Ο Fernando Villavicencio (Φερνάντο Βιγιαβισέντσιο), υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού στη επερχόμενες εκλογές, δολοφονήθηκε καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίτο, τα ξημερώματα της Πέμπτης (απόγευμα Τετάρτης για το Εκουαδόρ).

Ο Βιγιαβισέντσιο, μέλος του Κογκρέσου της χώρας και πρώην δημοσιογράφος, είχε σαφές πρόγραμμα εναντίον της διαφθοράς και των συμμοριών και ήταν ένας από τους ελάχιστους υποψήφιους που είχε τονίσει τη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Εκουαδόρ.

Η εγκληματική οργάνωση που ονομάζεται «Los Lobos» (Οι λύκοι) ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία. Οι «λύκοι» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συμμορία της χώρας και αριθμεί περί τα 8 χιλιάδες μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι στη φυλακή. Μάλιστα θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις και με μεξικανικά καρτέλ, που διακινούν κοκαΐνη.

Ο Βιγιαβισέντσιο, που ήταν ένας από τους οκτώ υποψήφιους για τις εκλογές της 20ης Αυγούστου, είχε δεχθεί απειλές και από τη μεγαλύτερη συμμορία της χώρας που καλείται «Los Choneros».

Παρόντες στο συμβάν κάνουν λόγο για 30 με 40 πυροβολισμούς.

Με πληροφορίες από το BBC