Την ανάγκη να τερματιστεί η κατοχή στην Κύπρο επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη μεγαλόνησο, την πρώτη του μετά την επανεκλογή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και αμφότεροι τόνισαν ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας. Στέκεστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν αντιμετωπίζει τέτοιες δοκιμασίες και το ίδιο κάναμε και θα κάνουμε και εμείς στο μέλλον».

«Αυτή η πολύ στενή επιχειρησιακή και κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δυο θα έρθει να επιστεγαστεί μέσα από το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να συναντιόμαστε με πολλά μέλη των υπουργικών μας συμβουλίων».

«Μέλημά μας ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο, μια βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

«Όπως είπες αγαπητέ μου Νίκο, Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είτε σε επίπεδο διμερών επαφών να διεκδικούν μια δίκαιη, αμοιβαία λύση».

«Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: «Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Δεν είμαστε μόνο στρατηγικοί εταίροι αλλά και παράγοντες ασφάλειας στην περιοχή, για την ενεργειακή επάρκεια, τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό.

Πλέον θεσμοθετείται ένα όργανο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Πρόκειται για ένα διακυβερνητικό όργανο, που θα ονομαστεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου. Η πρώτη συνάντηση του οργάνου θα γίνει στις 11 και 12 Οκτωβρίου στη Ρόδο, όπου η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος των αναδασώσεων των καμένων εκτάσεων.

Όσο κι αν κάποιοι σε Αθήνα και Λευκωσία “βλέπουν” για δικούς τους λόγους διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι μας είναι κοινοί, οι τρόποι και τα μέσα είναι κοινά. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές και καλωσορίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις για την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος του Έλληνα πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα ίδια συμπεράσματα, έχει αναφέρει ότι είναι απόλυτα δεσμευμένη για να συνδράμει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Οι δυο χώρες μπορούμε να συνδράμουμε καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις αφού τα μεσογειακά κράτη δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη. Απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Το μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των παράκτιων κρατών».