Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τη… δουλειά που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία, τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και τον παραζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ο χάρτης της χώρας βαφτεί γαλάζιος στις βουλευτικές εκλογές , είχε βαφτεί με αυτό το χρώμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο αυτό είναι δίχως αμφισβήτηση. Ηδη τα στελέχη στην Πειραιώς δουλεύουν εντατικά ώστε να έχουν τα ίδια και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τον Οκτώβριοι. Η νέα υπουργός Εσωτερικών κ. Κεραμέως και ο υφυπουργός της κ. Λιβάνιος έχουν λάβει προσωπική εντολή από τον κ. Μητσοτάκη ώστε να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή. Την προσπάθειά τους διευκολύνει το γεγονός ότι η… ακροδεξιά αντιπολίτευση δεν έχει την ελάχιστη δύναμη και ανύπαρκτη οργανωτική συγκρότησή ώστε να κατεβάσει υποψήφιους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι των τριών κομμάτων θα κατευθυνθούν στην κάλπη των υποψηφίων που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία. Με άλλα λόγια το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται να πανηγυρίσει μια ακόμα εκλογική επιτυχία τον Οκτώβριο.

Ανανεώνοντας το αυτοδιοικητικό δυναμικό της, η Νέα Δημοκρατία έχει φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να κατεβάσει νέους και άφθαρτους υποψηφίους που δεν βαρύνονται με κανένα από τα ανομήματά της και οι περισσότεροι από αυτούς προβάλλονται ως αποδεσμευμένοι από κομματικές εξαρτήσεις. Χτυπητά παραδείγματα ο Κάρναβος στην Καλλιθέα, ο Χρουσαλάς στον Κορυδαλλό και ο Φαρμάκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Με ισχυρούς υποψήφιους και τον αέρα της πρόσφατης εκλογική νίκης η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ξαναβάψει γαλάζιο τον αυτοδιοικητικό χάρτη.

Απέναντί της θα βρει μια ανερμάτιστη και διασκορπισμένη αντιπολίτευση που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται. Το ΠΑΣΟΚ που παραδοσιακά έχει υψηλές καταγραφές στους Δήμους δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την στρατηγική του. Μοιάζει περισσότερο να το ενδιαφέρει μια καλή καταγραφή παρά η συνεννόηση με όμορες πολιτικές δυνάμει ώστε να διεκδικήσει Δήμους και Περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αντικρύσει κανείς την πρόθεση να κατεβάσει στην Αθήνα τον βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος κ. Μάντζιο. Η δε αμηχανία της μπροστά στις εκδηλωμένες υποψηφιότητες του Σγουρού και του Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής, αυτό μαρτυρά.

Από την άλλη πλευρά ο παραζαλισμένος από την εκλογική συντριβή ΣΥΡΙΖΑ βλέπει να κινείται πάνω στο παγόβουνο μιας ακόμα ήττας χωρίς να μπορεί να αποσοβήσει το μοιραίο. Πολύ θα τον βόλευε να βρει υποψηφιότητες ώστε να κρυφτεί πίσω τους και να αποφύγει την μετωπική αναμέτρηση με τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Με άλλα λόγια, όλα συνηγορούν για μια ακόμα εκλογική επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος. Μόνο αν η… σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση κινηθεί άμεσα και προχωρήσει στην από κοινού στήριξη υποψηφίων έχει πιθανότητες να ανακόψει την διαφαινόμενη σαρωτική επικράτησή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οσο για προγράμματα και συγκεκριμένες θέσεις αυτά μάλλον αφορούν μόνο τους ρομαντικούς της Αυτοδιοίκησης που βλέπουν να μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση όπως εύστοχα παρατηρούσε ο αείμνηστος Μανόλης Γλέζος…