Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τους καρχαρίες που υπήρχαν και υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης.

Μεγάλη εντύπωση μου κάνει πάντα στην Ελλάδα ότι ασχολούμαστε με κάτι μόνο όταν το κακό χτυπήσει την πόρτα μας. Μέχρι τότε σφυρίζουμε προκλητικά αδιάφορα σαν να είμαστε άτρωτοι και με το κλασικό ελληνικό μότο του “έλα μωρέ σε μένα θα συμβεί’; Ένα θέμα που πάντα με απασχολούσε είναι αυτό με τους καρχαρίες και ειδικά στις ελληνικές θάλαασες. Που για όσους δεν το έχουν ψάξει και λευκούς καρχαρίες έχουμε και όλα τα είδη σχεδόν έχουμε. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι θεάσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο κοντινές πλέον στις παραλίες. Και ανάλογα και οι ψαριές με καρχαρίες. Η αύξηση του πληθυσμού τους είναι προφανώς και επειδή είναι και προστατευόμενο είδος-για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω ψάξει περισσότερο το θέμα- αλλά ασφαλώς όπως έχουν επισημάνει και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η θερμοκρασία στην Μεσόγειο και στα νερά μας αυξάνεται και αυτό έχει ως συνέπεια να βλέπουμε ψάρια που δεν ήταν στα νερά μας και έρχονται και από την διώρυγα του Σουέζ και όχι μόνο. Αν ρωτήσεις ψαράδες θα σου πουν ότι συναντούν πολύ συχνά πλέον καρχαρίες και μεγάλους. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι πια έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα και καταγραφή με βίντεο από καρχαρίες που βγαίνουν κοντά στις ακτές. Συνεπώς ας κάνουμε υπολογισμούς στο μυαλό μας. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη από επιθέσεις καρχαριών και σύμφωνα με ένα παλαιότερο διεθνές δημοσίευμα είναι στην 5η θέση ,ενώ ήταν τουλάχιστον μέχρι το 2017 σύμφωνα με την ίδια έρευνα πρώτη σε θανάτους με 13! Και μετά η Κροατία με 12!

Η ανάγκη πρόληψης
Ασφαλώς όπως λένε οι ειδικοί αλλά και η στατιστική είναι απίθανο να δεχθούμε επίθεση από καρχαρία. Αλλά ποιός μας το εγγυάται; Εφόσον συμφωνούμε ότι οι θάλασσες με την κλιματική αλλαγή γίνονται πιο ευχάριστες για πολλά είδη καρχαρία που δεν είναι πια και τόσο ..περαστικοί ακολουθώντας για τροφή μεγάλα καράβια,δεν θα πρέπει να υπάρχει μια πρόληψη και ενημέρωση; Με αφορμή και τις τελευταίες θεάσεις και βίντεο,κάποιοι ειδικοί βγήκαν σε κανάλια αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει εγώ πχ τι κάνεις αν έχεις την ατυχία να πετύχεις καρχαρία όταν κολυμπάς! Άλλοι λένε μένεις ακίνητος,αλλού άκουσα ότι πρέπει να τον χτυπήσεις στο ρύγχος ή στο μάτι! Επίσης δεν πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση των ειδικών σε πιο επίσημη μορφή κατά κάποιο τρόπο; Ναι,δεν πρέπει να φοβόμαστε. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε και ενήμεροι τι κάνουμε και να υπάρξει και από την πολιτεία μια μέριμνα σε συνάρτηση με τους ειδικούς για την παρακολούθηση ενός φαινομένου που αρχικά δεν φοβίζει αλλά πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί; Ή τελικά κανείς δεν φοβάται τίποτα σε αυτή την χώρα; Ή δεν πρέπει καν να παρακολουθούμε τα θέματα;