Έκκληση του βασιλιά Κάρολου για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης – Αριθμός ρεκόρ πάνω από 80.000 συμμετεχόντων στην διάσκεψη για το κλίμα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες σήμερα ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους δεν αρκεί για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.
«Δεν μπορούμε να σώσουμε έναν πλανήτη που καίγεται με μια μάνικα από ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την ομιλία του στην COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.
«Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είναι εφικτό μόνο αν τελικά σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα. Όχι να τα μειώσουμε. Όχι να τα εξαλείψουμε σταδιακά», υπογράμμισε.
"The 1.5-degree limit is only possible if we ultimately stop burning all fossil fuels.
— UN Climate Change (@UNFCCC) December 1, 2023
Not reduce.
Not abate.
Phaseout."@UN Secretary General @antonioguterres | #COP28 pic.twitter.com/keeocNL67w
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εξάλλου τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν να γίνει αυτή η αλλαγή.
«Καλώ τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λάβει τις σωστές αποφάσεις: μέσω ρυθμιστικών νομοθεσιών, θέτοντας μια δίκαιη τιμή στον άνθρακα, τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και επιβάλλοντας φορολογία στα έκτακτα έσοδα», σημείωσε ο Γκουτέρες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 30 δισεκ. δολαρίων για το κλίμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παγκόσμιες λύσεις.
Το ταμείο αυτό είναι σχεδιασμένο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα και έχει στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 250 δισεκ. δολαρίων ως το 2030.
Βασιλιάς Κάρολος: «Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε στην Γη»
Ο βασιλιάς Κάρολος απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες που συμμετέχουν στην φετινή COP28 στο Ντουμπάι να γίνει αυτή η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ένα σημείο καμπής ανάλογο με την συμφωνία του Παρισιού για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης, καθώς οι χώρες ξεκινούν δύο εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
«Τα ρεκόρ καταρρίπτονται τόσο συχνά που γινόμαστε απαθείς σε ό,τι ακούμε», είπε ο βασιλιάς Κάρολος κατά την πρώτη του πρώτη του ομιλία ως μονάρχη για το Κλίμα από το βήμα της COP28 στην οποία συμμετέχει και όπου εκπροσωπεί την βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από πρόσκληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
"In 2050, our grandchildren won't be asking what we said, they will be living with the consequences of what we did or didn't do.
— COP28 UAE (@COP28_UAE) December 1, 2023
So if we act together to safeguard our precious planet, the welfare of all our people will surely follow."
– His Majesty King Charles III… pic.twitter.com/IewOageYtK
«Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά η φετινή COP28 να είναι μία ακόμη αποφασιστική καμπή προς μια πραγματική μεταβολή», καθώς ο κόσμος «δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο» στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσει αν δεν υπάρξει ταχεία περιβαλλοντική επανόρθωση, δήλωσε.
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής φέρνοντας ως παραδείγματα τους κυκλώνες που προσκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε νησιωτικές χώρες, όπως το Βανουάτου στις πλημμύρες στην Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελλάδα.
«Ζούμε μία τρομακτική εμπειρία ταυτόχρονης μεταβολής του συνόλου των οικολογικών συνθηκών, με έναν ρυθμό που ξεπερνά τις δυνατότητες της φύσης», είπε απευθύνοντας έκκληση για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματο-οικονομικού συστήματος σε όφελος της ενεργειακής μετάβασης.
«Αν δεν επανορθώσουμε και δεν αποκαταστήσουμε γρήγορα την μοναδική οικονομία της Φύσης, που βασίζεται στην αρμονία και την ισορροπία, που είναι το ύστατο στήριγμά μας, η ίδια η οικονομία μας και η επιβίωση μας θα τεθεί σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο βασιλιάς της Αγγλίας μιλώντας για την συμμετοχή στην κλιματική δράση πολυμερών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα, για τον ρόλο του τομέα της ασφάλισης και για την επιτάχυνση της καινοτομίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.
«Η Γη δεν μας ανήκει, εμείς ανήκουμε στην Γη», κατέληξε.
"The Earth does not belong to us, we belong to the Earth."
— The Royal Family (@RoyalFamily) December 1, 2023
– His Majesty The King speaks at the the Opening Ceremony of the World Climate Action Summit at #COP28.
