Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, πριν από την έναρξη των διεργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει να χαραχθεί ένας «οδικός χάρτης, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», παρά τις «σημαντικές διαφορές» που έχουν οι δύο χώρες.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βίλνιους καθ’ όσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επαναβεβαίωση των βασικών αρχών της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ, και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Εύχομαι πολύ σύντομα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει και επίσημα το 32ο μέλος της συμμαχίας μας.

Θα έχω, όπως γνωρίζετε, την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο Ερντογάν, στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μια ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».