Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ήταν και ο Υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος για τα όσα προηγήθηκαν και συνέβησαν στην Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, και είχαν ως τραγικό απολογισμό τη δολοφονία ενός ανθρώπου.

Ο κ. Κατσαφάδος επέμεινε στο δόγμα ότι ούτε ο Υπουργός, ούτε ο ίδιος γνώριζαν κάτι για την κάθοδο των δεκάδων Κροατών στην Αθήνα και, αφού υπογράμμισε ότι η οπαδική βία είναι ένα «ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο», επέρριψε τις ευθύνες στην Αστυνομία τονίζοντας χαρακτηριστικά: «αυτό το οποίο έγινε είναι κάτι το οποίο αποτελεί μια κακή στιγμή της αστυνομίας, μια τραγική στιγμή της αστυνομίας, όπως σας είπα, γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας».

Με δηλώσεις του στο ERTNEWS, ο κ. Κατσαφάδος υποστήριξε: «Ξεκινώντας να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος άδικα έχασε τη ζωή του, στην οικογένεια του Μιχάλη και να ευχηθούμε και να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο Μιχάλης να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της τυφλής οπαδικής βίας, η οποία δυστυχώς δεν μαστίζει μόνο τον ελληνικό αθλητικό χώρο, αλλά βλέπετε ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Είναι ένα χρέος τιμής απέναντι στη μνήμη αυτού του αδικοχαμένου παιδιού να βρεθούν οι ένοχοι, να βρεθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι και να καταδικαστούν. Από εκεί και πέρα προφανώς και γίνανε πολύ σοβαρά λάθη στην όλη διαχείριση. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Τόσο Υπουργός όσο και εγώ, αναγνωρίζουμε ότι επιχειρησιακά, σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της πρόληψης και της αποτροπής, έγιναν πολύ σοβαρά λάθη. Για αυτό το λόγο υπήρξαν άμεσα και κάποιες συγκεκριμένες απομακρύνσεις. Για αυτό τον λόγο διετάχθη και μία ΕΔΕ η οποία σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα από την επεξεργασία και την ανάλυση όλων των στοιχείων σε βάθος, θα εξάγει ένα πόρισμα το οποίο θα αποδώσει τις ευθύνες οι οποίες υπάρχουν σε αυτούς τους όποιους τις έχουν και θα υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία.

Ο χώρος του αθλητισμού είναι χώρος πολιτισμού και ευγενούς άμιλλας και διασκέδασης αν θέλετε. Αλλά βλέπουμε ότι και σε αυτόν τον χώρο έχουν παρεισφρήσει στοιχεία τα οποία με την εγκληματική τους δράση δηλητηριάζουν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα
Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι δυστυχώς δεν έγιναν αυτά τα οποία θα έπρεπε να γίνουν στο κομμάτι της αποτροπής. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θέτει η ΕΔΕ και αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η ΕΔΕ όπως και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Σε ό, τι έχει να κάνει με το κομμάτι της καταστολής, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, έγιναν 98 συλλήψεις, και χθες όλη την ημέρα σε όλα τα τελωνεία, σε όλες τις πύλες εξόδου της χώρας, είχαμε συλλήψεις και στην Ηγουμενίτσα είχαμε σύλληψη και στην Κακαβιά και στο Κιλκίς, όπου εντοπίστηκαν κάποιοι Κροάτες οι οποίοι πέρασαν και αυτοί από τον εισαγγελέα και φάνηκε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη και θα συνεχίσει να γίνεται αυτό γιατί είναι χρέος και υποχρέωσή μου.

Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Γι αυτό διεξάγεται η ΕΔΕ και σε λιγότερο από μήνα θα μου επιτρέψετε να σας πω γιατί αυτή είναι η πολιτική εντολή η οποία έχει δοθεί, θα υπάρχει το πόρισμα της ΕΔΕ και ανάλογα με το πόρισμα θα υπάρχει η ανάλογη αντίδραση και φυσικά θα αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν είναι αυτές.

Στο απυρόβλητο δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός, ούτε ο αρχηγός (σ.σ. της ΕΛΑΣ), ούτε κανένας ο οποίος υπηρετεί την πατρίδα και είναι σε μια θέση ευθύνης. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Γι’ αυτόν το λόγο όμως, επειδή δεν πρέπει να λειτουργούμε με επικοινωνιακούς όρους, αλλά με όρους ουσίας, Γι αυτό διεξάγεται η συγκεκριμένη ΕΔΕ, ούτως ώστε εμπεριστατωμένα και έχοντας την απόλυτη ανάλυση όλων των στοιχείων και παίρνοντας τις καταθέσεις από τους αρμόδιους αλλά και από άλλα άτομα τα οποία ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο γεγονός, θα κάνει ένα πόρισμα στο οποίο επί του πορίσματος αυτό κανένας δεν έχει ασυλία. Είμαι ξεκάθαρος.

Προφανώς αυτό το οποίο έγινε είναι κάτι το οποίο αποτελεί μια κακή στιγμή της αστυνομίας, μια τραγική στιγμή της αστυνομίας, όπως σας είπα, γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια μας».