Του Σωτήρη Γεωργίου

Εδώ θα είμαστε λοιπόν για να σχολιάζουμε την καθημερινότητα στην κοινωνία όπως κάνω τόσα χρόνια βασικά από τις ραδιοφωνικές μου εκπομπές και όχι μόνο. Οι πρόσφατες εκλογές είχαν πολλά και διάφορα και πάντα όταν κατακαθίσει η σκόνη γίνονται οι σωστότερες αναλύσεις με καθαρό μυαλό.

Πάμε όμως να δούμε την αποκρυπτογράφηση και την πραγματική ανάλυση. Αναλύοντας πρώτα τι σήμαινε το εκλογικό αποτέλεσμα για το κάθε κόμμα, αλλά και τι άλλα χαρακτηριστικά προκύπτουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έγραψαν ιστορία

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είχε εκπλήξεις και στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Η ΝΔ ήταν η θριαμβεύτρια και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξαργυρώνει την εκτίμηση του καταλληλότερου πρωθυπουργού με μεγάλη διαφορά από τις άλλες επιλογές. Αποτελεί θρίαμβο της ΝΔ (ειδικά όταν κανείς δεν περίμενε να περάσει το 34-35%) όχι απλά να μην χάνει, αλλά να ανεβάζει και οριακά τα ποσοστά της μετά από 4 χρόνια με πολύ γκρίνια και προβλήματα στον τόπο αλλά και επιθέσεις προς την ίδια την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Όμως όταν δεν έχει σοβαρό αντίπαλο τραβά και ουδέτερους ουσιαστικά. Στις δεύτερες εκλογές πάντως μετά τον Μάη ,είχε μια απώλεια 300χιλ ψηφοφόρων, προφανώς λόγω σιγουριάς και καλοκαιριού.


Ασφαλώς στηρίχθηκε στα πρόσωπα και βασικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που προσωποποίησε και δικαιώθηκε, τις εκλογές. Σοβαρό ρόλο έπαιξε και η ατζέντα της με την εξωστρέφεια, την σοβαρή εξωτερική πολιτική, τις επενδύσεις μετά από χρόνια στην άμυνα, τις θέσεις της στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα οι άριστες σχέσεις πλέον με τις ΗΠΑ ήταν το κρυφό χαρτί Μητσοτάκη, που φέρνουν κύρος στην χώρα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός μίλησε για κεντροδεξιό κόμμα και η ΝΔ εκφράζει πλέον τον συντηρητικό χώρο. Φυσικά κλειδί για την ΝΔ ήταν και η ουσιαστική αλλαγή της προηγούμενες ατζέντας της για το Δημόσιο που μαζί με τους συνταξιούχους που δεν ακουμπήθηκε ουδείς στην πανδημία, την στήριξαν απόλυτα και γι’ αυτό ακόμα και σε λαϊκές περιοχές ξεπέρασε και άνετα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στα περίεργα πάντως ότι η ΝΔ έχει αυτοδύναμη άνετη κυβέρνηση με μικρότερους αριθμούς σε απόλυτους ψήφους από τον μη αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (2,1εκ έναντι 2,2 εκ!).

Το λογικό γκρέμισμα ΣΥΡΙΖΑ πιο γρήγορα του αναμενομένου

Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίζεται και δεν το έχει καταλάβει. Θα περίμενε κανείς την παραίτηση Τσίπρα είχα γράψει από την πρώτη εκλογή και τελικά ήρθε στην δεύτερη ορθώς και λογικώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει την έπαρση και αλαζονεία πολλων στελεχών του και τις απόψεις τους απέναντι στον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Αλλά βασικά πληρώνει το γεγονός ότι με άλλη ατζέντα ήρθε στην εξουσία και με άλλη κυβέρνησε! Και φυσικά για πολλά που κατηγορεί την ΝΔ ήταν αυτά που έφερε ή ευθύνεται και ο ίδιος! Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά πληρώνει όπως και ο Βαρουφάκης με το ΜΕΡΑ και δεν νομίζω ότι έχει την δυνατότητα να επανέλθει ειδικά όταν ακούς απόψεις ότι είναι κόμμα εξουσίας ενώ καταρρέει και πιο πιθανό είναι να διολισθήσει και να επιστρέψει εκεί που ξεκίνησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι πήρε πολλούς ψήφους από το κέντρο για να φέρει την αλλαγή και όχι επειδή ανήκουν αυτοί στην αριστερά, Εκεί έχασε και το παιχνίδι. Και ακόμα δεν το έχουν καταλάβει.

Κερδισμένο αλλά χωρίς ουσία το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει αλλά όταν έχει καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν περνά το 12% με οριακή αύξηση από τις εκλογές του Μάη σε αυτές του Ιούνη,δεν βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο πανηγυρισμών.

