Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το μέτρο που πρέπει να μπει στη χρήση της ειδοποίησης έκτακτων αναγκών για να μην χαθεί η αξιοπιστία

Το περίφημο “112” είναι μια ελληνική έκδοση των ανάλογων υπηρεσιών ειδοποίησης έκτακτων σοβαρών φαινομένων που έχουμε στο εξωτερικό και στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα όμως μάλλον το βρήκαμε και το …ξεκάναμε. Κοινώς η χρήση του, η αλόγιστη χρήση του, θυμίζει λίγο την ιστορία ότι να εμείς σας ειδοποιήσαμε και καθαρίσαμε.

Για τα άλυτα προβλήματα των κρατικών υποδομών και δομών της χώρας, κανείς δεν μιλάει πια. Βρήκαμε το “112” και καθαρίσαμε. Χιονίζει; Πάρε ένα “112”. Βρέχει; Πάρε ένα “112”. Φωτιά έχει; Πάρε ένα “112”! Ε λοιπόν κύριοι υπεύθυνοι, το τερματίσατε και το εξευτελίσατε. Σε λίγο θα ακούμε “112′” και θα γελάμε. Θα έρχεται ειδοποίηση και θα γελάμε. Και στο τέλος θα είναι κάτι σοβαρό και κανείς δεν θα σας παίρνει στα σοβαρά. Θα φτάσουμε να θυμίζουμε το παραμυθάκι με τον κακό λύκο!

Αφορμή για όλα αυτά η πολλοστή φορά που ήρθε “112” και δεν είχε τίποτα. Ήμουν στην Πάτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο που χάλασε ο καιρός και νομίσαμε θα έρθει τυφώνας! Και από το πρωί έσκαγαν στην Αχαΐα τα “112”. Εμένα δεν μου ήρθε αλλά πολλοί φίλοι άλλαξαν πρόγραμμα γιατί θα ερχόταν ο χαμός! Ξέρετε τι έγινε μέχρι την επόμενη ημέρα; Δύο μπόρες των 10 λεπτών και ένα αεράκι! Αν αυτό ήταν η καταστροφή παιδιά το τερματίσατε. Το έχω ζήσει και άλλες φορές. Ο κόσμος ακυρώνει τα πάντα, όσοι δίνουν την ανάλογη σημασία. Και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα, αρχίσει η γελοιοποίηση και όταν θα υπάρχει πράγματι σοβαρό θέμα δεν θα ασχολείται κανείς και θα γίνει η ζημιά.

Το “112” δεν είναι να πηγαίνει έτσι χαλαρά παντού για ψύλλου πήδημα! Ποιός αποφασίζει άραγες; Ή για να έχουμε καλυμμένη την θεσούλα μας και την…φωλιά μας. Ρίξε ρε ένα “112” μην τρέχουμε! Από την μια άποψη έχει λογική αλλά από την άλλη χάνεται το μέτρο. Καλή και η πρόληψη αλλά μην το ξευτιλίζουμε κιόλας! Γιατί στο τέλος δεν θα πρέπει στην Ελλάδα που θυμίζει Λατινική Αμερική με τις σφαίρες να σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας ακόμα και στα φιρμάτα νησιά, να βγαίνουμε από το σπίτι μας! Είπαμε. Και γίνεται και ζημιά σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους γιατί ο κόσμος κλείνεται στο σπίτι του.

Στο τέλος θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι είναι και μια ευκαιρία για να γίνει η κοινωνία υπάκουη και να κλειστεί μέσα! Ελπίζω ότι δεν αληθεύει η είδηση που διάβασα κάπου ότι θα μας ειδοποιούν και για την εφορία όταν λήγουν οι δόσεις μας ή οι προθεσμίες μας. Τότε θα το έχουν τερματίσει εντελώς και θα χαθεί κάθε αξιοπιστία από πολλούς. Εν κατακλείδι το “112” πρέπει να είναι για πραγματικές έκτακτες ανάγκες και για συγκεκριμένες περιοχές και όχι γύρω γύρω για σιγουριά!