποδίζουν συνεχώς οχήματα της Πυροσβεστικής και μπλοκάρουν τους δρόμους κατά τη διάρκεια επειγόντων περιστατικών».

Από τις 16 Ιουνίου παρόμοια οχήματα κινούνται και στη Νεβάδα, όπως και σε άλλες πόλεις της Καλιφόρνια και της Αριζόνα.

Με πληροφορίες από τους Guardian, BBC, Los Angeles Times και Washington Post.