Η δυναμική του είναι μικρή και η αύξηση από τις εκλογές του 2019 αν γίνεται αντικείμενο χαράς, μειώνει στην ουσία το ίδιο το κόμμα! Αφού κανένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τέτοια νούμερα. Σαφώς στόχος του εφικτός είναι να πάρει τον ρόλο της αντιπολίτευσης που το μπορεί πλέον ξεκάθαρα και να χτίσει σε αυτό.

Η ανάλυση των άλλων κομμάτων

Το ΚΚΕ ανέβασε το ποσοστό του σχεδόν 2 μονάδες και 100.000 ψήφους από το 2019 και προφανώς πήρε καθαρά αριστερούς ψήφους που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν.


Οι Σπαρτιάτες μέσα σε 20 ημέρες άγγιξαν το 5% και προφανώς πήραν ψήφους από άτομα που δεν είχαν πάει να ψηφίσουν τον Ιούνη! Είναι τεράστια για τόσο λίγο διάστημα η δυναμική τους και μπορεί να κτίσουν πάνω σε αυτό προφανώς αν και η ταύτισή τους με τον Κασιδιάρη φέρνει και αντίθετα αποτελέσματα.


Η Ελληνική Λύση άντεξε παρά την ξαφνική είσοδο και άνοδο ακροδεξιών ή πολύ συντηρητικών κομμάτων και έδειξε ότι έχει το δικό της ρόλο και κοινό και καθώς η ίδια δεν δηλώνει ακροδεξιά παράταξη. Από την άλλη δεν δείχνει δυναμική να γίνει κόμμα ρυθμιστής καθώς με όλα αυτά θα περίμενε κανείς να πάει στο 8-10% αλλά δεν μπόρεσε κάτι τέτοιο. Συνεπώς και αυτή παγιώνεται σαν ένα κόμμα με φωνή αλλά χωρίς σοβαρή προοπτική πληρώνοντας προφανώς το γεγονός ότι εκφράζεται ουσιαστικά μόνο από τον αρχηγό της Κυριάκο Βελόπουλο!


Η ΝΙΚΗ επίσης είναι κόμμα έκπληξη και πήρε κυρίως ψήφους από την συντηρητική πατριωτική κοινωνία με θρησκευτικές όμως βασικά τάσεις. Επίσης μπορεί να χτίσει πάνω σε αυτό.


Εντυπωσιακή και η Πλεύση Ελευθερίας με την μαχητική Ζωή Κωνσταντοπούλου. Θα έχει σαφώς ενδιαφέρον η παρουσία της και σαφώς πήρε ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ βασικά.


Η ΜΕΡΑ του Βαρουφάκη είπα και παραπάνω ότι πληρώνει τις επιλογές του αρχηγού της στις εποχές ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του κόμματος σε πολλά ζητήματα.

Τα συνολικά χαρακτηριστικά των εκλογών που δημιουργούν πολλές σκέψεις

Είναι ξεκάθαρο ότι η μισή Ελλάδα απαξιώνει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει άπαντες με το ποσοστό αποχής να πλησιάζει στο 50% και να επιβεβαιώνει όμως ότι η αποχή στηρίζει τα κόμματα εξουσίας. Αλλά είναι εξαιρετικά περίεργο να βλέπεις μια πανίσχυρη κυβέρνηση με το 20% συνολικά των ψηφοφόρων τυς χώρας να την έχουν ψηφίσει!


Η οκτακομματική Βουλή θα έχει ενδιαφέρον σαφώς. ‘Οπως ενδιαφέρον έχει και το ότι πολλά μικρά κόμματα δέχθηκαν “πόλεμο” μετά τις εκλογές του Μάη που δεν έπιαναν αριθμούς εισόδου αλλά τα κατάφεραν και άνετα τελικά να πάρουν το…εισιτήριο!
Ένα άλλο στοιχείο είναι η σαφής άνοδος της ακροδεξιάς ή του πιο συντηρητικού χώρου. Δεν θα πρέπει να περάσει καθόλου απαρατήρητο ότι συγκεντρώνουν 700χιλ ψήφους και 13%.. Δηλ το 1/3 των ψήφων της ΝΔ που αυτό δείχνει ότι η τελευταία στηρίζεται και από παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (κυρίως της εποχής Σημίτη με το Ευρωπαϊκό όραμα)και όχι από όλη την συντηρητική βάση. Βεβαίως αυτό δείχνει ότι πρέπει να είναι και προσεκτική γιατί ο δεξιός εύκολα θα πάει στην ενισχυμένη ακροδεξιά αν δεν μείνει ευχαριστημένος από την κυβέρνηση.


Ακόμα εντύπωση προκαλεί η σοβαρή πτώση της αριστεράς ,ενώ φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι μια πατριωτική και συντηρητική χώρα που το δείχνει ειδικά τώρα
Είναι πρωτοφανής πάντως η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο. Αυτό βεβαίως οφείλεται και στην ανυπαρξία σοβαρής και ισχυρής με προοπτικές αντιπολίτευσης.