Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Νέα Αγχίαλο, χωρίς, όμως, να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς ο φόβος των αναζωπυρώσεων είναι πάντα υπαρκτός. Εκκενώσεις μέσω θάλασσας και εκρήξεις το χθεσινό σκηνικό.

Χωρίς ενεργό μέτωπο ξημέρωσε η Παρασκευή (28/7), σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Νέα Αγχίαλο, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο Σέσκλο την Τετάρτη (26/7), πήρε διαστάσεις την Πέμπτη (27/7) και τρομοκράτησε τους κατοίκους, που εγκατέλειψαν άρον άρον τις εστίες τους και μέσω θαλάσσης. Μάλιστα, το σκηνικό του τρόμου συνέθεταν και οι εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην 111 πτέρυγα μάχης.

Στους 2500 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έφυγαν από τη Νέα Αγχίαλο και φιλοξενούνται προσωρινά στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου και όπως αναφέρει η ΕΡΤ γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν σε κλίνες και σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.

Μεγάλες οι καταστροφές σε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις, ενώ δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης η εντολή για μετακίνηση και των αεροσκαφών που βρίσκονται στο στρατόπεδο.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».

Προκαταρκτική εξέταση
Παραγγελία για διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε η Εισαγγελία Βόλου χθες, Πέμπτη, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στις μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία. Το αντικείμενό της θα είναι ο αριθμός των πυρκαγιών και ο συγχρονισμός στην εκδήλωσή τους.