Αριθμός ρεκόρ πάνω από 80.000 συμμετεχόντων στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα
Η COP28 είναι επισήμως η μεγαλύτερη COP που διοργανώθηκε ποτέ με 80.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες σύμφωνα με προσωρινό κατάλογο, ο οποίος αποκαλύπτει για πρώτη φορά και με ακρίβεια τις ιδιότητές τους, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ Κλίμα να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις σχετικά με τον κίνδυνο ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων.
Συνυπολογίζοντας το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό ασφαλείας, 104.000 άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην “μπλε ζώνη” που είναι αφιερωμένη στις διαπραγματεύσεις και στα περίπτερα των κρατών ή των οργανώσεων, δηλαδή οι διπλάσιοι από αυτούς στην COP27, η οποία κατείχε μέχρι σήμερα το ρεκόρ με 49.000 διαπιστευμένους. Οι αριθμοί των διαπιστεύσεων δεν ανταποκρίνονται απαραιτήτως σε αυτούς που παρευρίσκονται όντως στο Ντουμπάι.
The world stands united.
— COP28 UAE (@COP28_UAE) December 1, 2023
Now is the time to act and deliver a new era for climate action. #COP28 #UniteActDeliver pic.twitter.com/zilh8ceXHi
Σχεδόν 23.500 άνθρωποι μετέχουν στις εθνικές αντιπροσωπείες, με αυτήν της Βραζιλίας, η οποία συνηθίζει να στέλνει στις COP αντιπροσωπείες μεγέθους ρεκόρ, να απαρτίζεται από 1.336 μέλη, αυτήν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διοργανώνουν την φετινή διάσκεψη από 620, αυτήν της Γαλλίας να μετρά 265 μέλη ή ακόμη των ΗΠΑ 158.
Σε αυτούς προστίθενται οι 27.208 που φέρνουν μαζί τους οι εθνικές αντιπροσωπείες: επικεφαλής επιχειρήσεων, ειδικοί, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί, αλλά και το τεχνικό τους προσωπικό. Αυτοί ωστόσο δεν έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις στον ίδιο βαθμό με τους επίσημους αντιπροσώπους.
Μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας της Γαλλίας ξεχωρίζουν ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ, αλλά και οι επικεφαλής της Danone Αντουάν ντε Σεντ Αφρίκ, της Veolia Εστέλ Μπρασιανόφ, της Engie Κάθριν ΜακΓκρέγκορ, της Sanofi Πολ Χάντσον, της CMA-CGM Ροντόλφ Σααντέ ή της EDF Λικ Ρεμόν.
Ο μεγαλύτερος γιος του Γάλλου δισεκατομμυριούχου και επικεφαλής της LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο Αντουάν, βρίσκεται από την πλευρά του στον κατάλογο με τους σχεδόν 4.900 προσκεκλημένους της διοργανώτριας χώρας, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς και πολλούς άλλους άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, το φάσμα των οποίων εκτείνεται από τις περιβαλλοντικές ακτιβιστικές ως τις επαγγελματικές που κάνουν λόμπινγκ, μεταξύ των οποίων κάποιες και για τα ορυκτά καύσιμα, εξασφάλισαν πάνω από 14.000 διαπιστεύσεις, ενώ και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν μαζικά (σχεδόν 4.000 διαπιστεύσεις).
Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των υπηρεσιών του και διεθνών υπηρεσιών (όπως και αυτοί που φέρνουν μαζί τους) εκπροσωπούν πάνω από 4.700 διαπιστεύσεις.
Η απουσία σαφών κανόνων για τις συγκρούσεις συμφερόντων των συμμετεχόντων στις COP αποτελεί συχνά αντικείμενο επικρίσεων. Μέχρι φέτος, ο ΟΗΕ δεν καθιστούσε υποχρεωτική την παροχή πληροφοριών από τους συμμετέχοντες σχετικά με τον “σύνδεσμό” τους, κυρίως τον εργοδότη τους και την ακριβή σχέση τους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής σχέσης, με τον φορέα μέσω του οποίου ζητήθηκε η διαπίστευσή τους, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό αυτών που ανήκουν σε λόμπι.
Ξεχωριστά, οι διοργανωτές δηλώνουν ότι 400.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να λάβουν “ημερήσιο πάσο” ώστε να έχουν πρόσβαση στην “πράσινη ζώνη”, ένα είδος τεράστιας έκθεσης αφιερωμένης στην καινοτομία και στις επιχειρήσεις στον χώρο της Παγκόσμιας Έκθεσης 2020.