Ανάλογες επιδράσεις με επιφανειακό σεισμό μεγέθους ενός ρίχτερ προκάλεσε η έκρηξη στην αποθήκη των πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που προκλήθηκε από τη φωτιά στις 27 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η έκρηξη καταγράφηκε από σεισμολογικούς σταθμούς, με τον μακρινότερο να βρίσκεται στα 112 χιλιόμετρα, και εάν θεωρηθεί πως ήταν «σεισμός επιφάνειας» αυτός θα είχε μέγεθος περίπου ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου:
«Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC).

Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».