Βαριές κυρώσεις για όλους όσοι έχουν προκαλέσει τις πυρκαγιές στην Ελλάδα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάτα τη διάρκεια της συνομιλίας του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις πιο έντονες συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης σε σχέση με αυτές που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, για τα βήματα που έχουν γίνει για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών, για τα επίγεια και τα εναέρια μέσα που υπάρχουν και ανάφερε ότι ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι βαρύς για όσους ευθύνονται για τις φωτιές που έχουν μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

«Οι μέρες κυρία Πρόεδρε είναι δύσκολες και πολύ στενάχωρες καθώς θρηνούμε τέσσερις συμπολίτες μας, τους δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έπεσαν την ώρα του καθήκοντος στον πόλεμο κατά της πυρκαγιάς και δυο συμπολίτες μας οι οποίοι δυστυχώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το βλέπουμε και σε όλη τη Μεσόγειο ότι η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει όλους πιο έντονα ίσως και από ό,τι οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος οτι ήταν απόν. Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει.

Έχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των εναέριων μέσων αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι κάνουμε τον χειμώνα με τα δάση μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προσταεύσουμε τα δάση όχι το καλοκαίρι αλλά τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

«Κάνω έκκληση στους πολίτες να εφαρμόζουν τους κανόνες κοινής λογικής. Αν πρόκειται για δόλο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος», κατέληξε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος σε όσους ευθύνονται για τις φωτιές.