Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ και τα… σχέδια του

Κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα με την αποχώρηση του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου από τον ΠΑΣΟΚ. Τα πράγματα μπορεί σε ότι αφορά τις προσωπικές επιλογές του κ. Λοβέρδου να είναι σύνθετα αλλά η απόφασή του ήταν απλή. Δεν εξελέγη βουλευτής και αποχώρησε. Αν είχε εκλεγεί τώρα θα είχε την θέση του στα βουλευτικά έδρανα κάπου εκεί κοντά στον πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι σίγουρο πως ο ένας δεν επιθυμούσε την παρουσία του άλλου. Τα αισθήματα αντιπάθειας ήταν αμοιβαία και δεν σχετίζονται απαραίτητα διότι ήταν συνδιεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πριν από περίπου δέκα μήνες. Κάτω από αυτή την σκοπιά ότι ο κ. Ανδρουλάκης «εργάστηκε» ώστε να χάσει την πρωτιά, άρα και την έδρα ο κ. Λοβέρδος ίσως να μην είναι ένας ισχυρισμός εκ των υστέρων του πρώην υπουργού. Σε κόμματα που η καρέκλα έχει μεγαλύτερη σημασία από την προσφορά στην κοινωνία, συνηθίζονται κάτι τέτοια.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Λοβέρδος είχε και κατά το παρελθόν κοιτάξει πέρα κι έξω από τον ΠΑΣΟΚ. Σαν να μην τον χωρούσε ο τόπος. Το έκανε πριν από δεκατρία χρόνια με την ΡΙ.Κ.ΣΥ που από πολιτική κίνηση την μετέτρεψε σε κόμμα «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα». Μπήκε στην «ΕΛΙΑ» και μέσω αυτής επανήλθε στο Κίνημα χωρίς να κρύψει ποτέ ότι προσέβλεπε σε μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία. Αμέσως μετά τις εκλογές συνεχάρη δημοσίως το κυβερνών κόμμα για τη νίκη του και προσήλθε στο υπουργείο Εργασίας για να ευχηθεί τα καλύτερα στον φίλο του Άδωνη Γεωργιάδη.

Πριν από τις εκλογές είχε φροντίσει να αποδομήσει τη θέση του αρχηγού του για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν αποκλείεις κάποια ονόματα θα πρέπει να προτείνεις κάποια άλλα. Τότε από τον ΠΑΣΟΚ του είχαν απαντήσει πως νοιάζεται για το θέμα περισσότερο από όσο νοιάζονται ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Οικονόμου!

Μετά από όλα αυτά ήταν αναμενόμενο ότι το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει τον κ. Λοβέρδο στο ΠΑΣΟΚ θα ήταν η βουλευτική έδρα. Αφού αυτή δεν ήρθε ο κ. Λοβέρδος πηρέ το καπέλο του. Όλοι μπορούμε να εικάσουμε που θα πάει για να το… κρεμάσει. Τώρα διαρρέεται από τον περιβάλλον του ότι υπάρχει δημοσκόπηση στα γραφεία του Κινήματος που έδειχνε ότι ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε να νικήσει τον κ. Πατούλη στις επικείμενες Περιφερειακές εκλογές! Συνηθισμένος όχι απλά να είναι βουλευτής αλλά και υπουργός φαίνεται ότι θα μπει στον προθάλαμο που οδηγεί στα υπουργικά έδρανα όπως συνέβη με τους κκ. Πιερρακάκη, Θεοδωρικάκο, Χρυσοχοΐδης, Σκέρτσο, Γεραπετρίτη, Μενδώνη, και Φλωρίδη.

Σιγά-σιγά το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ… σιτίζεται στο πρυτανείο της κυβερνητικής παράταξης. Στον προθάλαμο βέβαια έχει σειρά προτεραιότητας η κ. Διαμαντοπούλου αλλά η… υπομονή είναι προτέρημα των πολιτικών. Άλλωστε υπάρχει η Ευρωβουλή αλλά και μια διακεκριμένη θέση στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σημασία στην προκειμένη περίπτωση έχει ότι απόντος του Κώστα Σημίτη το εκσυγχρονιστικό μπλοκ μετακόμισε στη Νέα Δημοκρατία. Ίσως αυτή να είναι μια εξήγηση για την κυριαρχία της στο χώρο του λεγόμενου πολιτικού κέντρου.