Για τις συσκευασίες που προορίζονται να γεμίζονται σε σημείο πώλησης υπόχρεος είναι ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας
Σε ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις συσκευασίες που γεμίζονται στο σημείο πώλησης (π.χ. κατασκευαστές/εισαγωγείς συσκευασιών, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, πιτσαρίες, κλπ) προχώρησε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μετά από ερωτήματα επιχειρήσεων και προς αποφυγή δυσερμηνειών και σύγχυσης στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο.
Με έγγραφο του οργανισμού που στάλθηκε σε όλα τα επιμελητήρια για ενημέρωση των μελών τους ορίζεται σαφώς ποιος είναι «υπόχρεος παραγωγός» για τα απορρίμματα συσκευασιών του ν. 4819/2021.
Όπως αναφέρεται, στο νόμο 4819/2021, και συγκεκριμένα στο άρθρο 84, παρ. 2, καθορίζονται οι «υπόχρεοι παραγωγοί συσκευασίας», αναθεωρώντας και συμπληρώνοντας τους σχετικούς ορισμούς του ν. 2939/2001. Σύμφωνα με το σημείο (αβ) είναι και αυτοί που «κατασκευάζουν ή εισάγουν συσκευασίες, οι οποίες προορίζονται να γεμίζονται σε σημείο πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών μεταφοράς».
Κατόπιν ερωτημάτων από υπόχρεους παραγωγούς και προς αποφυγή δυσερμηνειών και σύγχυσης στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αναφέρεται ότι για τις συσκευασίες που προορίζονται να γεμίζονται σε σημείο πώλησης υπόχρεος είναι ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας ανεξάρτητα εάν η συσκευασία φέρει ή δεν φέρει λογότυπο ή brand (privat label) του σημείου πώλησης/διάθεσης ή τρίτου, ανεξάρτητα εάν προέρχεται από τρίτη χώρα ή άλλη χώρα της ΕΕ και ανεξάρτητα εάν η συσκευασία που εισάγεται προορίζεται προς εμπορική (πώληση) ή ίδια χρήση που σχετίζεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του εισαγωγέα.
Σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση εισφοράς σε ΣΣΕΔ βαρύνει τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα των συσκευασιών που προορίζονται για πλήρωση στο σημείο πώλησης.
Καταστήματα/εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται συσκευασίες για πλήρωση στα σημεία πώλησης, έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν συσκευασίες των οποίων οι παραγωγοί συμμετέχουν σε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Συσκευασιών (αρ. 14 του ν. 4819/2021) και συνεπώς οφείλουν να προμηθεύονται τα υλικά αυτά από παραγωγούς οι οποίοι πληρούν τις υποχρεώσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση, ο νόμος προβλέπει κυρώσεις (αρ. 69, παρ. 3 του ν. 4819/2021).
Σημειώνεται ότι, αναζήτηση για το εάν ένας παραγωγός (κατασκευαστής ή εισαγωγέας) συμμετέχει σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών μπορεί να γίνει άμεσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ (www.eoan.gr/ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ/ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ/”Συσκευασίες” ή “Πλαστική Σακούλα”).
Σε κάποια παραδείγματα που περιλαμβάνονται στο έγγραφο αναφέρεται:
- Εάν σούπερ μάρκετ εισάγει πλαστικές σακούλες για τα καταστήματα του υπόχρεος παραγωγός θεωρείται το σούπερ μάρκετ και θα πρέπει να εγγραφεί σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών
- Εάν υπόχρεων είναι εταιρεία λογισμικού που εισάγει κλιματιστικά για χρήση στα γραφεία της στην Ελλάδα υπόχρεος παραγωγός είναι η επιχείρησης και θα πρέπει να εγγραφεί σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών και ΣΣΕΔ Αποβλήτων Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρικού Εξοπλισμού
- Κατασκευαστική εταιρεία που εισάγει συσκευασμένα αγαθά θα πρέπει να εγγραφεί σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών και επιπλέον αν τα είδη ανήκουν σε σε ΠΔΕΠ θα πρέπει να εγγραφεί σε αντίστοιχους ΣΣΕΔ (πχ ηλεκτρικού ή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συσσωρευτών κ.α.)