Τα τρία νεκρά ζώα ήταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και με εμφανή τα σημάδια πυροβολισμού στο κεφάλι και το θώρακα
Μία αρκούδα και τα δύο της αρκουδάκια που ακόμη θήλαζαν, δολοφόνησαν άγνωστοι ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς, στο 106ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κοζάνης. Για την κτηνωδία ενημερώθηκαν αρχικά χθες μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» που έσπευσαν στο σημείο όπου ήταν ορατά τα νεκρά ζώα, ακόμη και από τον δρόμο.
«Πυροβόλησαν πρώτα την μαμά- αρκούδα και μετά τα δύο μικρά που ήταν φετινής γέννας, μάλλον της περασμένης άνοιξης και ακόμη θήλαζαν όπως φαίνεται και από τις θηλές της αρκούδας» σύμφωνα με τον «Αρκτούρο».
Το αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στο 106ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς.
Στο σημείο έσπευσαν, κατόπιν ενημέρωσης από την Αστυνομία, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς με την οποία ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεργάζεται στο πλαίσιο της λειτουργίας της τοπικής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, και η Δασική Υπηρεσία. Εκεί, εντόπισε τα τρία νεκρά ζώα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και με εμφανή τα σημάδια πυροβολισμού στο κεφάλι και το θώρακα!
Στο περιστατικό πέρα από την Αστυνομία έσπευσαν άμεσα στελέχη των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης και του Δασαρχείου Καστοριάς (φορείς της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης) αντικρύζοντας ένα αποτρόπαιο θέαμα. Από την αυτοψία προέκυψε ότι τα ζώα είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση με όπλο που χρησιμοποιείται για κυνήγι αγριόχοιρου. Πρόκειται για μία μητέρα αρκούδα (ηλικίας ∼ 6 ετών και βάρους ∼ 110 κιλών) και για τα δύο μικρά της, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό (ηλικίας ∼ενός έτους). Για την διαλεύκανση του εγκλήματος διεξάγεται έρευνα.
Κατά την διάρκεια της αυτοψίας οι συνεργάτες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συνέλεξαν γενετικό υλικό (τρίχες) και από τα 3 ζώα το οποίο παρέδωσαν στην Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ.. Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για γενετική ανάλυση, η οποία θα δώσει επιπλέον στοιχεία για τα σκοτωμένα ζώα αλλά και για την σχέση τους με τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα το γενετικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των σκύλων δίωξης αρκούδας (Karelian Bear Dogs) που αποκτήθηκαν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM για την απομάκρυνση αρκούδων που προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές.
Απροστάτευτα ζώα σε… προστατευόμενες περιοχές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό σημειώθηκε όχι μόνο μακριά από οικισμούς και καλλιέργειες αλλά και μέσα σε περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 («Κορυφές Όρους Γράμμος», κωδικός GR1320002). Το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών.
Δυστυχώς, όμως, η παραβατικότητα επικρατεί ακόμα και μέσα σε περιοχές με αυστηρό πλαίσιο προστασίας…
Επιπλέον, οι ενδείξεις που συγκεντρώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μέσω του μόνιμου ερευνητικού προγράμματος του για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα «Εθνικό Μητρώο Αρκούδας» (https://el.hellenicbearregister.com/) είναι εξόχως ανησυχητικές για τη βιοποικιλότητα το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό, γιατί φαίνεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δολοφονίες άγριων ζώων και ιδιαίτερα του λύκου! Πολύ συχνά μάλιστα, φωτογραφικό υλικό από τις αποτρόπαιες πράξεις ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους φερόμενους ως δράστες.
O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία και στις συνεχιζόμενες δολοφονίες άγριων ζώων αναδεικνύοντας το περιστατικό, λαμβάνοντας νομικές πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό του δράστη και εξασφαλίζοντας την πραγματική προστασία των προστατευόμενων περιοχών.
Το θέμα της προστασίας των μεγάλων χερσαίων σαρκοφάγων ως σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας παραμένει δράση άμεσης προτεραιότητας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Για τον σκοπό αυτόν υλοποιεί το πρόγραμμα «Large Carnivore Connect» με στόχο την προστασία των μεγάλων χερσαίων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος, τσακάλι, λύγκας) και τη διατήρηση των διαδρόμων επικοινωνίας τους στην ευρύτερη περιοχή των νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Prespa Ohrid Nature Trust (PONT).