Στην άρνηση βοήθειας από την Τσεχία για την κατάσβεση των πυρκαγιών που καίνε πλέον για 10η ημέρα την Ελλάδα, προχώρησε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπητρεσία των Τσέχων.

Σε κείμενο με τίτλο «Η τσεχική ομάδα έτοιμη να βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών εκτός χώρας. Η Ελλάδα αρνήθηκε την προσφορά», που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχίας, αναφέρεται ότι η ομάδα της χώρας είναι έτοιμη να αναχωρήσει σε διάστημα μικρότερο των 6 ωρών και ότι η ελληνική πλευρά δεν έκανε αποδεκτή την προσφερθείσα βοήθεια.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Το τμήμα για την κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, το οποίο έχει συγκροτηθεί από την Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία της Τσεχίας για τα συμβάντα εκτός της χώρας, αριθμεί 64 άτομα και 33 τεμάχια εξοπλισμού. […]

Ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών μετά την αποδοχή της προσφοράς της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία της Τσεχίας είχε προσφερθεί να βοηθήσει την Ελλάδα, τη Δευτέρα, αλλά οι Έλληνες απέρριψαν την προσφορά, μέσω του Τσέχου πρόξενου, λέγοντας ότι έχουν επαρκείς δυνάμεις και υλικό εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Τσεχίας είναι έτοιμη και σε επιφυλακή. Προς το παρόν, περιμένουμε για πιθανές θετικές απαντήσεις από χώρες που πλήττονται από τις φωτιές. δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα μόνο η Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κι άλλες χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλης έκτασης πυρκαγιές».

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.