Η περίοδος φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου

Η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη φαλαινοθηρία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, στο όνομα της καλής διαβίωσης των ζώων, αφήνοντας επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί αυτό το αμφιλεγόμενο κυνήγι των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Έλαβα την απόφαση για προσωρινή παύση της φαλαινοθηρίας» μέχρι τις 31 Αυγούστου, δήλωσε η υπουργός Αλιείας και Γεωργίας, η Σβάντις Σβαναρντοτίρ, με βάση τους όρους της ισλανδικής νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων.

«Αν η κυβέρνηση και οι κάτοχοι αδειών (κυνηγιού) δεν μπορούν να εγγυηθούν τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης, αυτή η δραστηριότητα δεν έχει μέλλον», πρόσθεσε η υπουργός.

Η τελευταία ενεργή κυνηγετική εταιρεία στη χώρα, η Hvalur, είχε ήδη ανακοινώσει ότι η φετινή σεζόν θα είναι η τελευταία της λόγω της μείωσης της κερδοφορίας από την αλιεία.

Η περίοδος φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η δραστηριότητα είναι απίθανο να ξαναρχίσει μετά την 31η Αυγούστου.

Οι ετήσιες ποσοστώσεις επιτρέπουν τη θανάτωση 209 πτεροφαλαινών -του δεύτερου μακρύτερου θαλάσσιου θηλαστικού μετά τη μπλε φάλαινα- και 217 ρυγχοφαλαινών.

Όμως τα αλιεύματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για κρέας φάλαινας.

Και η αντίθεση στη φαλαινοθηρία αποτελεί πλέον πλειοψηφική τάση στον πληθυσμό: το 51% των Ισλανδών είναι αντίθετο σε αυτήν, έναντι 42% πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Maskina, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Δεδομένου κυρίως ότι το κυνήγι αυτών των κητωδών διαρκεί πάρα πολύ, και είναι αντίθετο με την ισλανδική νομοθεσία, σύμφωνα με έκθεση των κτηνιατρικών αρχών της χώρας. Βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από αυτές τις αρχές δείχνουν τη σοκαριστική αγωνία μιας φάλαινας, το κυνήγι της οποίας για τη θανάτωσή της πέρυσι διήρκεσε πέντε ώρες.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία.