Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης (28/8) η ρίψη επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα. Αντιδράσεις από οικολόγους και ψαράδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας που διαχειρίζεται την κατάσταση, η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό άρχισε στη μία το μεσημέρι τοπική ώρα (7 το πρωί Ελλάδας) και πρόκειται για χρησιμοποιημένα και επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που έχει την επίβλεψη της διαδικασίας, τη χαρακτηρίζει «ασφαλή» και «ακίνδυνη», αφού τονίζει ότι οι ποσότητες ραδιενέργειας που θα βρεθούν εν τέλει στον ωκεανό θα είναι «αμελητέες», αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ψαράδες της περιοχής και παρακείμενες χώρες έχουν έντονες αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα έχει υποβάλλει επίσημη διαμαρτυρία για την όλη διαδικασία και περιοχές της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τη Φουκουσίμα και το Τόκιo, ενώ διαδηλώσεις κατά της ρίψης έχουν γίνει στη Νότια Κορέα.

Η διαδικασία θα διαρκέσει 17 ημέρες και σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρία τα νερά θα ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από εκτεταμένους ελέγχους.