Οι επενδύσεις για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή, που είναι σημαντικό τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά» τόνισε η γενική γραμματέας των Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκη Λοΐζου μιλώντας από το βήμα του East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη. Το Forum διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.
Μιλώντας για τη στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης, η κ. Λοΐζου είπε ότι έχει μια συνολική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, με κίνητρα για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή απόδοση. Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενέργεια, επεσήμανε και τόνισε πως σχεδιάζεται ένα νέο καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου για μεγάλες επενδύσεις. «Σκοπεύουμε να δώσουμε έμφαση σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι μπαταρίες και τα ενεργειακά έργα» προσέθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για τις επενδύσεις. «Αυτή την περίοδο συνδυάζουμε και την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Μπορούμε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας και την αυξημένη γεωπολιτική σημασία της και άρα και τη σημασία που μπορούν να έχουν τα ενεργειακά έργα και όλες τις διασυνδέσεις, είτε με την Αίγυπτο είτε με την Κύπρο και το Ισραήλ που αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο» ανέφερε η γενική γραμματέας.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Οι προοπτικές για να είναι η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος ξεκινάνε από την Αλεξανδρούπολη, τόνισε. Αναφερθείς στον πόλεμο στη Γάζα, επισήμανε πως «βλέπουμε πόσο σοβαρό είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας». Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι για κάθε κράτος, αλλά και για όλη την Ευρώπη, εξίσου σημαντικό με το να έχεις ενέργεια είναι και η ασφάλεια της. «Η ενεργειακή ασφάλεια εξασφαλίζεται από ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, από καλές αμυντικές συμφωνίες και πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από μία πηγή και μόνο» επσήμανε.
Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος ανέδειξε πως η διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται με την ανάγκη να υπάρξει απεξάρτηση από την εισαγωγή πρώτων υλών και την κατανάλωση ενέργειας που προκαλείται από την παραγωγή τους. Προσδιόρισε ως στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης. «Να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους σε 50% από 20% που είμαστε σήμερα και μείωση των ποσοστών ταφής σε κάτω από 10% το 2030 από 78% που είμαστε σήμερα» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, είπε πως από τρεις το 2019, σήμερα λειτουργούν 11 μονάδες, ενώ κατασκευάζονται 18 και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία 10. Αυτές οι μονάδες θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο, προσέθεσε και είπε πως το 2% της κάλυψης των αναγκών της χώρας με πράσινη ενέργεια προβλέπεται να είναι από τις μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Gastrade Γιώργος Κοπανάκης εστίασε στη σημασία του φυσικού αερίου. «Το φυσικό αέριο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και είναι το βασικό καύσιμο που αποτελεί τη βάση για την πράσινη μετάβαση» υπογράμμισε. Αναφερόμενος στη μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, είπε πως το έργο θα είναι σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες. Μάλιστα, ανέφερε πως ο σκοπός εμπορικής λειτουργίας είναι για 30 χρόνια, και εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου και να βοηθήσει την περιοχή να αναπτύξει κι άλλα ανανεώσιμα έργα, όπως το πράσινο υδρογόνο.
Οι επενδύσεις για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και η εκμετάλλευση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας
Στις επενδύσεις για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην ενεργειακή σταθερότητα και στην εκμετάλλευση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην ενότητα «Σώζοντας την Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτηση: μπορεί η Θράκη να είναι μέρος της λύσης;», στο πλαίσιο του «East Macedonian Thrace Forum II».
Η Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο υπουργείο Ανάπτυξης τόνισε πως το υπουργείο έχει συνολική πολιτική για την ανάπτυξη της Θράκης και υπογράμμισε πως υπάρχουν διαφόρων ειδών κίνητρα αναφέροντας επιγραμματικά που υπάρχουν 70 περίπου δισ. από το ΕΣΠΑ , το Ταμείο Ανάπτυξης κ.α. με τα οποία μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και επενδύσεις μπορούμε να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση. Ανέφερε επίσης πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών επενδύσεων.
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με αφορμή τον πόλεμο στη Ουκρανία και την επίθεση της Ρωσίας ανέφερε που δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα και εμφανίστηκε η ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης υπογραμμίζοντας πως χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή αυτονομία και ενέργεια .
Τόνισε δεν πως ο πόλεμος στη Γάζα δείχνει πόσο έντονο είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Για να γίνουν όλες οι επενδύσεις που απαιτούντα για την πράσινη μετάβαση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο κ. Αποστολάκης.
Ο Μανώλης Γραφάκος, Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο θέμα των αποβλήτων και της ενεργειακής ασφάλειας υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενές καύσιμο το οποίο μπορεί να παράγει ενέργεια και τόνισε πως η Ελλάδα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με γοργούς ρυθμούς για να φθάσει την Ευρώπη στην ανακύκλωση και αναφέρθηκε στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που υπάρχουν 18 σήμερα στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως και στη Θράκη η επεξεργασία των αποβλήτων μπορεί να εξασφαλίσει πράσινη ενέργεια.
Ο Γιώργος Κοπανάκης, τεχνικός Διευθυντής στην Gastrade εστίασε στο ρόλο του φυσικού αερίου αναφέροντας πως αποτελεί βασικό πυλώνα για την ενεργειακή πράσινη μετάβαση. Τόνισε επίσης πως το φυσικό αέριο έχει σημαντικό ρόλο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.
Σημειώνεται ότι τo East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.